Akcijų rinkų indeksai augo po gerų JAV ir Kinijos gamybos apklausų rezultatų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2010-09-02 10:29 Komentarai: (0)
Po nuosmukio rugpjūčio mėnesį pirmąją rudens dieną JAV akcijų indeksai stipriai kilo investuotojams palankiai įvertinus stiprumo ženklus gamybos sektoriuje. Po pranešimų apie atsigavusias Kinijos gamybos apimtis (taigi ir geresnius lūkesčius dėl šalies ekonomikos augimo), gana sparčios Australijos ūkio plėtros ir netikėtai gerų JAV gamybos sektoriaus duomenų akcijų indeksai pačioje prekybos sesijos pradžioje stipriai kilo aukštyn.

Iš labiausiai brangusių akcijų galima paminėti pramonės ir žaliavų sektorių įmones, tokias kaip „Caterpillar", „United Technologies" ir „Boeing", brangusias po 24 proc. Energetikos įmonės „Exxon" ir „Chevron" taip pat brango pakilus naftos kainai. Brango ne vien šių paminėtų, bet ir kitų sektorių - finansų, technologijų, vartotojų prekių ir kt. - akcijos.

ISM gamybos indeksas rugpjūtį pakilo iki 56,3 punkto, nors buvo tikimasi daug mažiau (52,6). Kai šis indeksas viršija 50 punktų, tai reiškia atitinkamo sektoriaus plėtrą. Atlyginimų pervedimu užsiimanti įmonė „ADP" pranešė, kad rugpjūtį darbo vietų skaičius sumažėjo 10 tūkst. Tai svarbi naujiena prieš penktadienį laukiamą mėnesio darbo rinkos ataskaitą, tačiau šįkart šią naujieną nustelbė gamybos sektoriaus naujienos, juolab kad, skelbtais duomenimis, planuojamų atleidimų skaičius pasiekė 10 m. žemumas.

Vakarų Europa

Trečiadienį prekyba Vakarų Europoje atrodo investuotojus privertė abejoti ekonomikos sulėtėjimu. Akcijų indeksai kilo į viršų po to kai Kinijoje, o į prekybos pabaigą ir JAV, buvo paskelbti apklausų duomenys gamybos sektoriuje. Abiejose ekonomikose milžinėse gamybos augimas rugpjūčio mėnesį nerodė jokio sulėtėjimo. Tiesa, euro zonos pirkimo vadybininkų apklausa (angl. purchasing manager) rodė augimo sulėtėjimą, tačiau žinia nesugebėjo nustelbti naujienų iš už regiono ribų.

Šiandien investuotojai su nekantrumu lauks, ką turėtų pasakyti Europos centrinis bankas. Kol kas
prognozuojama, kad jis paliks galioti tą pačią 1,0 proc. bazinę palūkanų normą. JAV kaip ir kas savaitę
pasirodys naujų bedarbių skaičius - paprastai šis rodiklis turi reikšmingą įtaką prekybai biržose tą dieną. Kol kas prognozuojama, kad jo reikšmė turėtų beveik tokia pat, kaip ir prieš savaitę.

Azija

Šįryt Kinijos akcijų indeksas CSI 300 buvo pakilęs daugiau nei 1,5 proc., o labiausiai indeksą į viršų tempė
žaliavų bei automobilių gamintojų akcijos. Investuotojus nudžiugino automobilių pardavimai Kinijoje, kurie
rugpjūčio mėnesį buvo 59,3 proc. didesni nei prieš metus ir siekė 977 tūkst. vienetų. Tiesa, praėjusį mėnesį automobilių pardavimams nepavyko perkopti 1 mln. vienetų, kas buvo matoma šių metų pradžioje. 2010 m. pabaigoje automobilių pardavimų augimas veikiausiai turėtų sulėtėti tiek dėl neapibrėžtos ekonomikos perspektyvų, tiek ir dėl aukštos palyginamosios bazės efekto.

Pasklidus šiek tiek teigiamų naujienų iš JAV, pigo Japonijos obligacijos. Sumažėjus baimėms dėl šlubuojančio ekonomikos atsigavimo, investuotojai buvo labiau linkę pirkti akcijas. Kitas obligacijas piginęs veiksnys buvo spekuliacijos, kad Ichiro Ozawa vadovaujama vyriausybė parduotų daugiau skolos vertybinių popierių savo vykdomų skatinimo programų finansavimui. Ichiro Ozawa vadovauja didžiausiai valdančiosios partijos, Japonijos demokratų partija, frakcijai. Jis susirungs su dabartiniu premjeru Naoto Kanu rugsėjo 14 d. rinkimuose dėl Japonijos demokratų partijos vadovo posto, o jo laimėtojui yra praktiškai garantuojama premjero kėdė.

Vidurio ir Rytų Europa

Serbija pasiekė susitarimą su Tarptautiniu valiutos fondu ir gaus 380 mln. eurų išmoką iš jai anksčiau suteiktos 3 mlrd. eurų paskolos. IMF atstovas pareiškė, kad susitarimą pasiekti nebuvo lengva. Didelis iššūkis bus 2011 m. biudžeto svarstymas, kuomet vyriausybei bus keliamas reikalavimas pasiekti, kad biudžeto deficitas neviršytų 4 proc. nuo BVP.

Rusija iš dalies atšaukė draudimą eksportuoti grūdus. Sprendimui, kuris galioja nuo rugpjūčio 15 d., padarytos kelios išimtys. Nuo rugsėjo 1 d. grūdų išvežimas iš Rusijos bus leistinas vykdant šalies tarptautines grudų tiekimo sutartis, vykdant humanitarines programas ir kitais panašiais atvejais. Tikėtina, kad Rusijos eksportuotojams leidus vykdyti tarptautinius grūdų tiekimo įsipareigojimus, grudų kaina tarptautinėje rinkoje sumažės.

Žaliavos

Trečiadienį „WTI" naftos ateities sandorių kaina „NYMEX" biržoje pašoko į viršų, o tam pagrindą dar ryte suteikė paskelbti džiugūs rugpjūčio Kinijos pirkimo vadybininkų indeksų rezultatai. Vėliau vakare nuotaiką investuotojams kėlė iš JAV atėjusios džiugios naujienos apie netikėtai išaugusį JAV pramonės aktyvumą rugpjūčio mėn., kuris atitinkamai teigiamai nuteikė dėl naftos paklausos perspektyvų. Tiesa, vakar JAV energetikos informacijos administracijos ataskaita apie atsargų pokyčius šalyje per paskutinę savaitę vėl turėjo nelabai nudžiuginti investuotojų. Žaliavinės naftos atsargos išaugo 3,4 mln. barelių, o naftos produktų suvartojimas šalyje per paskutines keturias savaites buvo vos 1,4 proc. didesnis nei prieš metus. Nudžiugino tik tai, kad benzino ir vidurinio distiliavimo produktų atsargos šiek tiek krito. Beje, sumažėjo ir atsargos Kušinge, kuris yra „WTI" naftos pristatymo vieta, todėl galima tikėtis „WTI" ir „Brent" kainų neigiamo skirtumo sumažėjimo, nors didelis naftos atsargų lygis JAV ir toliau darys stiprų spaudimą „WTI" kainai.
 
Dar nėra komentarų