Rezervai pasaulyje sumažėjo sparčiausiai per visą istoriją

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-10-06 18:18 Komentarai: (0)
Valstybių užsienio atsargos traukiasi kaip niekada anksčiau, nes dolerio kursas pasiekė aukščiausią tašką per 20 metų ir tuo pačiu dėl centrinių bankų intervencijų, remiančių vidaus valiutas, praneša Bloomberg.

Agentūra suskaičiavo, kad šiemet užsienio valiutos atsargos visame pasaulyje sumažėjo apie vieną trilijoną JAV dolerių, arba 7,8 procento ir iš viso sudaro 12 trilijonų dolerių.

Dalį atsargų mažėjimo nulėmė stiprėjantis JAV dolerio kursas, sumažinęs atsargose laikomų kitų valiutų vertę. Tai taip pat nutiko ir dėl dažnesnių centrinių bankų intervencijų į valiutų rinką.

Japonijos bankas rugsėjį išleido apie 20 mlrd. JAV dolerių, kad sustabdytų jenos vertės kritimą. Tai buvo pirmoji jo intervencija per 24 metus. Dėl Čekijos centrinio banko intervencijų šalies užsienio valiutos atsargos nuo vasario sumažėjo 19 procentų.

„Tai yra dalis simptomų, numatančių problemas, katalogo. Pradeda atsirasti įtrūkimų. Įspėjamieji signalai pasirodo vis dažniau“ – rezervų mažėjimą komentavo Mer Investments investicijų vadovas Axel Merk.

Tačiau Bloomberg pabrėžia, kad dauguma centrinių bankų vis dar turi pakankamai „amunicijos“, kad galėtų atlikti tolesnę intervenciją. Indija, kurios užsienio valiutos atsargos šiais metais sumažėjo 96 mlrd. dolerių, vis dar laiko jas tokio lygio, kad būtų galima finansuoti importą devynis mėnesius. Tačiau Pakistane, kurio atsargos sumažėjo 42 procentais šiemet, jos nepajėgios padengti net trijų mėnesių importo.
 
Dar nėra komentarų