Kokias klaidas išsikalti sienoje?

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Praėjus laikui po griūties pasaulinėje ekonomikoje ir finansų rinkose, jau galima atsigręžti į išbandymu kupiną laikotarpi ir apibendrinti, kokias klaidas darė ir kokias pamokas ateityje turėtų prisiminti investuotojai
versija spausdinimui
Autorius: Justinas Gapšys Data: 2009-09-24 21:29 Komentarai: (3)
Praėjus Laikui po griūties pasaulinėje ekonomikoje ir finansų rinkose, jau galima atsigręžti j išbandymu kupiną Laikotarpi ir apibendrinti, kokias klaidas darė ir kokias pamokas ateityje turėtų prisiminti investuotojai. Ko išmokome ir kokių klaidų neturime Leisti sau kartoti? Ką ateinantiems dešimt metų pataria užsirašyti patirties įgavę ekspertai?

Pastarieji apgailestaudami konstatuoja, kad nors kiekviena krizė vis kitokia, koją dažniausiai pakiša senos klaidos: tiek priva­tūs investuotojai, tiek valdytojai pasiduoda masių psichologijai ir emocijoms, nesugeba įvertinti rizikos, o investavimas skolintomis lėšomis gali sugriauti bet kokią strategiją. Be šių seniai žinomų tiesų, pastarasis lai­kmetis atskleidė ir naujų: nuosmukio metu investicijų skaidymas negelbsti, o strategi­ja „pirk ir laikyk" nuosmukio „dugne" net valdytojams pradeda rodytis abejotina.

Istorija visada kartojasi

Banko „Finasta" investicijų strategas Andrius Adomkus siūlo pirmiausia kel­ti klausimą ne apie tai, ko investuotojus išmokė pastarasis nuosmukis, bet kokios amžinos pamokos jiems buvo primin­tos. Eksperto teigimu, finansų pasauly­je atmintis trumpa, ir viso Vakarų pasau­lio investuotojai pamiršo riziką. „Žmonės nesimoko iš savo klaidų. Po akcijų rinkos griūties 1933 metais JAV buvo priimtas įstatymas, atskyręs komercinių ir inves­ticinių bankų veiklą. Praėjus beveik sep­tyniasdešimčiai metų, 1999-aisiais, prieš pat naujo „burbulo" sprogimą, tas įsta­tymas buvo panaikintas. Tai geras pavyz­dys, kaip po skaudžios krizės pasišauna­ma griežčiau reguliuoti rinkos riziką, o po daugybės metų augančios finansinio tur­to kainos vėl sumažina žmonių apdairumą ir paskatina sąmoningai atsisakyti kai ku­rių saugiklių. Po dabartinio rinkos nuos­mukio taip pat ketinama griebtis griežtes­nės rizikos priežiūros, bet kada nors jos irgi turbūt bus atsisakyta. Dėl pakilios psi­chologinės būsenos galima surasti gausybę pretekstų, kodėl netenkama budrumo", -aiškina A. Adomkus. Jo tvirtinimu, po šios krizės investuotojų pasaulyje tik kuriam laikui galima tikėtis griežtesnio rinkos re­guliavimo, kiek konservatyvesnio investa­vimo ir geresnio rizikos suvokimo.

„Istorija yra linkusi nuolat kartotis ir yra negailestinga nepaisantiesiems jos pamokų. Bet žmonės randa šimtus priežasčių, ko­dėl šįkart viskas turi būti kitaip, nei praeitą kartą, kodėl reikia užsimerkti prieš akivaiz­džius pavojaus signalus. Dabartiniai inves­tuotojai gavo skaudžių pamokų ir jas turėtų atsiminti visą gyvenimą, bet greičiausiai tos pačios klaidos ateityje vėl bus kartojamos", - abejoja, ar ilgam prisiminsime krizės pa­mokas, investicijų strategas.

Pirmas klausimas: "Kas gali įvykti blogiausio?"

Siūlydamas iš naujo išmokti įvertinti savo galimybes rizikuoti A. Adomkus investuoto­jams rekomenduoja pirmiausia rūpintis ne kuo didesnio investicinio portfelio prieau­gio užtikrinimu, bet susimąstyti, kokie gali­mi didžiausi praradimai.

„Pati reikšmingiausia šios krizės pamoka: būtina mėginti atsispirti rinką valdančiam bandos jausmui ir išmintingai valdyti savo investicijų riziką. Neteisingai įvertinus savo galimybes per gana trumpą laiko tarpą gali tekti patirti tokių nuostolių, kad praradi­mams kompensuoti gali nepakakti likusio gyvenimo laiko. Siekiant, kad būtų aiškiau nustatyta rizika, prieš investuojant reikia savęs paklausti ne to, kiek aš galiu gauti, o kas galėtų įvykti blogiausio. Investuotojai dažniausiai skaičiuoja, kiek neuždirbs pini­gų, jei laiku neinvestuos į vienas ar kitas ak­cijas. Tačiau pirmiausia reiktų susimąstyti, kokie gali būti padariniai blogiausiu atve­ju, jei prognozės neteisingos", - siūlo banko „Finasta" investicijų strategas.

Emocijas būtina iškeisti į planą

Nors kiekviena krizė savaip nauja ir inves­tuotojams nepažįstama, tačiau emocijų sukel­tos klaidos amžinai kartojasi. Pasak Vertybi­nių popierių komisijos pirmininkės, panikos apimtų investuotojų elgesys priežiūros insti­tucijoms kelia nerimą. „Dėl ciklų ir svyravimų pensijų fondų dalyviai pridarė psichologinių klaidų - blogiau ir būti negali, kai pasižiūri, kaip investuotojai keičia fondus. Pačiame že­miausiame taške parduoda akcijų fondus ir renkasi obligacijas, perka, kai brangu, ir par­duoda, kai pigu. Su tokiu panikos nulem­tu elgesiu toli nenueisi", - investuotojų elge­sį nuosmukio metu apibūdina V. Nausėdaitė.

Vertybinių popierių komisijos pirminin­kės mintį konkrečiais pavyzdžiais iliustruo­ja UAB „Invalda turto valdymas" Portfelių valdymo departamento vadovas Tomas Kra-kauskas. „Iš mūsų portfelių klientų daugiau­siai norinčiųjų parduoti investicijas buvo šių metų pradžioje, kai rinkose beveik buvo pa­siektas dugnas", - sako T. Krakauskas. Eks­perto teigimu, statistika rodo, kad didžiau­sia dalis privačių investuotojų, įsigijusių investicinių fondų, investavo rinkoms paki­lus iki savo viršūnės, likus maždaug metams iki nuosmukio, ir paskui investicijas pardavė kone žemiausiame taške.

Anot eksperto, bene didžiausia pani­ka buvo kilusi ir gausiausi investicijų išsi-pardavimai buvo užfiksuoti paskelbus vie­no didžiausių investicinių bankų „Lehman Brothers bankrotą. „Viena, kai taip pasielgia spekuliantas, bet blogiausia, kai žmonės tai daro su savo pensijų fondais, kaupę pensi­jas akcijų fonduose bent penkerius metus ir praradę dalį uždirbtos pensijos žemiausiame rinkų taške pereina į konservatyvų fondą", -apgailestauja T. Krakauskas. Portfelių valdy­mo departamento vadovas į paniką puolan­tiems investuotojams pataria prisiminti, kad finansų rinkose smarkus nukrypimas į vie­ną pusę veda prie to, kad netrukus bus radi­kalus pasikeitimas kita kryptimi. „Tokie pro­cesai, kokie vyko praėjusių metų pabaigoje ir metų pradžioje, yra iracionalūs. Esmė ta, kad rinka ilguoju laikotarpiu negali išlikti iracio­nali. Žinoma, ji gali išlikti iracionali ilgiau, nei investuotojas išliks mokus. Tačiau būna situacijų, kai reikia išlikti kantriam sukan­dus dantis, net ir praradus daug kapitalo, nes paskui rinka greit ir stipriai paauga", - aiški­na T. Krakauskas.

Nepulti atstatyti nuostolių

Dar viena didelė klaida, kurią, pasak T. Krakausko, skuba padaryti nuostolių jau pa­tyrę ir panikos apimti investuotojai, - ban­dymas bet kokia kaina atstatyti nuostolius. „Blogiausia, kad rinkoms smukus žmonės ne išlaiko savo turimas pozicijas, bet ieško­si greitų būdų uždirbti, atsilošti ir pradeda investuoti į rizikingus dvigubo ar trigubo sverto biržoje prekiaujamus fondus (ETF), kurie, jei investicijos nepasiteisina, tik dar la­biau sumažina kapitalą", - aiškina ekspertas.
Kolegai pritaria ir A. Adomkus, tvirtinda­mas, kad krizė priminė, jog stebuklo ir greito prarastų investicijų atstatymo tikėtis never­ta. Desperatiškas noras kuo greičiau susi­grąžinti prarastas lėšas investuotojus neretai verčia daryti dar vieną klaidą - beatodairiš­kai vaikytis jau praleistų progų uždirbti. A. Adomkaus nuomone, vargu ar galima pa­vadinti išmintingu sprendimu investavimą į investicinius fondus, kurie per paskutinį ke­tvirtį atnešė, pavyzdžiui, 70 proc. grąžą, ti­kintis, kad toks prieaugis išsilaikys ir toliau.

Sprendimą investuotojas turi priimti pats

Vertybinių popierių komisijos pirminin­kė primena, jog nors privatiems investuoto­jams būtina konsultuotis su finansų patarė­jais, galutinius sprendimus investuotojai turi priimti patys.
„Reikia įsidėmėti, kad investiciniai produk­tai yra ne perkami, o parduodami. Tai reiškia, kad jūs ateinate į banką, kur pasiūlomi įvai­rūs suinteresuoto banko parduodami investi­ciniai produktai, tai ne jūs renkatės ar inicia­tyvą rodote. Todėl investuotojams patariama nebūti labai naiviems ir siūlomų investicinių sprendimų nepriimti labai greitai. Žinoma, tai netaikoma spekuliuojantiesiems biržose, kur reikia žaibiškai priimti sprendimus", - pa­taria V. Nausėdaitė. Ekspertė taip pat atkreipia dėmesį į Vertybinių popierių komisijos atlik­tą tyrimą, kuriuo įvertintos trejus metus ana­litikų teiktos rekomendacijos. Paaiškėjo, kad finansų analitikai buvo labiau linkę sakyti po­zityvias prognozes. „Retrospektyviai patikrinę išsiaiškinome, kad išsipildė mažiau kaip treč­dalis jų pateiktų trumpalaikių prognozių", -teigia komisijos pirmininkė.

Ar patarėjas pats investuoja?

„Prieš investuojant geriausia paklausti pro­fesionalo patarimo, tačiau čia reikia neapsigauti, nes būna, kad tie profesionalai patys neinvestuoja. Žmogus turi pirmiausia pa­klausti profesionalo, kokias investicijas jis pats daro, kad rekomenduoja investuotojui vieno­kią ar kitokią investiciją, ar parduoda tą patį investicinį produktą, kuriuo pats tiki. Tačiau galutinis sprendimas, žinoma, turi būti prii­mamas savo galva", - priduria T. Krakauskas.

Investuoti į paprastus dalykus

Iš nekilnojamojo turto paskolų sukonstruo­ti vertybiniai popieriai - vienas šios krizės iš­skirtinių bruožų ir dar viena pamoka, pasak ekspertų, primenanti investuotojams seną tie­są - genialu tai, kas paprasta. „Finansinės ino­vacijos sukuriamos, kad būtų pritraukta kuo daugiau pelno, įdarbintos perteklinės lėšos, ta­čiau dėl sudėtingumo tokių produktų inves­tuotojai nesupranta, nežino, kur paslėpta ri­zika. Jas supranta ir ne visi patarėjai. J tokias naujoves reikia žiūrėti atsargiai. Jei bandoma vaikytis didelio pelno, tai dažniausiai kažkur slypi papildoma rizika", - aiškina A. Adomkus. Eksperto manymu, ilgalaikiam investavimui neskirtos sudėtingos išvestinės priemonės pa­kilimo metu gal ir gali suformuoti didelį „po­pierinį" pelną, tačiau būdamos priklausomos nuo vyraujančių tendencijų, joms pasikeitus, gali greitai sugriūti kaip kortų namelis.

Daugiau dėmesio analizei

UAB „Invalda turto valdymas" Portfelių valdymo departamento vadovas įsitikinęs, kad investuotojai būtų mažiau priklausomi nuo emocijų, o kartu ir darytų mažiau klai­dų, jei daugiau laiko skirtų analizei.

„Tarkime, investuotojas perskaito antraš­tes apie geras ekonomikos perspektyvas ir kad verta investuoti į akcijas. Investuoja, tačiau jų kaina nukrenta apie 50 proc. Žmogus jas par­duoda galvodamas, kad ekonomika neatsigaus, tačiau pirmiausia reiktų savęs paklausti, ar ade­kvačiai atpigo tos akcijos. Tam reikia turėti ži­nių, reikalingų vertinant tą finansinę priemo­nę, į kurią investuojama. Teigiama, kad kuo „Pirmiausia reiktų susimąstyti, ne kiek prarasiu, jei neinvestuosiu, o kas atsitiks blo­giausiu atveju, jei prognozės bus neteisin­gos", - keisti požiūrį ragina banko „Finasta" investicijų strategas Andrius Adomkus.

Kuo didesnis pelningumas, tuo didesnė rizika. Ma­nau, jog pelningumas tuo didesnis, kuo dau­giau intelektualių pastangų dedama. Jei pakan­kamai įsigilinate, puikiai pažįstate bendrovę, tai nėra rizikos investuojant: kai bendrovės ak­cija bus pigi, jūs ją įsigysite žinodami, jog ji yra pigi, kai bus brangi - parduosite, nes žinosite, kad ji kainuoja per daug. Turint tokių žinių ne­užsiimama tokiais dalykais, kai akcijos perka­mos todėl, kad jų kaina kyla, ir parduodamos, nes pinga", - teigia T. Krakauskas.

Išskaidymas smunkant neveikia

Pasak eksperto, investuotojams šis nuosmu­kis pateikė naujų pamokų. „Kai rinkoje vyko di­deli kritimai, kai niekas dėl pasitikėjimo trūku­mo nebegalėjo pasiskolinti, sandorių skaičius sumažėjo, ir nors kai kuris turtas turėjo vertę, jo niekam negalima buvo parduoti. Investuo­tojai pardavinėjo tai, ką galėjo parduoti. Nutiko taip, kad stabilių ir gerai visiems žinomų įmo­nių, pvz., „Gazprom", „Lukoil", ir išsivysčiusių valstybių obligacijos, turinčios investicinį kredi­to reitingą, kainavo keliasdešimt procentų ma­žiau nei jų nominali kaina. Žaliavos taip pat „ėjo žingsnis į žingsnį" kartu su akcijomis. Po „Leh­man Brothers" bankroto bet kokio turto kainos smuko žemyn. Per šį nuosmukį paaiškėjo, kad didelės krizės metu investicijų skaidymas kaip apsauga nebeveikia, nes nuosmukis palietė visas turto klases, išskyrus auksą ir išsivysčiusių šalių vyriausybės vertybinius popierius. Vienintelis apsisaugojimas tokiu atveju - grynųjų laikymas arba investavimas į auksą ar išsivysčiusių šalių trumpo laikotarpio vyriausybių vertybiniai po­pieriai", - pastebi T. Krakauskas.

„Jei pakankamai įsigilinate, puikiai pažįs­tate bendrovę, tai rizikos beveik nėra - suvo­kiate, kad kai bendrovės akcija bus pigi, jūs ją įsigysite žinodami, jog ji yra pigi, kai bus brangi - parduosite, nes žinosite, kad ji kai­nuoja per daug", - apie pamokas kalba UAB „Invalda turto valdymas" Portfelių valdymo departamento vadovas Tomas Krakauskas.

Dažniau peržiūrėti portfelį

Ekspertų teigimu, po pastarosios krizės po­žiūrį į investavimą turėtų pakeisti ir ilgalai­kiai investuotojai, kurie ir dešimtmetį nejudi­nę investicijų gali išvysti nulinį arba neigiamą prieaugį. Anot „Finastos" investicijų stratego, pamiršti turimų investicijų manant, kad jos ilgalaikės, nedera. „Situacija keičiasi vis grei­čiau, ir ateityje investicinį portfelį peržiūrė­ti kartą per metus jau gali nepakakti, turbūt būtų protinga bent kartą per ketvirtį peržiū­rėti investicijas", - tikina A. Adomkus.

Krizė naujoviška, klaidos senos

Nors ekspertai tvirtina, jog kiekviena krizė užklumpa dėl vis kitokių priežasčių, negailes­tingai priversdama visus investuotojus moky­tis iš naujo, tačiau egzistuoja amžini dėsniai, kuriuos įsiminus ateityje ši patirtis pravers.

„Pažiūrėjus į ciklų svyravimų ir psicholo­ginės elgsenos grafikus matyti, kad tokie da­lykai, kaip kilimo metu rinkas užvaldantis optimizmas, euforija, nuosmukiu atsiran­dantis neigimas, vėliau baimė, desperacija ir galiausiai išsipardavimas, yra ganėtinai besi­kartojantys", - sako V. Nausėdaitė.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir T. Krakauskas. Pastarojo manymu, kiekvieną naują krizę prognozuoti yra sudėtinga, nes ją nule­mia vis kitokie faktoriai, tačiau jai prasidėjus tolesnius nuosmukius lemia tie patys rinkas valdantys emociniai veiksniai. Pasak eksper­to, esminė pamoka, išmokta per šią krizę, at­skleidžia, kad finansinės priemonės nuos­mukio metu gali kainuoti bet kiek. Todėl investuotojai, sugebantys įžvelgti tokias ga­limybes, gali gerokai pasipelnyti.

Justinas Gapšys
Žurnalas „Investuok“


 
1.   Parašė Raimiss   2009-09-24 23:36  

iurek kokioj ekonoinio ciklo fazej esi, pritaikyk atitinkama taktika ir problemu nebus

 
2.   Parašė mindaugas1   2009-11-17 13:36  

kiek suprantu turi tureti analitini prota,blaivu prota ir gerai ismanyti bendroves kurios akcijas perki,rinka
P.S.tai iseina,kad sestas jausmas cia nepades

 
3.   Parašė Droidas   2010-03-08 00:56  

Neteisingai įvertinus savo galimybes per gana trumpą laiko tarpą gali tekti patirti tokių nuostolių, kad praradi mams kompensuoti gali nepakakti likusio gyvenimo laiko.
Gera mintis, patiko