Europoje ir Lietuvoje mažmeninės prekybos augimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-07 12:53 Komentarai: (0)
Remiantis šiandien paviešintais naujausiais Eurostat duomenimis, tiek mūsų šalyje, tiek ir Europoje fiksuotas mažmeninės prekybos apimčių prieaugis.

Kovą, palyginus su ankstesniu mėnesiu, Lietuvoje mažmeninė prekyba augo 1.2 procento, kai vasarį pasistiebė 0.8 procento. Euro zonoje šis rodiklis pakilo 0.8 procento (laukta 0.6 procento prieaugio) arba labiausiai per aštuonioliką mėnesių, o Europos sąjungoje - 1.2 procento, tuo tarpu mėnesį prieš tai fiksuotas 0.3 bei 0.1 procento kritimas.

Tarp sąjungos šalių, remiantis Eurostat duomenimis, sparčiausiai mažmeninė prekyba augo kovą Lenkijoje (7.3 procento) bei Kipre (4.8 procento), o daugiausiai krito - Švedijoje (1.8 procento) ir Maltoje, kur susitraukė vienu procentu.

Per trečiąjį šių metų mėnesį euro zonoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai augo 1.2 procento, ne maisto produktų nepakito, o štai degalų padidėjo dviem procentais. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai pakilo 0.8 procento, ne maisto produktų - 0.5 procento, o degalų augo 1.5 procento.

Šių metų kovą lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, mūsų šalyje mažmeninės prekybos apimčių prieaugis siekė 5.6 procento, kai mėnesį prieš tai sudarė 2.6 procento. Euro zonoje jau fiksuotas 0.7 procento metinis prieaugis, kai dar vasarį mažmeninė prekyba krito 0.5 procento, o Europos sąjungoje ji pakilo dviem procentais (mėnesį prieš tai fiksuota, kad per metus ji nepakito).

Lyginant su 2023 metų kovu, labiausiai mažmeninė prekyba ūgtelėjo kaimyninėje Lenkijoje, t.y. net 14.8 procento, o Liuksemburge paaugo virš dešimt procentų. Tuo tarpu didžiausias kritimas fiksuotas Belgijoje (4.6 procento) ir Estijoje (2.3 procento).

Per metus bendroje valiutos zonoje maisto, gėrimų tabako pardavimai paaugo 1.1 procento, ne maisto produktų - 0.8 procento, o degalų smuko 0.6 procento. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai augo vienu procentu, ne maisto produktų - trimis procentais, o štai degalų susitraukė 0.5 procento.
 
Dar nėra komentarų