Geresni nei laukta JAV darbo rinkos duomenys

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-08 15:40 Komentarai: (0)
Per paskutinį šių metų rudens mėnesį Amerikoje nelauktai smuktelėjo bedarbystė, be to, naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose atsirado daugiau nei prognozuota.

Bedarbystė, palyginus su spaliu, krito nuo 3.9 iki 3.7 procento, o laukta, kad šis rodiklis nepakis.

Tuo tarpu naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose per lapkritį atsirado iš viso 199 tūkstančiai, arba devyniolika tūkstančių daugiau nei prognozavo vidutiniškai ekonomistai. Spalio rodiklis siekė 150 tūkstančių. Tai buvo antras mėnuo iš eilės, kai naujų darbo vietų skaičius buvo mažesnis nei vidutinis mėnesinis 240 tūkstančių prieaugis, pastebėtas per praėjusius metus, o tai rodo darbo rinkos sulėtėjimą.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje lapkričio mėnesį, palyginti su ankstesniu, krito nuo 7.2 procento iki septynių procentų. Priminsime, jog 2020 metų balandį ji buvo pašokusi iki net 22.8 procento, o prieš pandemiją siekė septynis procentus.

Amerikiečių dalyvavimas darbo rinkoje per mėnesį padidėjo nuo 62.7 iki 62.8 procento, o laukta, kad šis rodiklis nepakis.

Vidutinis valandinis atlyginimas JAV per metus pakilo keturiais procentais, kas atitiko lūkesčius ir spalio prieaugį, tiesa, anksčiau skelbta, jog jis sudarė 4.1 procento. Tuo tarpu mėnesinis šio rodiklio augimas lapkritį siekė 0.4 procento (sparčiausias per keturis mėnesius) ir buvo dvigubai didesnis nei mėnesį prieš tai, o prognozuota, kad jis sudarys vidutiniškai 0.3 procento.



Amerikos privačiame sektoriuje per vienuoliktą šių metų mėnesį atsirado 150 tūkstančių naujų darbo vietų, arba trimis tūkstančiais mažiau nei laukta. Ankstesnio mėnesio duomenys pakoreguoti nuo 99 iki 85 tūkstančių. Viešajame sektoriuje darbuotojų padaugėjo 49 tūkstančiais (spalio rodiklis pakoreguotas nuo 51 iki 65 tūkstančių).

Per lapkritį JAV gamyklose darbuotojų padaugėjo 28 tūkstančiais (nes automobilių gamintojų darbuotojai grįžo į darbą po UAW streiko sprendimo), arba dviem tūkstančiais mažiau nei prognozuota, o štai spalį jų sumažėjo trisdešimt penkiais tūkstančiais. Sveikatos priežiūros sektorius sukūrė 77 tūkstančius naujų darbo vietų, laisvalaikio ir svetingumo - 40 tūkstančių, kai mažmeninėje prekyboje jų sumažėjo 38 tūkstančiais, o transportavimo ir sandėliavimo - penkiais tūkstančiais.

Geresni nei laukta lapkričio mėnesio JAV darbo rinkos ataskaitos duomenys nuo 55,4 iki 47,4 procento sumažino tikimybę, kad FED kovo mėnesį pakoreguos žemyn palūkanų normas.
 
Dar nėra komentarų