Baldų gamintojų apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-01-14 14:51 Komentarai: (0)
Dar viena neatsiejama ir tuo pačiu patogaus bei stilingo mūsų gyvenimo dalis yra baldai. Negalime įsivaizduoti savo namų ir kasdienybės be lovos, stalo, kėdžių, spintų ir spintelių. Tad šįkart mūsų dėmesio centre baldų gamintojų apžvalga.


Kompanijų pristatymas

Vilniaus baldai


1883 metais savo veiklą pradėjusi kaip maža dirbtuvėlė, AB Vilniaus baldai tapo viena stambiausių pramonės įmonių Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuri sėkmingai suderina ilgametes baldų gamybos tradicijas bei novatoriškas verslo idėjas. 
Bendrovė projektuoja, gamina ir prekiauja biuro, miegamojo, svetainės bei prieškambario baldais. Produkcija gaminama iš drožlių plokštės, naudojama moderniausia ir populiariausia Vakarų šalyse korinio užpildo technologija. Įmonėje sumontuota moderni įranga, įsigyta iš visame pasaulyje žinomų gamintojų, tokių kaip Holzma, Homag, Burkle, Weeke, Wikoma, Biesse ir kt.
AB Vilniaus baldai eksportuoja beveik visą pagamintą produkciją į Europos ir kitas pasaulio šalis. Įmonėje sėkmingai dirbama pagal sertifikuotas kokybės vadybos (ISO 9001) ir aplinkos apsaugos vadybos (ISO 14001) sistemas. Įmonei suteiktas FSC gamybos grandies sertifikatas.
Kompanijoje dirba virš 400 darbuotojų. Bendrovė strategiškai investuoja į gamybos plėtrą, nuosekliai auga kurdama naujas darbo vietas, sistemingai dirba tirdama vartotojų poreikius bei ieškodama racionalių sprendimų jiems patenkinti. Bendrovės vizija - tai modernaus žmogaus gyvenimo filosofija - amžinas, stilingas, jaukus. 


Forte

Tai yra viena didžiausių Europoje montuojamų baldų gamintojų. Dizainas pritaikytas besikeičiančioms rinkos tendencijoms ir reikliausių klientų lūkesčiams. Supakuoti baldai – tai ekonomiškas pirkinys, paprastas pristatymas ir lengvas surinkimas. Fabryki Mebli Forte S.A. siūlo platų baldų asortimentą valgomajam, svetainei, virtuvei, miegamajam ir jaunimo kambariui. Šiuo metu Forte turi keturias modernias gamyklas, esančias Ostrov Mazowiecka, Suvalkuose, Balstogėje ir Hainuvkoje. Bendras gamyklų gamybinis plotas – 120 tūkst. m2, sandėlio plotas – 70 tūkst. m2.
Prekių pasiūla pritaikyta rinkos poreikiams. Per 24 veiklos metus Forte klientėmis tapo per 4500 įmonių, parduodančių daugiau nei 30 pasaulio šalių. Forte baldai yra atstovaujami beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir daugelyje baldų salonų visoje Europoje. Eksportas sudaro 82 procentus Fabryka Mebli Forte S.A. produkcijos. Įmonė turi savo pardavimų organizacijas svarbiausiose rinkose.
Naudodamasi geriausių Lenkijos ir užsienio specialistų žiniomis, Forte nuolat seka besikeičiančias technologijas. Ji užtikrina nuolatinį atskirų gamyklų technikos modernizavimą ir naudoja naujausias IT sistemas. Šiuolaikinių sprendimų dėka Forte savo klientams teikia aukštos kokybės gaminius už gerą kainą. Aukštą Forte gaminių kokybę patvirtina ISO 9001 sertifikatas baldų projektavimo, gamybos ir pardavimo srityje.


Nobia 

Tai Švedijos baldų įmonė, kurianti, gaminanti ir parduodanti įvairius virtuvės gaminius. Įmonė veikia Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Suomijoje ir Austrijoje. Nobia parduoda savo gaminius per dukterinių įmonių tinklą mažmenininkams, statybininkų prekybininkams, „pasidaryk pats“ parduotuvėms ir profesionalioms statybos įmonėms.
Didžiąją dalį grynųjų pardavimų bendrovė generuoja JK ir Šiaurės šalių regione. Pagrindiniai Nobia prekių ženklai yra Magnet, HTH, Marbodal, A la Carte, Sigdal ir ewe. Pajamas įmonė gauna iš virtuvės gaminių ir kitų gaminių pardavimo ir montavimo paslaugų.
Bendrovė gamina platų gaminių asortimentą – nuo plokščių spintelių iki aukštos kokybės individualių gaminių. Nobia turi 14 gamyklų septyniose Europos šalyse, kur dirba 648 žmonės. Gamybinės patalpos yra skirtingo dydžio ir turi skirtingą specializacijos lygį. Visos gamyklos, išskyrus dvi, yra sertifikuotos pagal ISO 14001.


Ethan Allen Interiors

Bendrovė veikia kaip interjero dizaino įmonė, namų baldų gamintoja ir vykdo mažmeninę prekybą JAV, Meksikoje, Hondūre ir Kanadoje. Jos gaminiai apima lovas, komodas, spintas, stalus, kėdes, pramogų įrenginius, namų biuro baldus ir medinius akcentus.
Taip pat audiniu aptraukti daiktai, tokie kaip pabėgiai, gultai ir kiti judantys baldai, kėdės, pufai, pagalvės pagal užsakymą, sofos, kirpti audiniai ir oda bei namų akcento gaminiai, susidedantys iš langų apdailos ir užuolaidų, sienų dekorų, apšvietimo, laikrodžių, čiužinių, lovatiesių, užvalkalų, pagalvių, dekoratyvinių akcentų, kilimėlių, sienų dangų ir namų bei sodo baldų. Bendrovė prekiauja ir parduoda savo gaminius su Ethan Allen prekės ženklu per namų apstatymo mažmeninės prekybos tinklus ir nepriklausomus mažmenininkus, taip pat per savo internetinę svetainę. JAV bendrovė Ethan Allen Interiors Inc. buvo įkurta 1932 metais, jos būstinė yra Danberyje, Konektikuto valstijoje. Joje šiuo metu dirba 3659 žmonės. 


MillerKnoll

Veikianti kaip Herman Miller, yra Amerikos įmonė, gaminanti biuro bei namų baldus ir įrangą.  Ji veikia per tris segmentus: Amerikos sutartis, Tarptautinė sutartis ir specialybė bei Pasaulinė mažmeninė prekyba. 
Įmonė taip pat teikia sėdėjimo produktus, baldų sistemas, kitus laisvai pastatomus baldų elementus, tekstilę, odą, veltinį, namų apstatymą ir susijusias paslaugas, dėklus, sandėliavimo prekes, taip pat gyvenamųjų, švietimo ir sveikatos baldų sprendimus. Kompanija siūlo savo gaminius per nepriklausomus baldų pardavėjus pagal sutartį, tiesioginį pardavimą pagal sutartis, elektroninės prekybos svetaines, didmeninės ir mažmeninės prekybos parduotuves. Jos produktai naudojami institucinėse, sveikatos / mokslo, gyvenamosiose ir kitose aplinkose, pramonės ir švietimo įstaigose, taip pat transporto terminaluose. 1905 metais įkurta bendrovė šiuo metu turi 10,9 tūkstančius darbuotojų. 



Santykinių finansinių rodiklių apžvalga ir analizė

Šįkart mūsų dėmesio centre penkios baldų gamybos bendrovės iš viso pasaulio, kurios vykdo panašią arba analogišką veiklą. Atlikdami santykinių finansinių rodiklių apžvalgą ir analizę mes orientavomės į laikotarpį tarp 2015 metų ir 2023 metų trijų ketvirčių (nemažos dalies apžvelgiamų įmonių finansiniai metai nesutampa su kalendoriniais metais), o konkrečiai į metinius veiklos finansinius rezultatus. Kaip ir įprasta buvo apskaičiuoti įvairaus pobūdžio santykiniai finansiniai rodikliai, kad šiuo atveju pasirinktas kompanijas galima būtų kuo labiau ir objektyviau palyginti bei padaryti išvadas. Pabrėžiame, kad visi duomenys paimti iš oficialių įmonių pateiktų finansinių ataskaitų.


Šią apžvalgą pradedame nuo vieno iš pelningumo rodiklių - EBITDA maržos. Jos bendra mediana per analizuojamą laikotarpį mažai kito, bet vis dėlto smuktelėjo, t.y. krito nuo 11,8 iki 10,4 procento. Dažniausiai tarp apžvelgiamų baldų gamintojų mažiausiu EBITDA pelningumu išsiskyrė Vilniaus baldai, tačiau jis lyginant su 2015 metais - padidėjo ir šiuo metu yra pats stambiausias (tiesa, tai tik pirmojo šios bendrovės šių finansinių metų ketvirčio rezultatas). Tuo tarpu kaimyninės Lenkijos atstovo Forte minimas rodiklis dažniausiai buvo vienas iš didžiausių, bet pastaruosius trejus metus smunka ir lyginant su 2020 metais krito nuo 17,1 iki vos 3,3 procento, kas tuo pačiu yra prasčiausias rezultatas.

Kitų trijų baldų gamintojų EBITDA maržos per analizuojamą laikotarpį irgi susitraukė. Skandinavijos atstovės Nobia minimas santykinis finansinis pelningumo rodiklis dažniausiai buvo artimas bendrajam vidurkiui, kaip ir Amerikos MillerKnoll. Tiesa, pirmoju atveju marža krenta antrus metus iš eilės, o antruoju atveju - auga.


Pristatome jums ir dar vieną pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžos arba ROA. Tarp penkių baldininkių savo šio rodiklio prieaugį per analizuojamą laikotarpį užfiksavo tik JAV atstovė Ethan Allen Interiors, be to, būtent šios bendrovės turto grąža per paskutinius trejus metus buvo pati stambiausia. Tuo tarpu bendras ROA vidurkis nuo 2015 metų susitraukė daugiau nei perpus, t.y. nuo 11,1 iki 4,6 procento.

Arčiausiai bendrojo turto grąžos vidurkio per visą analizuojamą laikotarpį buvo Forte rodiklis. Švedijos Nobia ROA 2022 metais jau buvo neigiama, kai Vilniaus baldų šis pelningumo rodiklis, kuris dar analizuojamo laikotarpio pradžioje buvo pats didžiausias, krito nuo 12,9 procento iki vos dviejų procentų, o štai MillerKnoll susitraukė net dešimt kartų iki vos 1,1 procento.


Dar vienas svarbus santykinis finansinis rodiklis - tai įsipareigojimų ir turto santykis, kuris parodo kokią įmonės turto dalį sudaro įsipareigojimai. Kaip matome iš pateikto paveikslo su grafikais, per didžiąją dalį mūsų analizuojamo laikotarpio stambiausiu minimu rodikliu išsiskyrė ne kas kitas o mūsų šalies atstovas. Tiesa, remiantis naujausiais duomenimis, Vilniaus baldų turto struktūroje įsipareigojimų dalis jau nėra pati didžiausia, be to, verta pažymėti, jog šiuo atveju šis santykinis finansinis rodiklis po pasiekto piko, kai įsipareigojimai sudarė net daugiau nei septyniasdešimt procentų viso turto, mažėja jau trečius metus iš eilės, kas yra pozityvus reiškinys. Prieš tai jo augimas buvo siejamas su paskolos ėmimu naujo fabriko statybai. 

Tuo tarpu faktiškai per visą apžvelgiamą laikotarpį Amerikos baldų gamintojo Ethan Allen Interiors įsipareigojimai, lyginant su visu turtu, buvo patys mažiausi, t.y. remiantis naujausiais duomenimis nesudaro nei keturiasdešimties procentų bei mažėja jau trečius metus iš eilės. Arčiausiai bendrojo įsipareigojimų ir turto santykinio finansinio rodiklio vidurkio, kuris šiuo metu sudaro 0.54, o 2015 metais jo reikšmė siekė 0.46, per mūsų visą apžvelgiamą laikotarpį buvo Nobia bei MillerKnoll duomenys. Verta pažymėti, jog visų penkių baldų gamintojų minimas rodiklis nuo 2015 metų išaugo, o didžiausias prieaugis fiksuotas Švedijos Nobia atveju.


Kalbant apie bendrąjį likvidumą, kuris parodo įmonės trumpalaikio turto ir trumpalaikių įsipareigojimų santykį, t.y. ar trumpalaikio turto pakanka padengti trumpalaikius įsipareigojimus, jo bendras vidurkis per nagrinėjamą laikotarpį labai mažai kito, kitaip tariant buvo gan stabilus. Dažniausiai stambiausiu minimu santykiniu finansiniu rodikliu galėjo pasigirti dvi Amerikos baldų gamintojos, t.y. Ethan Allen Interiors bei MillerKnoll.

Tuo tarpu mūsų šalies atstovo Vilniaus baldų bendrasis likvidumas beveik visada buvo pats mažiausias, o 2018 - 2021 metų laikotarpiu trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo šios bendrovės trumpalaikį turtą. Tiesa, jis auga jau trečius metus iš eilės, kas yra pozityvus reiškinys. Bendrai tarp penkių šioje apžvalgoje figūruojančių įmonių, labiausiai per nagrinėjamą laikotarpį susitraukė Lenkijos Forte bendrasis likvidumas, t.y. beveik dvigubai.


Pristatome jums ir dar vieną apskaičiuotą santykinį finansinį rodiklį - turto apyvartumo. Visų baldų gamintojų atveju, lyginant su buvusiu 2015 metais, fiksuotas kritimas. Tad nieko stebėtino, jog susitraukė ir turto apyvartumo bendrasis vidurkis, kuris krito nuo 1,7 iki 1,1 reikšmės, o daugiausiai, t.y. dvigubai sumažėjo Vilniaus baldų minimas rodiklis.

Lenkijos baldų gamintojo Forte turto apyvartumas iš esmės per visą apžvelgiamą laikotarpį buvo pats kukliausias, kai didžiausiu iš pradžių išsiskyrė mūsų šalies atstovas, o po to lyderio estafetę perėmė Švedijos baldininkė Nobia.


Kalbant apie gamybos įmones, žinoma svarbu panagrinėti, kaip jos valdo savo atsargas, o tuo tikslu kaip tik ir apskaičiavome atsargų apyvartumo rodiklį. Matome, kad mažiausias apyvartumas per mūsų analizuojamą laikotarpį fiksuotas Amerikos baldų gamintojoje Ethan Allen Interiors bei kaimyninės šalies bendrovėje Forte.

Bendras atsargų apyvartumo rodiklio vidurkis nuo 2015 metų faktiškai nepakito, o arčiausiai jo buvo Skandinavijos Nobia duomenys. Pastaruosius kelis metus didžiausiu minimu apyvartumu išsiskiria Lietuvos atstovas Vilniaus baldai, be to, jo atsargų apyvartumas per visą apžvelgiamą laikotarpį dažniausiai buvo didžiausias.


Šioje apžvalgoje dar buvo apskaičiuotas ir grynųjų pinigų srautų iš veiklos ir pajamų santykinis finansinis rodiklis, kuris parodo kokią pajamų dalį sudaro grynieji pinigų srautai iš veiklos. Kaip matome iš paveikslėlio su grafikais, dažniausiai stambiausiu minimu rodikliu išsiskyrė Lenkijos baldų gamintojas Forte. Tiesa, 2022 metais į lyderio pozicija įsiveržė kompanija iš už Atlanto Ethan Allen Interiors.

Bendras grynųjų pinigų srautų iš veiklos ir pajamų santykinio finansinio rodiklio vidurkis per analizuojamą laikotarpį svyravo ir galiausiai smuktelėjo. Arčiausiai jo dažniausiai buvo baldų gamintojo iš Amerikos MillerKnoll duomenys. Tuo tarpu Vilniaus baldų atveju minimas rodiklis 2020 bei 2021 metais buvo neigiamas, tiesa, 2022 metais padėtis pagerėjo.


Dar vienas procentinis rodiklis, kurį jums pristatome - tai dividendų išmokėjimo. Jis parodo, kokia per metus uždirbto grynojo pelno procentinė dalis teko dividendams, jeigu jie buvo mokami. Kaip matome iš pateikto paveikslėlio su grafikais, dvi Amerikos kompanijos kiekvienais metais savo akcininkams išmoka dividendus (tiesa, procentinė grynojo pelno dalis skirta dividendams gan daug svyruoja), na o MillerKnoll atveju jie buvo mokami ir 2019 bei 2021 metais nepaisant to, kad bendrovė patyrė grynąjį nuostolį.

Tuo tarpu mūsų Europos žemyno atstovės toli gražu ne kiekvienais metais su savo akcininkais dalinasi pelnu, be to, išmokama procentinė dalis gan daug svyruoja. Štai už 2022 metus jos visos trys dividendų nemokėjo, o Vilniaus baldai savo pelnu su akcininkais nesidalina jau ketvirtus metus iš eilės, kai prieš tai dividendai buvo nuolat mokami. 


Pateikiame lentelę su penkiais pačiais naujausiais analizuojamų įmonių finansiniais santykiniais rinkos vertės rodikliais, t.y. P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo (Div.y%). Kaip matome, bent šiuo metu iš esmės mažiausiais minimais rodikliais išsiskiria ne kas kitas kaip mūsų šalies baldų gamintojas Vilniaus baldai. 

Tuo tarpu iš esmės stambiausiais, bent jau šiai dienai, išsiskiria Amerikos baldų gamintoja MillerKnoll, kai dividendinio pajamingumo atveju lyderiauja kita kompanija iš šios šalies Ethan Allen Interiors.


Bent kol kas šiais metais bendras akcijų kainų pokyčių vidurkis yra neigiamas, nes krito trijų iš penkių analizuojamų bendrovių rinkos vertė. 2023 metais šis rodiklis buvo nežymiai teigiamas, o daugiausiai pabrango MillerKnoll akcijos, kai Švedijos Nobia kapitalizacija susitraukė net 52,2 procento. Korekciniais 2022 metais krito visų penkių baldininkų rinkos vertė (daugiausiai Nobia, o mažiausiai - Ethan Allen Interiors).

Kalbant apie vidutinės trukmės laikotarpį, tai per pastaruosius trejus metus Nobia akcijos atpigo net 82,9 procento, arba daugiausiai, kai pabrango tik Ethan Allen Interiors nuosavybės vertybiniai popieriai. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kaip ir kalbant apie pastarųjų penkerių metų laikotarpį, tik minusinis procentinis rodiklis yra mažesnis, nes per minimą laikotarpį pakilo dviejų baldų gamintojų rinkos vertė (Forte bei Ethan Allen Interiors), o autsaiderių gretose vėl lyderiauja Švedijos atstovė. Tuo tarpu ilgesnės trukmės laikotarpiu, t.y. per pastaruosius dešimt metų pabrango tik tos pačios Ethan Allen Interiors akcijos, o virš aštuoniasdešimt procentų susitraukė Nobia rinkos vertė, kai bendras akcijų kainų pokyčių vidurkis siekia minus 30,3 procento. Kitą vertus, per paskutinius penkioliką metų ūgtelėjo keturių iš penkių baldų gamintojų kapitalizacija, tad logiška, jog bendras akcijų kainų pokyčių vidurkis yra teigiamas ir siekia net virš dviejų šimtų procentų. Tiesa, verta prisiminti, jog 2008 metais kilo pasaulinė finansų krizė, o 2009 metų kovą akcijų rinkoje buvo pasiektas išpardavimo pikas, tad prieš penkioliką metų kompanijų rinkos vertės iš tiesų buvo žemos. Taigi, ilgalaikiu laikotarpiu absoliučiai didžiausia investicine grąža pasižymi Lenkijos bendrovės Forte akcijos, kurios pabrango net 762,5 procento, kai Vilniaus baldų bei Ethan Allen Interiors kapitalizacija pašoko dvigubai, o štai Švedijos Nobia krito virš trisdešimties procentų.


Techninė analizė

Korekcijos metu Vilniaus baldų akcijų kaina nukrito iki anksčiau buvusio suformuoto dugno. Po jo patestavimo ir konsolidacijos praėjusį mėnesį sulaukėme judesio į viršų bei tuo pačiu buvo pakilta virš kritimo tendencijos linijos, na o dabar panašu į tai, jog sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po kurio paaiškės tolimesnė kryptis. Jei tai yra tvarus judesys, tuo pačiu bus patvirtintas dvigubo dugno suformavimas, ir lauktų tolesnis akcijų kainos kilimas, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. 




Po Forte akcijų kainos kritimo šiuo metu turime horizontalios konsolidacijos etapą, kuris tęsiasi nuo pat 2022 metų spalio bei po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Vienas iš variantų - tai galimas apverstos galvos su pečiais formacijos susiformavimas. 




Nobia akcijų kaina nuo pat 2021 metų vasaros buvo kritimo kanale. Tačiau praėjusį mėnesį ji pakilo virš šio kanalo viršutinės dalies, na o dabar panašu į tai, jog galime sulaukti šio judesio tvarumo testavimo. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus judesys, tuomet akcijų kainos atšokimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. 




Po augimo periodo Ethan Allen Interiors akcijų kaina šiuo metu yra atsidūrusi savotiškoje horizontalioje - konsolidacinėje fazėje. Bent kol kas bandymai pakilti virš anksčiau prieš korekciją pasiekto piko buvo nesėkmingi.  




Po dvigubos viršūnės suformavimo bei kritimo etapo MillerKnoll akcijų kaina nuo praėjusių metų vasaros ėmė augti bei tuo pačiu pakilo virš kritimo trendo linijos. Po ko atšokimas prasitęsė toliau. Na o dabar panašu į tai, jog galime sulaukti didesnės korekcijos, nes akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos.

 


Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų