Gali pritrūkti Vokietijos obligacijų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-07-20 16:54 Komentarai: (0)
Europos Centrinis bankas įgyvendinamas pinigų politikos kiekybinio švelninimo programą (QE) per artimiausius šešis mėnesius rinkoje supirks visas galimas supirkti Vokietijos valstybines obligacijas, tikina UBS ir SEB bankų atstovai.

Net daugiau nei šešiasdešimties procentų Vokietijos valstybinių skolos vertybinių popierių pajamingumas yra žemesnis už Europos Centrinio banko nustatytą palūkanų normą už indėlius šiame banke, kuri yra neigiama ir siekia 0,4 procento, o tai reiškia, kad įgyvendinant minėtą aktyvų supirkimo programą šie skolos vertybiniai popieriai negali būti superkami.

UBS ir SEB bankų analitikai prognozuoja, kad per artimiausius šešis mėnesius euro zonos Centrinis bankas gali supirkti visas Vokietijos obligacijas, kurias jis pagal taisykles gali įsigyti, na o susidarius tam tikroms ypatingoms aplinkybėms, to galime sulaukti jau netgi rugpjūtį.

Įvertinus tai, kad Europos Centrinis bankas negalės įsigyti daugiau Vokietijos valstybinių obligacijų, aktyvų supirkimo programa (QE) gali būti pakoreguota, t.y. į ją gali būti įtraukta nauja grupė skolos vertybinių popierių, o tai tuo pačiu reikštų, jog padidėtų jų kainos.

UBS banko atstovai mano, kad mažai tikėtina, jog siekiant padidinti Europos Centriniam bankui tinkamų supirkti obligacijų kiekį gali būti dar labiau sumažinta šio banko už indėlius taikoma palūkanų norma. Labiau tikėtina, jog tiesiog bus pašalintas draudimas rinkoje supirkti obligacijas, kurių pajamingumas yra žemesnis už Centrinio banko komerciniams bankams taikomą palūkanų normą už indėlius jame.

Kaip pažymi minimo banko analitikai, tai leistų pastebimai padidinti galimų supirkti Vokietijos valstybinių skolos vertybinių popierių skaičių. Tad Europos Centrinis bankas šios šalies obligacijas galėtų supirkinėti dar artimiausius vienuolika mėnesių. Kita galimybė, tai padidinti obligacijų dalį, kurią Centrinis bankas gali supirkti iš vienos emisijos. Dabartinis limitas sudaro trisdešimt tris procentus.

SEB banko analitikai apskaičiavo, kad remiantis dabar galiojančiomis taisyklėmis ir apribojimais, Europos Centrinis bankas Vokietijos valstybinių skolos vertybinių popierių dar gali įsigyti už maždaug 75 mlrd. eurų. Tai reiškia, kad pagal dabartinius mėnesinius supirkimo tempus, šis limitas bus išnaudotas jau lapkričio mėnesį.
 
Dar nėra komentarų