Anglijos bankas vėl pirks obligacijas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-09-28 16:01 Komentarai: (0)
Anglijos bankas paskelbė, kad vėl pradės pirkti ilgo termino obligacijas. Tokiu būdu jis pasitraukė iš planų pradėti QT programą, t.y. mažinti savo vyriausybės obligacijų portfelį.

Didžiosios Britanijos centrinis bankas savo pranešime aiškino, kad tokiam žingsniui ryžosi, nes nori sustabdyti chaosą finansų rinkose.

„Jei rinkos disfunkcija tęstųsi arba pablogėtų, kiltų materialinė rizika Jungtinės Karalystės finansiniam stabilumui“ – perspėjo Anglijos bankas.

Naujos obligacijų pirkimo programos mastai neatskleidžiami. Anglijos bankas tik paskelbė, kad supirks tiek skolos, kiek reikės.

„Nuo rugsėjo 28 dienos bankas laikinai pirks ilgalaikes Jungtinės Karalystės vyriausybės obligacijas. Šių pirkimų tikslas bus atkurti tvarkingas rinkos sąlygas. Pirkimai bus atliekami bet kokiu mastu, kurio reikia šiam rezultatui pasiekti. Operaciją visiškai užtikrins Iždo ministerija“ – rašoma Anglijos banko svetainėje paskelbtame pranešime.

„Šių pirkinių laikas bus griežtai ribojamas. Jie skirti konkrečiai ilgalaikių vyriausybės obligacijų rinkos problemai išspręsti. Aukcionai vyks nuo šiandien iki spalio 14 dienos. Pirkimai bus užbaigti efektyviai ir tvarkingai, kai tik bus įvertinta, kad rizika rinkos funkcionavimui atslūgs“ – priduriama pranešime.

Bankas paskelbė, kad kiekybinio griežtinimo pradžią sustabdys iki spalio 31 dienos.

„Banko metinis turto mažinimo tikslas 80 mlrd. svarų sterlingų nesikeičia. Dėl susiklosčiusių rinkos sąlygų Anglijos banko valdyba atidėjo turimų obligacijų pardavimo, kuris turėjo prasidėti kitą savaitę, pradžią. Pirmasis išpardavimas įvyks spalio 31 dieną, o tada pardavimas tęsis“ – teigiama paviešintoje informacijoje.

„Laikydamasis savo finansinio stabilumo tikslo, Anglijos bankas yra pasirengęs atkurti rinkos funkcionavimą ir sumažinti bet kokią riziką, kad nepalankios skolinimo sąlygos bus perduotos Jungtinės Karalystės namų ūkiams ir įmonėms“ – pabrėžė Anglijos bankas.

Reaguojant į centrinio banko komunikatą, britų dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas sumažėjo nuo 4,6 iki 4,1 procento.
 
Dar nėra komentarų