Rusijoje kritimas tęsiasi

» Straipsniai » Apžvalgos
Rusijos akcijų rinkos dienos apžvalga (2008-09-10).
versija spausdinimui
Autorius: IT17 Data: 2008-09-10 23:58 Komentarai: (1)
Trečiadienį Rusijos akcijų rinka ir toliau pratęsė kritimus, tiesa jie jau nebuvo tokie dideli kaip dieną prieš tai, o kai kurios didžiųjų kompanijų akcijos netgi sugebėjo pakilti. Tiek MICEX tiek RTS biržų indeksai prekybos sesija pradėjo vakarykštės dienos stiliumi, t.y. ryžtingais kritimais žemyn, tačiau vis dėl to apie pietus Rusijos biržos stabilizavosi ir indeksai toliau nerodė jokio noro kristi.

Gal būt rinkos meškas kiek apramino, o tuo pačiu paskatino aktyviau veikti rinkos bulius šalies prezidento išsakytos mintys, kad Rusijos akcijų rinka sugrįš į prieš tai buvusį lygį dar iki šių metų pabaigos. Taip pat jis teigė, kad šalies kompanijų akcijų kainos yra nepagrįstai atpigę, ir šalies valdžios organai darys viską kas jų galioje, kad pataisytų šią situacija. Iš tikrųjų gan keista, kai šalies prezidentas imasi tokių veiksmų, bet jie atrodo, bent trumpam laikui suveikė.

Žinoma, nereikia pamiršti, kad pasaulinėse rinkose šiek tiek atsigavo ir naftos kaina, po OPEC pranešimo apie planus mažinti išgaunamos naftos kiekį, tuo būdu siekiant išlaikyti, arba bent sumažinti dabartinių kainų kritimą pasaulinėje rinkoje.

Galutinai trečiadienio prekybą pagrindinis RTS biržos indeksas baigė užfiksavęs -4.36% kritimą iki 1334.33 punktų, na o visos prekybos sesijos metu jis svyravo 1309.49 - 1386.63 punktų ribose. Galima teigti, kad rinkos buliams bet šiandien pavyko apginti psichologiškai svarbią 1300 punktų ribą. Tačiau verta prisiminti, kad nuo šių metų gegužės 19 dieną pasiektos maksimalios 2008 metų reikšmės (2498,1 punktai) šis indeksas jau sugebėjo nukristi net 46,6 procentais!!!

Kritimų neišvengė ir mažesniųjų kompanijų indeksas RTS-2, jo vertė per dieną sumažėjo net -4.8%, t.y. net daugiau nei pagrindinio indekso. MICEX indeksas taipogi fiksavo neigiamą -3,75% pokytį, tačiau ir čia buliams pavyko šį indeksą išlaikyti virš 1100 punktų ribos dienos pabaigoje (1114,67 punktai), nors meškos dienos eigoje ir buvo šį indeksą nuleidę iki 1072,33 punktų ribos. Bendrai RTS biržoje buvo suprekiauta už 36,43 mln. dolerių, na o MICEX biržoje už 73,35 mlrd. rublių.

Tarp stambiųjų šalies naftos ir dujų sektoriaus atstovių ir toliau aktyviai buvo išparduodamos „Lukoil” bei „Gazprom” kompanijų akcijos, kurios pigo atitinkamai 5.4 ir 1.21 procentais, o šiomis akcijomis buvo suprekiauta atitinkamai už 9,524 ir 23,692 mlrd. rublių. „Lukoil” akcijos nuo šių metų rugsėjo mėnesio pradžios jau krito 17%, „Gazprom” – 15,4 procentais. Tuo tarpu kitos valstybinės šio sektoriaus kompanijos „Rosneft” akcijos šiandieninės prekybos metu sugebėjo išvengti kritimo ir netgi pakilo 1.65 procentais.

Rusijos bankų akcijos įtakojamos JAV investicinio banko „Lehman Brothers” pranešimo apie didesnį nei lauktą trečiojo ketvirčio veiklos nuostolį trečiadienio prekybos metu ir toliau sėkmingai ritosi žemyn. „VTB” banko akcijų kaina prie 3,129 mlrd. rublių apyvartos smuko 4.77 procentais, „Sberbank” paprastosios akcijos per sesiją atpigo dar 5.77% prie antros pagal didį apyvartos rinkoje (15,019 mlrd. rublių), na o privilegijuotos akcijos koregavosi dar daugiau - 9.02 procentais.

Toliau buvo išparduodamos ir metalurgijos sektoriaus atstovių akcijos. Didžiausiu dienos kritimu 10% tarp šio sektoriaus kompanijų pasižymėjo „Severstal” akcijos, „MMK” atpigo 8 procentais, „NLMK” – 7,2 procentais. Neišvengė kritimo šios dienos prekybos sesijos metu ir vakar palyginus gerai atsilaikiusios prieš masinę išsipardavimo bangą „Polymetal” kompanijos akcijos, kurios atpigo 7%, na o „Polyus Gold” kaina krito 6,6 procentais. Šįkart iš bendrų negatyvių tendencijų išsiskyrė nikelio išgavėjos „Norilsk Nickel” akcijos, kurios sesiją baigė nepakitusiu kursu.

Rusijos chemijos sektoriaus atstovės taip pat susilaukė meškų spaudimo. „Acron” trąšų gamintojo akcijos šiandien krito 10,4 procentais, na o nuo rugsėjo pradžios jų kainą jau nusmuko net 27 procentais (1 pav.). Dukterinės „Acron” bendrovės „Dorogobuzh” akcijos taip pat pastebimai 15,9% krito per sesiją, na o nuo šių metų rudens pradžios jau neteko net 22,1 procentus savo vertės. „Uralkali” akcijos atpigo trečiadienio prekybos metu MICEX biržoje 11,9 procentais.


1pav. „Acron” kainos grafikas 6 mėn.

Trečiadienio prekybos antroje pusėje Rusijos biržose jau matėme savotiškus atsigavimo ženklus. Gali būti, kad ši tendencija prasitęs ir rytojaus prekybos metu. Žinoma viskas priklausys nuo bendrų pasaulinių nuotaikų, bei žaliavų kainų pasaulinėse rinkose. Optimistams belieka tikėtis, kad nepasirodys kažkokia negatyvi bei netikėta naujiena rinkose, nors sunku prognozuoti, kada ištiktųjų Rusijos akcijų rinka susigrąžins investuotojų pasitikėjimą.
 
1.   Parašė Vall2   2008-09-11 09:02  

Reiktu pridurti, vakar (2008 09 10 d.) MICEX birzoje naftos sektoriuje (LKOH ir ROSN) karaliavo "banginiai".