ECB netikėtumų nepateikė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2021-07-23 10:06 Komentarai: (0)
Pagrindinių JAV akcijų indeksų reikšmės nuosaikiai didėjo („S&P500" +0,20 proc., „DOW JONES" +0,07 proc., „NASDAQ" +0,36 proc.). Akcijų indeksų ateities sandoriai taip pat rodo požymius, kad savaitė JAV ir Europos akcijų rinkoje gali pasibaigti teigiama nata.

Tiesa, Azijoje rinkos šįryt neįgavo vienos krypties. Honkongo „HANGSENG" indekso reikšmė smunka 1 proc., Japonijos „NIKKEI" didėja beveik 1,3 procento. Pagrindinis finansų rinkų įvykis vakar – ECB sprendimas dėl palūkanų normų ir užuominos dėl pinigų politikos krypties. Konferencijos metu pažymėta, kad palūkanų normos išliks žemos tol, kol bus pastebėti stabilios infliacijos požymiai, jog infliacija įsitvirtina ties 2 proc. tiksline riba. Taip pat akcentuota, kad laikinas nuosaikus infliacijos tikslo viršijimas yra toleruotinas.

Rinkos reakcija į ECB vadovės komentarus buvo pakankamai rami. Vokietijos 10 metų obligacijų pajamingumas mažėjo keliais baziniais punktais iki -0,426 proc., JAV to paties termino skolos vertybinių popierių pajamingumas šįryt siekia 1,27 procento. Valiutų rinkose momentinių svyravimų matyta, tačiau galiausiai EUR/USD kursas kiek stabilizavosi ir šiuo metu siekia 1,176 JAV dolerio už 1 eurą. Šiandien investuotojų akiratyje ir toliau išliks bendrovių skelbiami ketvirtiniai rezultatai, taip pat nemažai dėmesio sulauks ir JAV liepos mėnesio preliminarūs gamybos ir paslaugų pasitikėjimo indeksų rodikliai.

Šiandien įvyks Tokijo olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija. Siekiant maksimalaus saugumo žaidynės pirmą kartą istorijoje vyks be žiūrovų, taip pat bus skiriamas išskirtinis dėmesys koronaviruso kontrolei (fiksuojamas 110 atvejų skaičius iš kurių 3 atvejai priskiriami atletams). Tiesa, prieš atidarymą neapsieita be skandalų. Organizatoriai atleido ceremonijos direktorių dėl jo pasišaipymų iš holokausto.

Baltijos šalių biržose apyvartos sumenko (iki 1,789 mln. eurų), OMXB kilo 0,34 procento. Aktyviausiai prekiauta bankų akcijomis: Šiaulių banko akcijos kilo 0,29 proc., jų 435 sandoriais perleista už 438 tūkst. eurų, „LHV Group“ kilo 1,08 proc., apyvarta – 292 tūkst. eurų, „Coop Pank“ +0,2 proc. ir 229 tūkst. eurų. Po keturių iš eilės dienų kainos kritimo „Novaturo“ akcijos atšoko 3,58 procento. Dėl nerimą keliančio koronaviruso Delta atmainos plitimo, šios įmonės akcijos nuo gegužės pabaigoje pasiektų aukštumų jau yra pakritusios beveik 25 procentais.
 
Dar nėra komentarų