Australai toliau griežtina pinigų politiką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-12-01 14:21 Komentarai: (0)
Australijos Centrinis bankas ir toliau griežtina pinigų politiką. Šiandien šioje šalyje bazinė palūkanų norma buvo padidinta jau trečią mėnesį iš eilės. Tai pirmas kartas šio Centrinio banko istorijoje, kuomet jis padidina bazinę palūkanų normą tris kartus iš eilės.

Australijos Centrinis bankas nutarė 0,25 procentais padidinti iki 3,75 procentų bazinę palūkanų normą šalyje po to, kai pasirodė vis daugiau ženklų rodančių apie šalies ekonomikos atsigavimą. Australijoje bazinė palūkanų norma buvo pasiekusi rekordiškai žemą trijų procentų lygį ir kaip minėta per pastaruosius tris mėnesius buvo padidinta tris kartus kaskart po 0,25 procentus.

Šalyje pastaruoju metu auga vartotojų pasitikėjimo rodiklis, bei namų kainos, daugėja darbo vietų, taip pat jaučiama padidėjusi Kinijos ir kitų Azijos šalių paklausa šalyje esančioms žaliavoms, verslininkai taip pat planuoja padidinti investicijas, na o visa tai lemia, kad vis labiau šalies ekonomika rodo tvirtesnius atsigavimo ženklus.

Per pirmą šių metų pusmetį Australijos bendrasis vidaus produktas ūgtelėjo vienu procentu, na o trečiojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto rodiklio pokytis turėtų paaiškėti šio mėnesio viduryje. Šalies Centrinis bankas prognozuoja, kad per ateinančius metus Australijos ekonomikos augimas sudarys 3,25 procentus.

Tuo tarpu tiek Amerikos, tiek Europos, bei Didžiosios Britanijos ir Šveicarijos Centriniai bankai ir toliau laiko savo bazines palūkanų normas rekordiniuose žemumose.

Reaguodamas į bazinės palūkanų normos pakėlimą šalyje Australijos doleris Amerikos dolerio atžvilgiu šiandien pakilo 0.64 procentais aukštyn. Na o per pastaruosius metus Australijos doleris Amerikos dolerio atžvilgiu jau spėjo sustiprėti net 44.43 procentais. Tuo tarpu euras šiandieninės prekybos metu valiutų rinkoje Australijos dolerio atžvilgiu smunka 0.24 procentais, na o vien per pastaruosius metus euras Australijos dolerio atžvilgiu jau spėjo nuvertėti net 17.31 procentu. Australijos akcijų rinkos indeksas All Ordinaries šiandieninę prekybą baigė pakilęs 0.37 procentais, na o per pastaruosius metus jo vertė jau spėjo ūgtelėti virš trisdešimties procentų.
 
Dar nėra komentarų