Trumpa Forex rinkos apžvalga liepos 21-25 d.

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: RealTrade Data: 2008-07-29 11:39 Komentarai: (0)
Praeitos savaitės pradžia JAV doleriui buvo ne itin sėkminga, spaudimą doleriui darė kylančios naftos kainos, Juodojo aukso augimą lėmė, rinkoje karaliavęs nerimas sukeltas tropinio viesulo – „Dolli“. Viesulas judėjo link naftos gavybos platformų, esančių Meksikos įlankoje ir privertė rinkos dalyvius atsikratinėti JAV dolerių. Pora eur/usd pasiekė 1,5930 lygį; GBP/USD – 2,0040.

Jau antradienį Pagrindinės rinkos valiutinės poros pradėjo „šokti“ pagal kitą scenarijų. Pirminį impulsą dolerio augimui suteikė Filadelfijos Fed vadovo Čarlzo Plosserio komentarai dėl pinigų politikos sugriežtinimo. Tuo pat metu permainų vejas papūtė ir fondų bei naftos rinkose, kas irgi buvo palanku dorelio kursui. Negana to savo „penkis centus į šviesią dolerio ateitį įkišo“ JAV Finansų ministras Genri Polsonas. Ponas Polsonas leido suprasti, kad yra tikimybe, jog greitai prireiks padidinti pagrindinę palūkanų normą ir taip pat pranėšė, kad JAV ekonomikai labai svarbus stiprus doleris. O Situacijos stabilizavimą finansų rinkoje, paskelbė savo aukščiausiu prioritetu.

JAV doleris pasiekė dvejų savaičių maksimumo euro atžvilgiu - 1,5760 lygyje, Japoniška jena pasiekė – 107,30, o svaras sterlingų nukrito iki 1,9900$ už viena svarą.

Savaitės viduryje, krentant naftos kainoms, JAV doleris ir toliau lokomotyvo tempu augo kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Vienintelė valiuta, kuri pasipriešino JAV dolerio invazijai buvo GBP, kuris išaugo po Centrinio Anglijos banko posėdžio protokolo publikacijos. Iš šio protokolo paaiškėjo, kad priimant sprendimą dėl pagrindinės palūkanų normos likimo, septyni komiteto nariai balsavo už tai, kad palūkanų norma išliktų nepakitusi, vienas narys balsavo už sumažinimą, o kitas už padidinimą. Vėliau tą pačią dieną buvo paskelbta ataskaita dėl padidėjusių benzino atsargų JAV, tai paskatino dar didesnį naftos kainų kritimą ir fondų indeksų augimą, dėl ko doleris dar labiau sustiprėjo.

Savaitės pabaigoje JAV doleris pradėjo silpnėti, kai buvo paskelbti duomenys apie pirminių paraiškų bedarbio pašalpai gauti skaičių. Šis skaičius per paskutinę savaitę padidėjo 34 000, o sandorių skaičius antrinėje būsto rinkoje sumažėjo iki 4,86 milijonų dolerių, nors buvo prognozuojamas sumažėjimas tik iki 4,94 milijonų dolerių. Šių negatyviu duomenų fone sumažėjo fondiniai indeksai ir tai suteikia dolerio konkurentams pranašumą. Rinkai užsidarant, JAV doleris visgi perėmė iniciatyvą ir atkovojo iš dalies prarastas pozicijas.


© Edgar Belinskij
 
Dar nėra komentarų