TVF – perėjimas prie euro panaikins visus neapibrėžtumus susijusius su devalvacija Baltijos šalyse

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-05-19 15:50 Komentarai: (0)
Estijos vyriausybės šiuo metu svarstomas biudžeto išlaidų mažinimas nebus pakankamas norint išlaikyti reikalaujamą biudžeto deficitą prieš įsivedant eurą, pareiškė Tarptautinio valiutos fondo delegacijos Estijoje vadovas Kristof Rozenberg. Minima delegacija kaip tik šiandien baigė savo vizitą Estijoje.
dv.ee internetinio portalo žurnalistai pakalbino Tarptautinio valiutos fondo delegacijos Estijoje vadovą Kristof Rozenberg

Ar TVF nuomone Estija šiais metais sugebės atitikti reikalavimus reikalingus įstoti į euro zoną?

Infliacijos kriterijų akivaizdu, kad sugebės įvykdyti, tačiau jeigu Estija nori pereiti prie euro jau 2011 metais, tai tie biudžeto išlaidų sumažinimai apie kuriuos dabar diskutuoja Estijos valdžia bus nepakankami, nes deficitas vis tiek viršys trijų procentų nuo bendrojo vidaus produkto ribą. Kitais metais reikės dar labiau mažinti biudžeto išlaidas, nes didžioji dalis šiais metais atliktų veiksmų, tokių kaip papildomi dividendai iš Estijos Centrinio banko arba valstybinių pastatų pardavimas, buvo viso labo tik vienkartinės pajamos, kurių kitais metais ko gero nebus.

Tai mažinti ar didinti mokesčius?

Derėtų apsvarstyti visas galimybes, tiek susijusias su išlaidomis, tiek ir su pajamomis. Reikėtų ieškoti galimybių, kurios leistų žymiai labiau sumažinti išlaidas. Pavyzdžiui Estijoje realios pensijos remiantis realiais duomenimis išaugo net trisdešimt procentų. Tačiau tai gali būti politiškai labai sunkus sprendimas. Tarptautinis valiutos fondas taip pat rekomenduoja apsaugoti socialines išmokas kiek tik tai yra įmanoma.

Baltijos šalys jau dabar patiria didžiausią ekonomikos nuosmukį visoje Europos sąjungoje, ar yra protinga ir toliau taip smarkiai mažinti išlaidas?

Baltijos šalys priėmė sprendimą išlaikyti fiksuotus savo valiutų kursus su euru. Jeigu viena ekonomikos sudedamoji dalis yra fiksuota, tai kitos turi turėti kur kas didesnės galimybes kisti. Adaptacija vyksta labai greitai, tačiau tuo pačiu ir skausmingai. Tačiau tikiu, kad jei pasaulyje ir yra šalis, kuri sugebės atlaikyti tokias sunkias ekonomikos sąlygas, tai bus Estija.

Euras vertas tokių aukų?

Perėjimas prie euro panaikins neapibrėžtumus susijusius su devalvacija, ir leis bankams gauti pagalba iš Europos Centrinio banko likvidumui palaikyti. O tiems, kurie lygina Baltijos šalis su Argentina, galiu pasakyti, kad tarp jų yra vienas esminis skirtumas, Baltijos šalys turi aiškią strategiją susijusią su euru, kaip išeiti iš dabartinės krizės.

Kas bus jeigu Europos komisija vis dėl to pasakys, kad Estija nesugebėjo įvykdyti Mastrichto kriterijaus susijusio su pragyvenimo lygiu?

Aš esu įsitikinęs, kad tie kurie Europos sąjungoje priiminės šį sprendimą atkreips dėmesį ir įvertins tai, kas jau padaryta Estijoje norint išlaikyti reikiama biudžeto lygį bei kas dar yra daroma. Estija parodė save iš labai geros pusės. Tačiau minimas reikalavimas nėra konkrečiai apibrėžtas.

Kas bus jeigu Estijai nepavyks įsivesti euro norimu laiku?

Pasaulio pabaigos tikrai nebus, tačiau ekonomika ilgą laiką išliks sudėtingoje padėtyje bei pažeidžiama.
 
Dar nėra komentarų