Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-24 14:31 Komentarai: (1)
Šiais metais pabrango beveik trijų ketvirtadalių DAX atstovių akcijos, tuo tarpu pats indeksas po lokalios korekcijos pajudėjo į viršų ir nuosekliai šturmuoja vis naujesnius absoliučiai rekordinius lygius. 


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pristatome EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto (lentelėje Į/T), bendrojo likvidumo (BL), turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, pateikiami ir naujausi santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų apžvelgiamų bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, jog Beiersdorf, Henkel bei Symrise bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.



Per 2023 metų paskutinį ketvirtį tarp stambiųjų Vokietijos įmonių ir bankų labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Siemens Energy, biržos operatorė Deutsche Boerse, draudimo kompanija Hannover Re, lėktuvų variklių gamintojas MTU Aero Engines bei investicinė bendrovė Porsche Automobil Holding. Tuo tarpu visiems puikiai žinomo Adidas, biotechnologijų atstovo Sartorius, dviejų energetikos milžinių RWE ir E. ON bei draudimo kompanijos Munich Re pajamos ir EBITDA pelnai krito daugiausiai.



Lyginant su 2022 metų paskutiniu ketvirčiu, bendra EBITDA maržų mediana nežymiai smuktelėjo, be to, kritimas fiksuotas tarp automobilių gamintojų, o ypač paslaugų šakoje ir finansų sektoriuje, kai tuo tarpu pramonėje ir chemijos srityje jis pakilo. Kalbant apie ROA bendrą medianą, tai ji ūgtelėjo, kaip beje ir visais kitais apskaičiuotais medianų atvejais, išskyrus paslaugų šaką. Per praėjusį ketvirtį tarp DAX narių didžiausią EBITDA pelningumą sugeneravo nekilnojamo turto milžinė Vonovia, o turto grąžos atveju - Siemens Energy.


Tarp Vokietijos milžinų šįkart per metus savo pajamas ir EBITDA pelnus labiausiai kilstelėjo antras pagal dydį šios šalies bankas Commerzbank, autobusų ir sunkvežimių gamintojas Daimler Truck Holding, prabangių automobilių gamintoja BMW, ginklų ir kitų gynybos priemonių srityje besidarbuojanti Rheinmetall bei koncernas Siemens. O štai tokių kompanijų kaip Sartorius, Adidas bei dviejų chemijos koncernų BASF ir Covestro veiklos rezultatai krito pastebimiausiai.

Pažvelgus į apskaičiuotą EBITDA pelningumų bendrą medianą matome, kad ji per 2023 metus sudarė 16,8 procento ir buvo kiek aukštesnė nei metais anksčiau. Prieaugis fiksuotas ir pramonėje bei chemijos sektoriuje. Tarp trisdešimt devynių Vokietijos atstovių, kurių duomenis mes žinome, per metus savo maržas kilstelėjo aštuoniolika.

Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, stambiausiu metiniu išsiskyrė Infineon Technologies bei nedaug atsiliko prabangių sportinių automobilių gamintoja Porsche. Lyginant su 2022 metais, savo ROA kilstelėjo 18, o kritimą fiksavo - 21 DAX atstovė, o bendra šio rodiklio mediana krito nuo 3,3 iki 3,1 procento. Nuosmukis taip pat fiksuotas paslaugų šakoje bei tarp automobilių gamintojų.

Kaip įprasta, nagrinėjant metinius įmonių ir bankų veiklos rezultatus, apžvelgsime ir tai kokią dalį jų turto struktūroje sudaro įsipareigojimai. Matome, kad šio rodiklio bendra mediana per metus nežymiai, bet vis dėlto ūgtelėjo, kaip ir pramonėje ir tarp chemijos įmonių. Tarp keturiasdešimties DAX narių per 2023 metus savo įsipareigojimų dalį turto struktūroje susimažino daugiau nei pusė, t.y. dvidešimt du. Pačiu mažiausiu minimu rodikliu išsiskiria investicinė bendrovė Porsche Automobil Holding.



Dividendų išmokėjimo rodiklis, kuris parodo, kokia per metus uždirbto grynojo pelno procentinė dalis buvo ar bus skirta dividendams, už 2023 metus yra tik preliminarus, nes apskaičiuotas remiantis kompanijų ir bankų vadovybių pasiūlytais išmokėti dividendais akcininkams, o šiuos pasiūlymus dar turi patvirtinti kasmetiniai akcininkų susirinkimai. Lentelėje matome, kad bendra šio rodiklio mediana, palyginus 2022 metais, paaugo nuo 34,8 iki 38,8 procento, be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, o didžiausia mediana paslaugų srityje. Tarp keturiasdešimties analizuojamo indekso narių, per lyginamąjį laikotarpį savo dividendų išmokėjimo rodiklį kilstelėjo devyniolika. 

Žiūrint į pateiktus naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendri medianiniai bent šiuo metu išlieka gana žemi, tad galime kalbėti apie nepakankamą Vokietijos atstovių įvertinimą. Automobilių gamintojų P/E, P/BV, P/S bei EV/EBITDA medianiniai duomenys yra patys žemiausi, kai chemijos atstovių - aukščiausi.

Per praėjusius metus, skirtingai nei metais anksčiau, bendra DAX indekso narių akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama ir siekė net beveik septynioliką procentų, nes pakilo beveik trijų ketvirtadalių rinkos vertė. Labiausiai pabrango finansų institucijų nuosavybės vertybiniai popieriai, kai Vokietijos automobilių gamintojų kapitalizacija pasistiebė mažiausiai. 2023 metais didžiausiu savo rinkos vertės prieaugiu, kuris siekė beveik penkiasdešimt penkis procentus, gali pasigirti Rheinmetall, bet nedaug atsiliko ir statybinių medžiagų gamintojas Heidelberg Materials. Kitą vertus internetinio prekybos tinklapio Zalando rinkos vertė susitraukė 35,2 procento, arba daugiausiai, be to, virš trisdešimt procentų atpigo Siemens Energy bei Bayer akcijos.

Absoliučiai daugiausiai šiais metais (kaip ir 2023 metais), t.y. net beveik trimis ketvirtadaliais, pabrango Vokietijos ginklų ir kitų su gynyba susijusių priemonių gamintojos Rheinmetall akcijos. Be to, pastebimiau ūgtelėjo Siemens Energy bei Daimler Truck Holding rinkos vertė. Labiausiai pigusių srityje lyderiauja energetikos giganto RWE bei chemijos milžino Bayer akcijos. Kaip matome, šiais 2024 metais bendra DAX atstovių akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama (brangusių ir pigusių santykis - 28 / 12). Daugiausiai paaugo automobilių gamintojų ir finansų institucijų rinkos vertė, o štai chemijos srityje akcijų kainų pokyčių mediana nuo šių metų pradžios yra neigiama.


Praėjusių metų pabaigoje DAX indeksas pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po ko sulaukėme korekcijos ir šio judesio tvarumo testavimo, kuris buvo sėkmingas. Tad jis pradėjo naują augimo etapą bei nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Po korekcinės - konsolidacinės fazės Rheinmetall akcijų kaina spalį pradėjo naują augimo etapą bei nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Siemens Energy akcijų kaina praėjusių metų pabaigoje pro viršutinę dalį ištrūko iš kritimo kanalo ir pajudėjo į viršų. Ši tendencija ir toliau tęsiasi.




Po spartaus augimo periodo panašu, jog galime sulaukti Daimler Truck Holding akcijų kainos korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Po ištrūkimo iš augimo kanalo pro apatinę dalį, RWE akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje.




Bayer akcijų kaina šiuo metu testuoja ilgalaikio kritimo kanalo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju kritimas gali pagylėti.




Po ištrūkimo iš ilgalaikio kritimo kanalo pro jo viršutinę dalį ir šio judesio tvarumo patestavimo, kuris buvo sėkmingas, sulaukėme naujos Heidelberg Materials akcijų kainos augimo bangos, kuri ir toliau tęsiasi.




Zalando akcijų kaina patestavo ansktesnio kritimo metu suformuotą dugną bei nuo jo atšoko ir tuo pačiu pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, tuomet susidarys taip vadinamas dvigubas dugnas ir lauktų didesnis atšokimas.




Praėjusių metų pabaigoje Continental akcijų kaina pakilo virš ilgalaikio kritimo trendo viršutinės dalies, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




BMW akcijų kaina pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko, kurį dabar testuoja. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Volkswagen akcijų kaina patestavo tiek anksčiau suformuotą dugną, tiek kritimo kanalo apatinę dalį ir nuo jų abiejų atšoko bei pakilo virš kritimo kanalo viršutinės dalies. Na o dabar panašu į tai, jog sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




Mercedes Benz Group akcijų kaina vėl testuoja anksčiau jau kartą nesėkmingai patestuotą viršūnę. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




Porsche akcijų kaina ištrūko iš kritimo kanalo pro viršutinę dalį ir po sėkmingo šio judesio tvarumo patestavimo pratęsė atšokimą.




Adidas akcijų kaina po atšokimo ir korekcinės - konsolidacinės fazės bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus judesys.




Infineon Technologies akcijų kaina ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




Praėjusių metų pabaigoje SAP akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto augimo piko. Po sėkmingo šio judesio tvarumo patestavimo, ji pajudėjo link naujų rekordinių lygių.



Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2023-12-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

 
1.   Parašė Man with Shorts   2024-03-25 08:26  

Good stuff.