Pasaulio rinkose – rizikos mažinimo metas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2020-06-25 10:43 Komentarai: (0)
Vėl padidėjus naujai užregistruotų koronaviruso susirgimų skaičiui, pasaulio rinkose nuvilnijo pelnų fiksavimo nuotaikos.

Antradienį po prognozes viršijusių gamybos ir paslaugų PMI indeksų Europos „Stoxx Europe 600“ kilo 1,28 proc., o jau vakar investuotojams suskubus fiksuotis pelnus smuktelėjo 2,78 procento. Panašios nuotaikos vyravo JAV – vakar „S&P 500“ -2,59 proc., „Dow Jones“ -2,72 proc., tuo tarpu ilgiausią teigiamų pokyčių sesiją nuo metų pradžios (8 dienos iš eilės) ir antradienį eilinį visų laikų aukščiausią tašką pasiekęs NASDAQ koregavosi 2,19 procento.

Investuotojus JAV išgąsdino rekordinis užfiksuotas naujų atvejų skaičius Floridos ir Kalifornijos valstijose. Niujorko, Naujojo Džersio ir Konektikuto valstijose jau reikalaujama, kad iš labiausiai viruso paveiktų „karštųjų taškų“ atvykę asmenys laikytųsi saviizoliacijos. ES svarsto taikyti ribojimą atvykti turistams iš JAV iki vasaros pabaigos.

Rinkas taip pat neramina atsinaujinantis prekybos karas tarp JAV ir Europos Sąjungos. Baltieji rūmai planuoja naujus tarifus importui iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės. Bendra apmokestinamų prekių vertė – 3,1 mlrd. JAV dolerių. Nauji tarifai gali būti taikomi tokioms prekių grupėms kaip alyvuogės, alus, džinas, taip pat galimi papildomi ribojimai importuojamiems sūriams, jogurtams, sunkvežimiams, lėktuvams.

Šiandien bus skelbiami darbo rinkos duomenys JAV. Prognozuojama, kad naujai užregistruotų bedarbių augimo tempas toliau lėtės ir sieks 1,3 milijono. Ateities sandoriai tiek JAV, tiek pagrindiniais Europos indeksais šįryt rodo tolimesnį, apie 0,5 proc. kritimą.

Pasyvioje antradienio prekybos sesijoje Vilniaus biržoje bendra apyvarta siekė vos 136 tūkst. eurų. OMX Vilnius indeksas kilo 0,35 procento. Aktyviausiai prekiauta ir didžiausią apyvartą pasiekė prekyba Šiaulių banko akcijomis (+0,75 proc., 68 sandoriais akcijų perleista vos už 62 tūkst. eurų).
 
Dar nėra komentarų