Rizikos vengimas akcijų rinkoje

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Akcijų rinka gali būti rizikinga. 2008 metais dėl finansinės panikos ir vėliau kilusios krizės akcijos per kiek daugiau nei metus prarado pusę vertės. Tačiau vertybinių popierių rinka taip pat yra puiki investicija.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2022-04-30 01:34 Komentarai: (0)
Akcijų rinka gali būti rizikinga. 2008 metais dėl finansinės panikos ir vėliau kilusios krizės akcijos per kiek daugiau nei metus prarado pusę vertės. Tačiau vertybinių popierių rinka taip pat yra puiki investicija: ilgalaikis pelnas yra didelis, o net didžiausi nuostoliai reguliariai per kelerius metus panaikinami.

Rezultatas toks, kad beveik neabejotinai turėtumėte turėti bent šiek tiek pinigų rinkoje.

Tačiau kadangi ji visada arba kyla, arba krenta, ir kadangi niekas nenori būti neprotingas, dažnai sunku patekti į akcijų rinką arba grįžti į ją. Ir vis dėlto, atsižvelgiant į didelį pelną, kurį rinka reguliariai siūlo ilgalaikėje perspektyvoje, tai tikrai verta daryti – net ir tiems, kurie bijo rizikuoti akcijų rinkoje.


Reikia išsiaiškinti, kiek investuoti

Geriausias būdas galvoti apie savo portfelį, kai nenorite rizikuoti, yra pripažinti, kad didelė jūsų pinigų dalis nėra jo dalis ir neturėtų būti investuojama. Jei pirmiausia padengsite kitus svarbius finansinius poreikius, galite geriau jaustis investuodami.

Pirma, įsitikinkite, kad turite pakankamai grynųjų – tai yra grynieji pinigai, skirti susidoroti su tuo faktu, kad jūsų pajamos pasiekia vieną grafiką (galbūt dviejų savaičių darbo užmokestis), o jūsų sąskaitos gaunamos kitu grafiku (kai kurie mėnesiniai išmokėjimai, metiniai arba pusmetiniai).

Antra, įsitikinkite, kad turite atitinkamą skubios pagalbos fondą, skirtą tokiems įvykiams kaip netikėtas pajamų praradimas ar išlaidos, kurios atsiranda gyvenimo kelyje. 

Trečia, įsitikinkite, kad turite vidutinės trukmės finansavimo planą (taupomąją sąskaitą arba investicinį fondą, o gal netiesioginį obligacijų fondą). Tai yra dalykai, kuriuos žinote, kad ketinate pirkti per ateinančius kelerius metus.

Padengus šiuos pagrindus, likę jūsų pinigai yra jūsų investicijų portfelis.

Nustatę, kiek jūsų pinigų nėra jūsų investicinio portfelio dalis, galite daug patogiau galvoti apie dalies likusių pinigų skyrimą akcijų rinkai.

Tačiau galbūt tai jau padarėte ir vis dar nesijaučiate patogiai. Tai sugrąžina mus į pradinę padėtį. Visų pirma, kyla klausimas: jei žinote, kad rinka yra tinkama vieta didelei jūsų portfelio daliai ilgainiui, kodėl dvejojate skirti lėšų dabar? 


Paklausk savęs, kodėl bijai

Tikriausiai yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl žmonės nesiryžta eiti į biržą: arba todėl, kad rinka atrodo „per daug rizikinga“, arba todėl, kad jie „laukia tinkamo momento“.

Tai, kaip galite patekti į biržą, priklauso nuo to, kokia priežastis šiuo metu jus blokuoja.


Per daug rizikinga

Kol rinka atrodo per daug rizikinga, dažnai galima pradėti investicijas - prekybą maža apimti. Jei negalite prisiversti įdėti 70 procentų savo portfelio į akcijas, ar galite prisiversti 5 ar 10 procentų investuoti į akcijas?

Anksčiau investuojant dauguma investicinių fondų turėjo minimalias investicijas, kurios buvo gana didelės (palyginti su daugelio portfelio dydžiu), tačiau dabar yra būdų investuoti net kelių šimtų eurų sumas į akcijas. 

Jei rinka atrodo labai rizikinga, rinkitės labai nedidelę sumą – pakankamai mažą, kad galėtumėte padengti iki 50 procentų savo nuostolių nepakenkdami savo ilgalaikiams tikslams. Investuokite šią nedidelę sumą į rinką. Tačiau geriausia nustatyti tam tikrą automatinį investavimą (automatinį pervedimą į investicinį fondą arba tarpininkavimo sąskaitą), kuris kiekvieną mėnesį siųstų nedidelę sumą.

Jei randate pakankamai mažą sumą, kuria norite rizikuoti – ir ypač jei galite atlikti tam tikrą automatinę tolesnę investiciją – būkite pasirengę lengvai įveikti savo nenorą rizikuoti: pamatysite, kad iš karto pradeda kauptis pelnas. O jei to neįvyks – jei jūsų investicijos prasideda nuo pinigų praradimo – vis tiek būsite geros formos dėl dviejų priežasčių. Pirma, jūs žinosite, kad jūsų nuostoliai yra tokie maži, kad ilgainiui jie neturi jokios reikšmės. Antra, jūs žinosite, kad jūsų būsimos investicijos yra akcijų pirkimas už mažesnę kainą (o pigių akcijų pirkimas yra esminė jūsų strategijos „pirk pigiai / parduok brangiai“) dalis.


Laukimas tinkamo momento

Kalbant apie pripažinimą, kad akcijų rinka yra tinkamas sprendimas ilgalaikėje perspektyvoje, bet dabar netinkamas laikas įeiti (galbūt todėl, kad rinka atrodo gana aukštai, galbūt todėl, kad pastaruoju metu ji krito ir nerimaujate, kad ji gali net kristi daugiau, galbūt todėl, kad matote rimtas grėsmes ekonomikai iš verslo aplinkos, tarptautinės aplinkos), yra dvi mintys.

Pirmiausia supraskite, kad tai nesvarbu. Prieš kelerius metus buvo tyrimas, kuriame buvo lyginami du hipotetiniai broliai. Kiekvienas iš jų investavo po 2000 eurų per metus į  akcijas, tačiau kiekvienais metais vienam iš brolių pasisekė investuoti tą dieną, kai akcijų rinka pasiekė žemiausią lygį tais metais. Kitam broliui nepasisekė, jis investavo tą dieną, kai rinka pasiekė aukštą lygį.

Rezultatas? Po 10 metų tai buvo beveik nesvarbu. Laimingasis brolis turėjo šiek tiek daugiau pinigų, bet abu turėjo daug daugiau pinigų nei vaikinas, kuris laikė pinigus grynaisiais, laukdamas „geresnio laiko“ investuoti, kuris taip ir neatėjo.

Antra, elkitės taip, kaip patarta tiems, kuriems rinka pasirodė pernelyg rizikinga: pradėkite nuo mažos sumos.

Galbūt dabar netinkamas metas pereiti į akcijų rinką su 70 procentų savo portfelio, tačiau turėti 0 procentų savo portfelio rinkoje tikrai yra blogas pasirinkimas.


Tinkamo balanso radimas

Tarkime, pradėsite nuo mažos apimties, bet derindami tolesnes investicijas ir rinkos augimą keleriems metams atsidursite kelyje su nemažu portfeliu, o didelę jo dalį investuosite į akcijas. Kada per daug pinigų investuojate į akcijas?

Vienas iš atsakymų yra tas, kad turite per daug, jei tai jums kelia nerimą. Jei jums sunku užmigti naktį arba jei klausantis naujienų iš rinkos tai pablogina jūsų apetitą, būtinai parduokite dalį akcijų ir įdėkite pinigus į investicinį fondą ar panašiai. Jei po mėnesio vis dar nerimaujate, parduokite daugiau.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų