Vokietijos ZEW indeksas pašoko gerokai labiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-05-19 12:59 Komentarai: (0)
Šį mėnesį Vokietijos ZEW indeksas, kuris atspindi investuotojų ir analitikų lūkesčius bei kuris yra skirtas numatyti ekonominius pokyčius per artimiausius šešis mėnesius, visiškai nelauktai pašoko gerokai labiau nei prognozuota.

Gegužę palyginus su antru pavasario mėnesiu, minimo indekso teigiama reikšmė pašoko nuo 28.2 iki 51, kai laukta, jog ūgtelės tik iki vidutiniškai 32 reikšmės. Niekas neprognozavo tokio didelio prieaugio. Tai aukščiausias rodiklis nuo pat 2015 metų balandžio mėnesio.

Tuo tarpu Vokietijos dabartinės situacijos vertinimo ZEW indeksas šį mėnesį palyginus su balandžiu, smuktelėjo dar labiau į neigiamą zoną. Jo reikšmė krito nuo neigiamos 91.5 iki neigiamos 93.5, kas yra žemiausias rodiklis nuo pat 2003 metų. Šiuo atveju prognozuota, kad indeksas kiek ūgtelės iki neigiamos 88 reikšmės.

Analogiškas euro zonos ZEW indeksas, kuris atspindi šios zonos investuotojų ir analitikų lūkesčius, per minimą laikotarpį irgi šoktelėjo. Jo teigiama vertė pakilo nuo 25.2 iki 46.

Investuotojai labiau įsitikinę, kad Vokietijos ekonomika atsigaus po blogiausio pokario nuosmukio antrąjį metų pusmetį, o verslai atnaujins veiklą po to, kai vyriausybė panaikino pandemijos ribojimo apribojimus.

„Auga optimizmas, kad nuo vasaros įvyks ekonominis posūkis. Pasivyjimo procesas užtruks ilgai. Tik 2022 metais ekonominė produkcija grįš į 2019 metų lygį“ - sakė ZEW instituto prezidentas Achim Wambach.
 
Dar nėra komentarų