Trumpa Forex rinkos apžvalga rugpjūčio 18 – 22 d.

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: RealTrade Data: 2008-08-25 18:25 Komentarai: (0)
Per pastarąsias savaites, tą nuotaiką, kuri vyravo pasaulinėje valiutų rinkoje, galima būtų apibūdinti kaip „kontraversišką“. Pesimistinės nuotaikos dėl JAV ekonomikos kiekvieną savaitę keitėsi į teigiamą pusę, tuo pat metu permainų vėjas papūtė ir euro zonoje. Ekonominis augimas daugelyje euro zonos šalių sulėtėjo. Energijos resursų kainų kritimas vis dažniau traktuojamas, kaip požymis, bylojantis apie pasaulinės ekonomikos sulėtėjimą.

Praėjusią savaitę buvo gan nedaug ekonominių pranešimų, todėl galima buvo stebėti, kaip daugelis valiutinių porų koreliavo su fondiniais indeksais ir energijos resursų kainomis. Taip, po gan žymaus JAV dolerio sustiprėjimo galima būtų apibrėžti šiuos pagrindinių valiutinių porų kanalus: EUR/USD – 1,4650-1,4900; GBP/USD – 1,8550-1,8800; 1,0850-1,1050.

Antradienį, dėl vis stiprėjančių pesimistinių nuotaikų Europos ekonomikos atžvilgiu, euras nukrito iki naujo šešių mėnesių minimumo – 1,4629. Svaras sterlingų nukrito iki 1,8535. Išimtimi po JAV dolerio invazijos tapo tik Japonijos jena, kuri gan ramiai reagavo į Japonijos centrinio banko sprendimą, palikti pagrindinę palūkanų norma ties – 0,50%

Vokietijos gamintojų kainų indekso ir ZEW ekonominių lūkesčių publikacija taip pat nežymiai paveikė rinką, nors paskelbti rodikliai ir buvo geresni už prognozes. Gamintojų kainų indeksas – 2,0 % per mėnesį ir 8,9% per metus, nors prognozės buvo atitinkamai 0,7% ir 7,5%. ZEW instituto indeksas per rugpjūtį išaugo iki -55,5 prieš -63,9 liepos mėnesį, nors pranašavo -62,0.

JAV doleris prarado dalį savo pozicijų, fondinių indeksų kritimo ir naftos augimo fone.
Tuo pat metu, Amerikoje paskelbti duomenys JAV doleriui taip pat nesuteikė palaikymo. Naujų statybų skaičius sumažėjo 11%, o JAV gamintojų indeksas tapo aukščiausias per 27 metus, kas pasak pono Fišerio ( FED-Dalaso vadovas) tikrai nieko gero JAV ekonomikai nežada. Šiame fone EUR/USD pakilo iki 1,4794, o GBP/USD išaugo iki 1,8681, o Japonijos jena dolerio atžvilgiu pasiekė 109,53.

Savaitės viduryje JAV doleriui vis tik pavyko susigražinti dalį prarastų pozicijų, kadangi esminių ekonominių pranešimų nebuvo publikuojama, o pagrindiniai augimo veiksniai buvo naftos kotiruotės bei fondiniai indeksai.

Ketvirtadienį paskelbti euro zonos bei Didžiosios Britanijos makroekonominiai duomenys privertė JAV dolerį atiduoti dalį savo pozicijų. Taip, mažmeninės prekybos apyvarta Didžiojoje Britanijoje netikėtai išaugo – 0,8 % liepos mėnesį, palyginus su -3,9% birželio mėn.

JAV doleris patyrė dar vieną smūgį, po to, kai buvo paskelbtas FED-Filadelfijos gamybos indeksas kuris liko tame pačiame žemame lygyje – (-12,7) bei pagrindinių indikatorių indeksas, kuris sumažėjo labiau nei buvo prognozuotą (-0,7%). Prieš pat darbo dienos pabaigą, euras pasiekė savo dviejų savaičių maksimumo - 1,4907 dolerio atžvilgiu, nafta įsitvirtino ties 120 $ už barelį.

Darbo savaitei besibaigiant, doleris vėl susigražino prarastas pozicijas. Doleriui palaikymą suteikė eilinį kartą krentančios naftos kainos bei fondinių indeksų augimas.

Euro zonos valiutos prarado savo vertę, kai buvo paskelbti silpni duomenys iš Didžiosios Britanijos. Patikslinti šalies BVP duomenys tik sustiprino investuotojų lūkesčius dėl pagrindinės palūkanų normos sumažinimo netolimoje ateityje. Didžiosios Britanijos BVP per II ketvirtį 2008 m. – 0,0% ir 1,4% per metus, nors analitikai prognozavo 0,1% per ketvirtį ir 1,5% per metus. Indekso reikšmė yra mažiausia nuo 1992 m.

Tokiu būdu svaras sterlingų prarado net 3 figūras (300 punktų) ir pasiekė 1,8503. EUR/USD nusileido iki 1,4757.

© Edgar Belinskij
 
Dar nėra komentarų