Pasaulinės maisto kainos krito labiausiai nuo pat 2008 metų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-11 13:54 Komentarai: (0)
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, liepą buvo užfiksuotas didžiausias pasaulinis maisto kainų kritimas per beveik 14 metų. Tai dar vienas veiksnys, kuris ateinančiais ketvirčiais turėtų turėti infliaciją mažinantį poveikį.

Praėjusį mėnesį FAO pasaulinis maisto kainų indeksas užfiksavo ketvirtą mėnesinį nuosmukį iš eilės ir šį kartą sumažėjo net 8,6 procento, palyginti su birželio mėnesiu. Tai didžiausias mėnesinis nuosmukis nuo 2008 metų spalio mėnesio, kai pasaulinė finansų krizė sukėlė didžiausią pasaulinę recesiją nuo 1945 metų ir sumažino prekių kainas.

Nepaisant to, FAO pasaulinis maisto kainų indeksas išlieka istoriškai aukštame lygyje. Nominaliąja verte liepą jis vis dar buvo 13,1 procento didesnis nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Realiai (t.y. atsižvelgus į pinigų vertės pokytį laikui bėgant) vis dar esame aukštesniame lygyje nei 2008 ar 2010 metais.

Tokį didelį FAO indekso nuosmukį daugiausia lėmė pastebimas maistinių aliejų pigimas, kurių kainos liepą krito net 19,2 procento, nors jie vis tiek buvo daugiau nei 10 procentų brangesni nei 2021-ųjų liepą. Grūdų kainos taip pat ženkliai smuktelėjo – 11,5 procento.

Abu faktus galima sieti su Odesos uosto atblokavimu, kurį Rusijos Juodosios jūros laivynas užminavo savo agresijos prieš Ukrainą pradžioje. Dėl šios priežasties Ukrainos grūdai vėl gali rasti kelią į Afrikos ir Artimųjų Rytų rinkas. FAO eksporto duomenimis, prie kainų mažėjimo prisidėjo ir geras javų derlius Šiaurės pusrutulyje. Šiaip ar taip, nuo birželio vidurio buvo matomas stiprus kviečių, kukurūzų ir rapsų kainų kritimas pasaulio biržose.
 
Dar nėra komentarų