Metinė infliacija JAV augo antrą mėnesį iš eilės, tačiau bazinė smuktelėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-09-13 15:51 Komentarai: (0)
Paviešinus naujausius duomenis paaiškėjo, jog Amerikoje antrą mėnesį iš eilės, po prieš tai daugiau nei metus trukusio kritimo, ūgtelėjo metinė infliacija. Tačiau kitą vertus smuktelėjo bazinis rodiklis.

Ekonomistai laukė, kad per paskutinį vasaros mėnesį metinis kainų spaudimas šioje šalyje padidės nuo 3.2 iki 3.6 procento, o štai galiausiai šis rodiklis pakilo kiek labiau, t.y. iki 3.7 procento.

Naftos kainos augo pastaruosius du mėnesius, o tai kartu su praėjusių metų baziniu poveikiu padidino infliaciją.

Tačiau kaip minėta, bazinė metinė infliacija, t.y. atmetus energijos išteklių bei maisto kainų pokyčių poveikį, smuktelėjo nuo 4.7 procento iki 4.3 procento, kas atitiko lūkesčius. Tai jau penktas mėnesis iš eilės kai šis rodiklis mažėja.

Tuo tarpu per patį aštuntą šių metų mėnesį vartotojų kainų indeksas JAV paaugo 0.6 procento, arba tris kartus sparčiau nei liepą, tiesa, tai atitiko prognozių vidurkį. Tai didžiausias prieaugis šiais metais. Bazinis rodiklis pasistiebė perpus mažiau, o laukta, kad kaip ir per antrą vasaros mėnesį pakils 0.2 procento.

Rugpjūtį palyginus su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, energijos išteklių kainos sumažėjo 3.6 procento, kai liepą metinis kritimas dar siekė 12.5 procento, nes mazuto metinis kainų kritimas prislopo nuo 26.5 iki 14.8 procento, o benzino - nuo 19.9 iki 3.3 procento. Be to, transporto paslaugų metinis kainų prieaugis padidėjo nuo 9 procentų iki 10.3 procento.

Kita vertus, metinis kainų augimas sulėtėjo elektros (nuo 3 iki 2,1 procento), maisto (nuo 4,9 iki 4,3 procento), būsto nuomos (nuo 7,7 iki 7,3 procento), naujų transporto priemonių (2,9 prieš 3,5 procento) ir drabužių (3,1 procento prieaugis palyginti su 3,2 procento) srityse.

Taip pat sparčiau mažėjo komunalinių dujų (16,5 procento, palyginti su 13,7 procento), medicinos paslaugų (nuo 1,5 procento iki 2,1 procento) bei naudotų lengvųjų ir sunkvežimių (6,6 procento, palyginti su 5,6 procento) kainos.

Praėjusį mėnesį Amerikoje energijos ištekliai brango 5.6 procento, o vien degalai - 10.6 procento. Maistas pabrango 0.2 procento, o būsto nuoma - 0.3 procento. Be to, lėktuvų bilietai pabrango 4.9 procento, transporto paslaugos brango dviem procentais, o naudotos transporto priemonės atpigo 1.2 procento.
 
Dar nėra komentarų