Investuotojus nudžiugino Kinijos pasiryžimas skatinti ekonomiką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2021-12-07 11:08 Komentarai: (0)
Akcijų biržose – atšokimas, „Intel“ akcijų kaina pašoko po žinių apie planuojamą IPO. JAV „S&P 500“ vakar pakilo 1,17 proc., Europos „Stoxx Europe 600“ 1,28 procento.

Pietų Afrikos Respublikoje susirgimų „Covid-19“ skaičius, nepaisant naujosios viruso atmainos „Omicron“, kol kas dramatiškai neišaugo, kas sustiprino paklausą rizikingiems aktyvams. „Intel“ akcijos pabrango 3,53 proc. paaiškėjus, kad bendrovė 2022-aisiais planuoja savo autonominių automobilių padalinio „Mobileye“ pirminį viešą akcijų platinimą.

ECB Valdančiosios tarybos narys R. Holzman pareiškė, kad sprendimai dėl palūkanų normų ir turto supirkimo turėtų būti priimami jų nesiejant (tokiu atveju, palūkanų normas galima būtų padidinti nebaigus turto supirkimo programos). Australijos centrinis bankas nepadidino 0,1 proc. bazinės palūkanų normos ir tarp šio sprendimo priežasčių paminėjo „Omicron“ keliamą grėsmę ekonomikai.

„Brent“ tipo nafta vakar pabrango 4,58 proc. (iki 73,08 JAV dolerio už barelį) po to, kai Saudo Arabija padidino sausio mėn. kainą savo klientams JAV ir Azijoje. Šis sprendimas rodo, kad didžiausia naftos eksportuotoja tiki stipria paklausa 2022 m. pradžioje. „Bloomberg“ pranešė, kad JAV ir Europos šalys svarsto įvesti sankcijas didžiausiems Rusijos bankams bei priemones, apribosiančias rublių keitimą į eurus ir JAV dolerius invazijos į Ukrainą atveju.

Kinijos eksportas lapkritį, palyginus su 2020 m. lapkričiu, išaugo 22,0 proc. ir pasiekė rekordinį lygį. Importo metinis augimo tempas buvo dar didesnis – 31,7 procento. Prekybos perteklius sudarė 71,7 mlrd. JAV dolerių, iš kurių beveik 37 mlrd. JAV dolerių – su JAV. Atstovų rūmų pirmininkė N. Pelosi informavo apie rengiamą teisės aktą, numatysiantį priemones prieš Kiniją dėl elgesio su uigūrų etnine mažuma. Azijos šalių akcijų biržose Japonijos NIKKEI šįryt 9 val. Lietuvos laiku buvo pakilęs 1,89 proc., Honkongo „Hang Seng“ 2,13 proc., Indijos „BSE 30“ 1,71 procento. Kinijos centrinis bankas pranešė sumažinsiantis bankų laikomų rezervų reikalavimus, o šalies premjeras L. Keqiang užsiminė apie pinigų politikos priemones ekonomikai skatinti.

Baltijos šalių biržose vyravo išpardavimo nuotaikos. OMXB indeksas vakar smuktelėjo 0,93 proc., aktyviausiai prekiauta energetikos bendrovių akcijomis („Ignitis grupė“ -1,18 proc., „Enefit Green“ +1,02 proc., bendra apyvarta 1,1 mln. eurų). Labiausiai smuktelėjo „LHV Group“ akcijų kaina (-2,04 proc., iki 43,20 euro už akciją). „Klaipėdos nafta“ šįryt pranešė, kad lapkritį naftos terminalų veiklos pajamos nukrito 17,4 proc. (iki 1,9 mln. eurų), suskystintų gamtinių dujų terminalo 22,9 proc. (iki 2,7 mln. eurų).
 
Dar nėra komentarų