Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-23 22:49 Komentarai: (0)
Kaimyninės šalies akcijų rinkoje akivaizdžiai turime bankų metą, nes jie ne tik įspūdingai pagerino savo veiklos rezultatus (pelnai išsipūtė kartais), tačiau tuo pačiu gerokai šoktelėjo ir jų rinkos vertė. 


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.


Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas procentine išraiška, matome, kad lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, pajamų atveju šis rodiklis smuktelėjo, o štai EBITDA pelnų - iš neigiamo pasidarė teigiamas, be to, tas pats fiksuota ir paslaugų šakoje. Prekyboje irgi pajamų pokyčių medianinis rodiklis smuktelėjo, o štai pelnų atveju pasidarė dar labiau teigiamu. Kaip matome, akivaizdžiai labiausiai padėtis pagerėjo Lenkijos finansų sektoriuje, kai tuo tarpu pramonėje veiklos rezultatų pokyčių medianos iš teigiamų pasidarė neigiamomis ir tokios jau yra net trečią ketvirtį iš eilės, tiesa, palyginus su antruoju šių metų ketvirčiu, pajamų ir EBITDA pelnų neigiami procentiniai pokyčiai sumažėjo.
 
Kaip galima nesunkiai atspėti, palyginus su 2022 metų trečiuoju ketvirčiu, daugiausiai savo pajamas, o ypač EBITDA pelnus, kurie prieš metus gerokai krito, kilstelėjo mūsų kaimyninės šalies bankai, kurie įeina į WIG20 indekso sudėtį. Be to, pastebimiau savo veiklos rezultatus pagerino pasaulinių kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, kai draudimo milžinės PZU, kuri kontroliuoja Lietuvos draudimą, EBITDA pelnas pašoko net beveik šešis kartus. Tuo tarpu labiausiai pablogėjo anglių kasėjo JSW veiklos rezultatai, o šios bendrovės pajamos ir pelnai smunka jau trečią ketvirtį iš eilės, kas tiesiogiai susiję su kritusia minimo energijos ištekliaus kaina. Taip pat savo veiklos rezultatų blogėjimą (jau antrą ketvirtį iš eilės) fiksavo informacinių technologijų sektoriaus narė Asseco Poland.

Tarp analizuojamų Varšuvos biržos atstovių stambiausiomis EBITDA maržomis per praėjusį ketvirtį išsiskyrė draudimo milžinė PZU bei kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, o štai prekybos tinklų valdytojos Dino Polska minimas pelningumo rodiklis yra pats kukliausias. Tarp dvidešimties analizuojamo indekso atstovių, lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, savo maržas kilstelėjo daugiau nei pusė, t.y. trylika. Tad nieko stebėtino, jog bendra EBITDA pelningumų mediana ūgtelėjo nuo 16,3 procento iki 29 procentų. Be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais (ypač šis medianinis rodiklis šoktelėjo finansų sektoriuje), išskyrus Lenkijos pramonę.



Apskaičiavus analizuojamų įmonių ir bankų bendrą turto grąžos medianą paaiškėjo, jog ji per praėjusį ketvirtį sudarė 0,8 procento ir buvo mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Gerokai šis rodiklis susitraukė Lenkijos pramonėje, kai paslaugų šakoje nežymiai paaugo, bei pakilo ir prekybos sektoriuje, o štai finansų srityje ROA mediana iš neigiamos pasidarė teigiama. Minimo pelningumo rodiklio prieaugiu per nagrinėjamą laikotarpį gali pasigirti trylika Varšuvos biržos atstovių, vienu atveju jis nepakito, o likusių šešių - krito. Šįkart dviejų WIG20 indekso narių ROA buvo su minuso ženklu (JSW bei mBank), kai per 2022 metų trečiąjį ketvirtį - penkių. Didžiausiomis per ketvirtį pasiektomis turto grąžomis gali pasigirti CD Projekt bei pramonės šakos atstovas KETY.
  
Pristatome jums ir naujausius stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių rinkos vertės rodiklius. Matome, kad šiuo metu bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA duomenys iš tiesų, lyginant su Vakarų ir Šiaurės akcijų rinkomis, yra labai žemi, tiesa, kiek aukštesni už Baltijos biržos atstovių. Taigi, galima teigti, jog kaimyninės šalies WIG20 indekso narės vis dar išlieka nuvertintos. Žemiausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais išsiskiria pramonės bendrovės ir finansų institucijos.
 
Šiais metais krito vos ketvirtadalio apžvelgiamų Varšuvos biržos atstovių rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia net beveik trisdešimt vieną procentą, kas iš tiesų yra įspūdinga grąža. 2022 metais padėtis buvo kardinaliai priešinga, nes pabrango vos trijų nuosavybės vertybiniai popieriai, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana be jokios abejonės buvo neigiama ir siekė aštuonioliką procentų. Įspūdingiausiai šiais metais šoktelėjo Lenkijos finansų institucijų rinkos vertė, kuri praėjusiais metais krito viena iš labiausiai, o štai mažiausiai pabrango pramonės bendrovių akcijos (2022 metais pigo mažiausiai).

Daugiausiai uždirbo tie, kurie šių metų pradžioje įsigijo Lenkijos bankų akcijų, t.y. Alior Bank, Santander Bank, mBank ir Bank Pekao. Be to, virš aštuoniasdešimt vieno procento pakilo pramonės šakos nario KETY rinkos vertė. Tarp nedidelės grupės pigusių akcijų, labiausiai nuvertėjo prekybos srityje veikiančio Pepco, t.y. beveik trisdešimt šešiais procentais, bei pastebimiau krito Cyfrowy Polsat ir JSW kapitalizacija.


WIG20 indeksas išlieka dabartiniame augimo kanale bei po lokalios korekcijos pradėjo naują augimo etapą, t.y. kyla jau trečią mėnesį iš eilės.




Alior Bank akcijų kaina išlieka augimo kanale bei priartėjo prie savo visų laikų rekordinio lygio, tad artimiausiu metu galime sulaukti tiek jo, tiek kanalo viršutinės dalies patestavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Santander Bank akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto piko ir pajudėjo link naujų rekordinių lygių. Tuo pačiu priartėjome prie augimo kanalo viršutinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




mBank akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei pavyktų tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Bank Pekao akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale ir po lokalios korekcijos pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, tačiau tuo pačiu šiuo metu testuoja minimo kanalo viršutinę ribą. Jei nepavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet lauktų korekcija.




KETY akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo trende ir nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Spalio pabaigoje - lapkričio pradžioje Pepco akcijų kaina po kritimo suformavo dugną, po ko sulaukėme atšokimo. Panašu į tai, kad po tokio įspūdingo atšokimo galime sulaukti korekcijos - pelnų realizacijos.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina po kritimo šiuo metu konsoliduojasi ir bando formuoti kietą dugną.


 

JSW akcijų kaina iš esmės ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Allegro akcijų kaina po kritimo ir konsolidacijos paėjusį mėnesį ištrūko pro viršutinę dalį iš kritimo kanalo. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, lauktų nauja augimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Asseco Poland akcijų kaina šiuo metu ir toliau išlieka horizontaliame - konsolidaciniame etape.




CD Projekt akcijų kaina šiuo metu iš esmės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės jos tolimesnė kryptis.




Dino Polska akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina eilinį mėnesį iš eilės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Kruk akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale bei pasiekė naujus rekordinius lygius. Tuo pačiu ji artėja prie minimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




LPP akcijų kaina šį mėnesį pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Orange Polska akcijų kaina išlieka virš augimo trendo linijos bei tuo pačiu pakilo virš prieš tai buvusio užfiksuoto piko. Jei paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




PGE akcijų kaina po lokalios korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Jei pavyks tvariai pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, tuomet augimas prasitęs.




PKN Orlen akcijų kaina eilinį mėnesį iš eilės išlieka konsolidacinėje fazėje prieš tolesnį judesį.




PKO BP akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale bei po korekcijos pajudėjo į viršų ir pakilo virš ankstesnio piko bei pasiekė naujus rekordinius lygius. Tiesa šiuo metu ji yra atsirėmusi į augimo kanalo viršutinę dalį bei jei nepavyks tvariai virš jos pakilti, lauktų korekcija.




PZU akcijų kaina pasiekė naują rekordinį lygį, na o šiuo metu panašu į tai, kad konsoliduojasi ir artėja prie augimo trendo linijos, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Autorius: TI

Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)
 
Dar nėra komentarų