Rytinė akcijų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2008-09-01 09:45 Komentarai: (0)
Prasidedant rudeniui pasaulio akcijų rinkose vyrauja nevienareikšmiškos rinkos dalyvių nuotaikos. Praėjusios savaitės pabaigoje rinkose šoktelėjus optimizmui, pirmoji rudens diena į biržas vėl sugrąžina daugiau pesimizmo apraiškų, kurias lemia tiek ne kokios JAV makroekonomikos naujienos, tiek vėl susilpnėjusios didžiausių pasaulio technologijų bendrovių ir automobilių gamintojų veiklos perspektyvos.

• Pesimistines rinkos dalyvių nuotaikas pirmąją rudens dieną daugiausia lemia dar penktadienį pasirodžiusios ne kokios JAV makroekonomikos naujienos. Namų ūkių išlaidos didžiausioje pasaulio ekonomikoje liepą, palyginus su birželio mėnesiu, smuko daugiau, negu tikėtasi. Be to, pesimizmą šalies technologijų sektoriumi baigiantis paskutinei vasaros savaitei dar labiau sustiprino bendrovės Dell - antrosios pagal dydį kompiuterių gamintojos pasaulyje - pranešimai apie plintančias ne kokias įmonės gaminamos produkcijos vartotojų nuotaikas ne tik JAV, bet ir Azijoje bei Europoje. Analitikams sumažinus Dell tikslinės kainos prognozes, bendrovės akcijų vertė rinkoje penktadienį fiksavo 13,8 proc. nuostolį.

• Šiandien nevyksiant prekybai JAV biržose, artimiausiosiomis dienomis pasaulio rinkų dalyviai itin gausių reikšmingų makroekonomikos duomenų nesulauks. Vis dėlto antroje savaitės pusėje investuotojų nuotaikų pokyčius labiausiai lems ketvirtadienį skelbiami D. Britanijos ir Europos centrinių bankų sprendimai dėl palūkanų normų. Nors yra tikimasi, kad palūkanų normos išliks nepakeistos, investuotojai Europoje labiausiai lauks šių bankų atstovų regiono ekonomikos ir tolimesnių vykdomos politikos komentarų.

• Azijoje pirmąją rudens prekybos savaitės dieną taip pat vyrauja pesimistinės rinkos dalyvių nuotaikos. Akcijų indeksų smukimą lemia tiek ne kokios penktadienio JAV makroekonomikos naujienos, tiek ir išaugusi regiono bendrovių pelnų smukimo grėsmė. Prastus investuotojų lūkesčius regiono automobilių gamintojų ir technologijų bendrovių atžvilgiu dar labiau stiprina ir paaiškėję prastesni, negu tikėtasi, Pietų Korėjos rugpjūčio mėnesio eksporto duomenys. Vargu ar verta tikėtis, kad šiandien beprasidedanti prekyba Europos akcijų biržose bus ženkliai optimistiškesnė.

• Vilniaus vertybinių popierių biržoje bendrovių skelbiamų naujienų gausa penktadienį kėlė tiek investuotojų aktyvumą, biržos apyvartai penktadienį viršijus 6 mln. litų, tiek ir bendrovių akcijų kainas. Pirmosiomis rudens prekybos savaitės dienomis investuotojų veiksmus biržoje ne ką mažiau lems skelbiami bendrovių veiklos rezultatai. Jau šiandien investuotojai lauks Aprangos rugpjūčio mėnesio apyvartos duomenų. Nors rinka į gerus pirmojo pusmečio Aprangos grupės veiklos rezultatus penktadienį sureagavo neigiamai, dėl šiandien skelbiamų įmonės rugpjūčio mėnesio apyvartos duomenų investuotojų susidomėjimas šios įmonės akcijomis tikrai nemažės.

• Savaitės antroje pusėje turėtų paaiškėti ir Rokiškio sūrio praėjusio mėnesio apyvartos duomenys, iš kurių bus galima detaliau spręsti apie įmonės šių metų antrojo pusmečio veiklos perspektyvas. Dėl smukusių gaminamos produkcijos kainų užsienio rinkose bendrovė per pirmąjį metų pusmetį patyrė 15,55 mln. litų nuostolių. Rokiškio sūrio akcijų kaina rinkoje šiais metais jau neteko 42,35 proc. savo vertės - daugiausia iš visų šalies pieno pramonės gamintojų akcijų. Vis dėlto antrasis metų pusmetis šalies pieno gamintojams turėtų būti sėkmingesnis, todėl rudenį rinkoje galima tikėtis šių bendrovių akcijų kainų stabilizavimosi.
 
Dar nėra komentarų