C.Lagarde - graikai turi padaryti dar daugiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2012-05-23 16:41 Komentarai: (1)
Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė Christine Lagarde ragina graikus ir toliau tvarkyti savo viešuosius finansus bei įgyvendinti reformas. Ji pabrėžė, jog jeigu graikai nori likti euro zonoje, jie turi vykdyti tolesnes struktūrines reformas, bei pagerinti mokesčių surinkimą.

„Graikai įdėjo daug pastangų, tačiau jie turi padaryti dar daugiau. Turi būti įgyvendintos tolesnės reformos, be to turi būti surinkta daugiau mokesčių, tai kainuoja“ - teigė ji.

Šių veiksmų Graikijos valdžia turi imtis nepaisant šalies visuomenės nepasitenkinimo taupymo veiksmais, nes mainais į reformas ir taupymą Tarptautinis Valiutos Fondas ir Europos sąjunga Graikijai skolina jai būtinus pinigus. Gegužės šeštą dieną įvykę rinkimai parodė, jog graikai nėra pasiruošę taupyti. Naujus Graikijos parlamento rinkimus, kurie jau yra įvardijami kaip istoriniai, planuojama surengti birželio septyniolikta dieną.

Tačiau neaišku, kaip per kitą mėnesį įvyksiančius parlamento rinkimus balsuos rinkėjai. Politikai nesutaria dėl tolimesnių taupymo veiksmų ir reformų, tuo tarpu daugelis ekonomistų ir analitikų baiminasi, jog Graikija gali atsisakyti taupymo politikos, kas reikš, jog ši šalis pasiskelbs apie savo bankrotą ir pasitrauks iš euro zonos.

„Tai nėra mūsų pageidaujamas sprendimas, mes nieko neverčiame ir neskatiname to daryti. Tačiau mes turime būti pasiruošę visiems galimiems scenarijams. Graikai nesuteikė mandato politikams, kurie remia reformas ir taupymo programą bei kurie pasisako už pasilikimą euro zonoje. Tuo pat metu viešoji nuomonė tvirtai sako, mes norime likti pinigų sąjungos nariai. Tačiau tai turi savo kainą“ - teigė Christine Lagarde.

Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė tikina, jog Grexit arba Graikijos pasitraukimo iš euro zonos kaina būtų ant tiek didelė, kad kiti euro zonos nariai, kurie stengiasi išlaikyti Graikiją šioje zonoje, turi būti pasiruošę mokėti didesnę kainą, nei mokėjo iki šiol.
 
1.   Parašė Darij   2012-05-23 17:12  

Jau gi absoliučiai visiems aišku, kad graikai NEnori likti toje netikusioje Euro zonoje...
Ir neliks.
Vienintelis neaiškumas kaip į tai sureaguos viso pasaulio biržos, t.y. ar galima tikėtis kažko panašaus kaip po Lemanų žlugimo, ar vis tik šiam reikalui pasiruošta kiek labiau ir tokių drastiškų kritimų išvengti pavyks.