Į rinkas grįžo ilgai nematytas nerimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-04-05 11:16 Komentarai: (0)
Į rinkas grįžo ilgai nematytas nerimas. Vakar Izraelio Premjeras B. Netanyahu paskelbė, jog Izraelis veiks prieš Iraną ir jo remiamas grupuotes, taip pat prieš visus kas siekia žaloti Izraelį. Reaguojant į tai, jog šiuo metu ir taip baiminamasi keršto dėl Irano ambasados užpuolimo pirmadienį, tikimybės dėl tiesioginio karo tarp Izraelio ir Irano išaugo dar labiau.

JAV Prezidentas J. Bidenas vakar pagrasino sustabdyti ekonominę ir politinę paramą Izraeliui, jeigu B. Netanyahu nesiims veiksmų apsaugoti civilius esančius Gazos ruože. „Brent“ naftos kainos tik per savaitę pakilo 5 proc. ir dabar siekia 91 dolerį už barelį. Kai kurių Fed narių griežti pasisakymai, jog infliacija yra vis dar per aukšta ir palūkanų mažinimas gali nebūti toks spartus išgąsdino rinkas. S&P 500 indekso reikšmė smuko 1,2 proc., NASDAQ indekso vertė leidosi 1,4 procento. Reaguojant į šiuos įvykius „VIX“ baimės indeksas pakilo iki aukščiausių verčių nuo pat praėjusių metų lapkričio. Europos biržoms vakarykštė prekybos sesija buvo teigiama, tačiau šį rytą ateities sandorių kainos pasekė paskui JAV ir signalizuoja vieną prasčiausių prekybos dienų per pastaruosius mėnesius (-1,3 proc.).

Ketvirtadienį Baltijos biržose akcijos kilo. Bendras OMXB indeksas augo 0,3 proc., aktyvumas siekė 1,9 mln. eurų. „Panevėžio statybos tresto“ (PST) akcijos vakar augo beveik 3 procentus. Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas tik iš dallies pateisino “Darnu group” ieškinį prieš PST, pagal kurį statybų bendrovei nereikės sumokėti visos ieškovo siektos kompensacijos. Didžiausiu neigiamu pokyčiu vakar išsiskyrė „LHV Group“, kurios akcijos smuko 2,4 procento dėl dividendų ex-dienos. Bendrovė kitą savaitę išmokės 13 centų akcijai dividendus, tad atsižvelgus į šį išmokėjimą įmonės vertė vakar pakilo apie 1,3 procento.
 
Dar nėra komentarų