Britų ekonomika krito mažiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-08-12 12:04 Komentarai: (0)
Nors per antrąjį šių metų ketvirtį sulaukėme didžiulio Didžiosios Britanijos ekonomikos kritimo, tačiau paaiškėjo, jog jis buvo mažesnis nei laukta.

Praėjusį ketvirtį lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, bendrasis vidaus produktas susitraukė net 20.4 procento, kai laukta, jog smuks vidutiniškai 20.5 procento. Ketvirtį prieš tai jis krito tik 2.2 procento.

Tuo tarpu antrąjį ketvirtį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, Didžiosios Britanijos ekonomika krito net 21.7 procento, bet vėl mažiau nei prognozuota, nes laukta, jog ji susitrauks šįkart 22.4 procento, kai ketvirtį prieš tai metinis kritimas siekė tik 1.7 procento.

Britų bendrasis vidaus produktas smuko antrą ketvirtį iš eilės, tai reiškia, kad turime techninę recesiją, kuri yra pirmoji nuo pat 2009 metų. Be to, Didžiosios Britanijos ekonomika per antrąjį šių metų ketvirtį krito daugiausiai Europoje. Žinoma, per praėjusį ketvirtį toks didžiulis arba rekordinis nuosmukis fiksuotas dėl taikytų ekonominės veiklos ribojimų siekiant kad neplistų koronavirusas.

Remiantis Nacionalinės statistikos biuro (ONS) duomenimis, per ketvirtį paslaugų, statybų ir gamybos srityse fiksuoti rekordiniai kritimai, ypač tuose sektoriuose, kuriems buvo labiausiai taikomi vyriausybės apribojimai.

Statybų srityje per antrąjį šių metų ketvirtį fiksuotas 35 procentų kritimas, paslaugų srityje - dvidešimties procentų nuosmukis, pramonės produkcijos apimtys krito septyniolika procentų. Tuo tarpu verslo investicijos per minimą laikotarpį susitraukė 31.4 procento, valdžios išlaidos smuko keturiolika procentų, o štai vartotojų išlaidos sumažėjo 23.1 procento.

Tiesa, pozityvus signalas yra tai, kad per pirmą vasaros mėnesį britų ekonomika paaugo 8.7 procento, kai laukta aštuonių procentų prieaugio.
 
Dar nėra komentarų