OPEC+ netikėtai susitarė dėl naftos gavybos didinimo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2021-12-03 10:48 Komentarai: (0)
Naftos gavybą OPEC+ nuo sausio padidins 400 tūkst. barelių per dieną. „Brent“ tipo naftos kaina paaiškėjus šiam sprendimui staigiai smuktelėjo, bet vėliau vėl pakilo (dienos pokytis +1,64 procento). Naftą eksportuojančios šalys taip pat nusprendė peržiūrėti šį sprendimą, priklausomai nuo naujos koronaviruso atmainos „Omicron“ poveikio ekonomikai ir JAV sprendimo panaudoti strateginius rezervus įtakos pasiūlos ir paklausos balansui.

Gerokai padidėjus akcijų kainų svyravimams, JAV „S&P 500“ penktą prekybos sesiją iš eilės pakito daugiau, negu 1 proc. (+1,42 procento). Europos bendrovių akcijų „Stoxx Europe 600“ smuktelėjo 1,15 procento. Pavėžėjimo paslaugų kompanija „Didi“ pranešė apie pasitraukimą iš JAV akcijų biržų ir būsimą akcijų platinimą Honkongo biržoje. Kinijos bendrovę priimti šį sprendimą spaudė Kinijos reguliuojančios institucijos. Vokietija įvedė karantiną nepasiskiepijusiems – jiems nebus leidžiama lankytis parduotuvėse ir baruose.

„Moderna“ atstovas pranešė, kad po 10-ies dienų bus aiškus bendrovės sukurtų skiepų efektyvumas prieš „Omicron“. Pirmieji jos atvejai užfiksuoti jau penkiose JAV valstijose. JAV Senatui pavyko išvengti laikino institucijų uždarymo bent iki vasario – įstatymų leidėjai sutarė dėl laikino finansavimo. Kinijos nekilnojamojo turto vystytojai „Kaisa“ nepavykus susitarti su investuotojais dėl obligacijų pakeitimo nauja skola, ji atsidūrė ant bankroto slenksčio.

Šiandien bus paskelbta daug svarbių JAV darbo rinkos duomenų – prognozuojama, kad lapkritį sukurta 550 tūkst. naujų darbo vietų, o nedarbo lygis nukrito nuo 4,6 iki 4,5 procento.

Į Baltijos šalių biržas iš Vakarų Europos persimetė išpardavimo nuotaikos. Tarp pirmųjų dešimties pagrindinio sąrašo bendrovių (pagal prekybos apyvartą) teigiamu kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Hepsor“ (+1,04 procento). „Enefit Green“ akcijų perleista už 1,2 mln. eurų, kaina krito penktą prekybos sesiją iš eilės (-2,83 proc., iki 3,775 euro už akciją). Šiaulių banko akcijos atpigo 1,33 proc., „Coop Pank“ 1,31 procento. „Ignitis grupės“ akcijos bendrovei paskelbus apie valdybos sprendimą vykdyti savų akcijų supirkimą nepakito – prekybos sesijos pabaigoje jų kaina siekė 21,30 euro už akciją.

Bendra maksimali superkamų akcijų suma – 23 mln. eurų, kaina – 18,50 euro už akciją, supirkimas bus vykdomas gruodžio 6-14 dieną. „Ignitis grupė“ išplatintame pranešime pažymėjo, kad įsigijimo tikslas yra įstatinio kapitalo sumažinimas anuliuojant įsigytas akcijas ryšium su po 2020 m. spalio 5 d. įvykdyto pirminio viešo akcijų siūlymo vykusiu stabilizavimu.
 
Dar nėra komentarų