Puikus pusmetis viskio rinkoje

» Straipsniai » Finansų rinkos
Priežastis, kodėl investuotojai turėtų susipažinti ir žinoti Škotijos viskio gamintojų pavadinimus, tai pelnai, kuriuos jiems gali atnešti šių gamintojų gaminami gėrimai
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2013-08-10 01:03 Komentarai: (0)
Macallan, Port Ellen, Dalmore - tai pavadinimai, kurie puikiai žinomi visiems viskio mėgėjams visame pasaulyje. Tačiau tarp investuotojų šių pavadinimų žinomumas yra kur kas mažesnis. Gal laikas tai pakeisti, nes šių metų pirmasis pusmetis viskio rinkoje iš ties buvo puikus, bei investuojantiems į šį gėrimą atnešė pelno.

Priežastis, kodėl investuotojai turėtų susipažinti ir žinoti Škotijos viskio gamintojų pavadinimus, tai pelnai, kuriuos jiems gali atnešti šių gamintojų gaminami gėrimai. Kompanija Whisky Highland, kuri užsiima škotiško viskio aukcionų stebėjimu, neseniai pateikė ataskaitą apie per pirmą šių metų pusmetį buvusią padėtį šio gėrimo rinkoje. Per minimą laikotarpį aukcionuose buvo parduota maždaug 8,8 tūkstančiai normalaus dydžio vieno salyklo (single malt) škotiško viskio butelių.

The Whisky Highland Investment Grade Scotch 1000 index (IGS1000) indeksas per pirmą šių metų pusmetį ūgtelėjo trylika procentų, na o nuo 2008 metų pabaigos jo vertė jau pašoko net 152 procentais. Šį indeksą sudaro 1000 sparčiausiai rinkoje brangstančių viskio butelių.

Žinoma, ne visi viskio buteliai tinka norint investuoti kapitalą. Rinkoje dominuoja sumaišyti (blended) viskiai, t.y. įvairių distiliatų mišinys. Tuo tarpu investuojama yra į retus vieno salyklo (single malt) viskius, kurie yra pagaminti iš vienos rūšies salyklo bei vienoje konkrečioje vietoje, kur gaminamas viskis.

Kiekvienas iš tokių viskių yra unikalus. Jo spalva, aromatas ir skonis atspindi vietą, kur šis viskis buvo sukurtas (vietinio vandens skonis, specifinis mikroklimatas) bei pagaminimo procesą (gaminimo ir gėrimo laikymo procesas). Šie ir kiti elementai nulemia galutinį produktą, t.y. viskio gėrimą. Tuos viskius, kuriuos pagamino gerai žinomi ir pripažinti gamintojai, bei kuriuos teigiamai vertina viskio rinkos žinovai ir kurie yra seni ir reti, t.y. yra pagamintas ir išleistas tik limituotas šio gėrimo kiekis, labai mielai iš greitai išperka kolecionieriai ir viskio mėgėjai visame pasaulyje. Tokie gėrimai kaip tik ir dominuoja investiciniuose reitinguose, kuriuos parengia Whisky Highland.

Kuriuos viskio gamintojus turėtų labiausiai vertinti investuotojai? Remiantis Whisky Highland organizacijos parengtu sąrašu, didžiausią investicinį potencialą turi šių viskių gamintojų: Macallan, Port Ellen, Dalmore, Balvenie, Ardbeg, Brora, Bowmore pagamainti gėrimai. Šis reitingas sudarytas remiantis informacija apie konkrečios gamintojos prekybos viskio buteliais aukcionuose apyvartas, bei atsižvelgiant į aukščiausią kainą, kurią pasiekė atskirti viskio buteliai, be to taip pat yra įvertinama vidutinė kiekvienos viskio gamintojos šio gėrimo butelių kaina bei kainų augimas per atitinkamą laikotarpį.

Kiek per pirmą šių metų pusmetį galėjo uždirbti tie, kurie investavo į konkrečių viskio gamintojų gėrimus? Pavyzdžiui investavę į Ardbeg gaminamus viskius, per pirmą šių metų pusmetį sulaukė vidutinės septynių procentų grąžos, įsigiję Balvenie viskio - 11 procentų grąžos, Bowmore - 12 procentų, Brora - 16 procentų, na o investavę Glenglassaugh kompanijos pagamintus viskius, per pirmą šių metų pusmetį susilaukė net 24 procentų vertės vidutinės investicinės grąžos.

Stebint viskio rinką taip pat galima pastebėti, kad prasideda viskio pagaminto Japonijoje renesansas arba atgimimas, viskio rinkos dalyviai vis aktyviau domisi vis dar veikiančios Yamazaki kompanijos ir 2000 metais uždarytos Karuizawa bendrovės gaminiais. Vis daugiau topinių Japonijos viskio gamintojų butelių taip pat pasirodo ir aukcionuose.

Norintys investuoti į viskį turėtų orientuotis ne į trumpalaikį, o į ilgalaikį laikotarpį. Tai visuomet turėtų būti ilgalaikė investicija. Kaip rodo anksčiau paminėti pavyzdžiai, investavimas į viskį gali būti gana pelninga investicija.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų