Dešimt neįtikėtinų Saxo Bank prognozių 2020 metams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-12-07 03:10 Komentarai: (0)
Saxo Bank atstovai ir vėl nenuvylė bei kaip ir įprasta parengė dešimt neįtikėtinų prognozių kitiems metams. ECB politikos pokytis ir palūkanų padidinimas, Donald Trump paskelbs apie „America First“ mokestį, Rusija bus pagrindinė laimėtoja žaliosios ir juodosios energijos srityje, Vengrija pasitrauks iš ES - tai keletas iš įvykių, kurie gali 2020 metais sukrėsti rinkas. Mes tęsiame jau tradiciją tapusį šių prognozių skelbimą einamųjų metų pabaigoje, - ar Jūs pasirengę?

Dešimt šokiruojančių prognozių yra keletas mažai tikėtinų, tačiau dažnai neįvertinamų įvykių, kurių išsipildymas gali sukrėsti finansų rinkas. „2020 metais esminė dabartinio statuso pokyčio tema bus visa apimanti tema“.

Šie įvykiai įspėja apie galimą netinkamą rizikos paskirstymą tarp investuotojų, kurie tikisi, kad jų tikimybė tik vienas procentas. Šios prognozės yra skirtos apsvarstyti visas įmanomas situacijas, net jei jos nėra ypač tikėtinos. Tie įvykiai, kurie daro stipriausią poveikį (taigi iš tikrųjų „šokiruoja“), paprastai pasirodo esantys tie, kurie neatitinka bendro sutarimo.

„Svarbiausia šių metų šokiruojančių prognozių tema yra esminiai pokyčiai, nes dabartinė mūsų paradigma iš tikrųjų išsisemia. Mes nenorime, kad ji pasibaigtų, tačiau pastarojo dešimtmečio tendencijos prailginimas reikštų, kad visuomenė kariautų su savimi, rinkas pakeistų vyriausybės, monopolijos taptų vieninteliu verslo modeliu, o viešos diskusijos vyktų visiškai šališkai, suskaidytai ir poliarizuotai“ - tikina vyriausiasis Saxo Bank ekonomistas Steen Jakobsen.

„Tai aplinka, kai neigiamas pajamingumas yra naudojamas diskriminuojant galimybes gauti hipotekines paskolas mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams, pagyvenusiems žmonėms ir studentams, nes sunkumai, susiję su kapitalo poreikiu, yra per dideli, kad ši grupė galėtų gauti paskolą. Vietoj to jie nuomojasi butus už kainą, kuri yra dvigubai didesnė už turto įsigijimo kainą - jei jūs galite kalbėti apie skurdo mokestį, tai būtent jis ir yra, ir tai padidina nelygybę. Tai, savo ruožtu, gresia visai kartai likti be santaupų, reikalingų nuosavam namui įsigyti, kuris paprastai yra vienintelis reikšmingas turtas, kurį gali sau leisti daugelis vidutinių ir mažesnes pajamas gaunančių namų ūkių. Todėl mes neigiame tą patį ekonominį mechanizmą, kuris padarė vyresnio amžiaus kartas „klestinčiomis“, ir mes taip pat susiduriame su nuolatine kartų gerovės atotrūkio rizika“ - pridūrė jis.

„Mes manome, kad 2020 metais esminė status quo kaita bus pagrindinė tema. Šie metai gali būti tarsi puiki švytuoklė, nukreipta į priešingumus, susijusius su politika apskritai, pinigų ir fiskaline politika, ir - ne mažiau svarbu - aplinkos apsauga. Plačiai suprantamos politikos kontekste tai reikštų staigią populizmo nesėkmę, pakeistą noru „gydyti“, o ne skaldyti visuomenę. Kalbant apie politikos formavimą, tai gali reikšti, kad centriniai bankai pasitrauks į antrą planą, arba net šiek tiek normalizuos palūkanų normas, o vyriausybės perims jų vaidmenį infrastruktūros ir klimato politikos išlaidų srityje“ - reziumavo Steen Jakobsen.

Iš šių metų dešimties neįtikėtinų minimo banko prognozių faktiškai neišsipildė nei viena, tiesa, Vokietija buvo tik per žingsnį nuo patekimo į recesiją.

Pristatome Saxo Bank neįtikėtinas prognozes 2020 metams:

1. Rusija yra pagrindinė laimėtoja žaliosios ir juodosios energijos klausimu


2020 metais OPEC ir Rusija, pajutusios skalūnų naftos gavybos sulėtėjimą Jungtinėse Amerikos Valstijose dėl nepakankamos grąžos iš investicijų į šį sektorių, pasinaudos proga ir paskelbs reikšmingą papildomą naftos gavybos mažinimą savo šalyse. Tai sutaps su kitu Aramco IPO turu, užtikrinančiu norimą investuotojų vertinimo lygį už Saudo Arabijos ribų. Tai nustebins rinką, o siekis uždaryti trumpąsias pozicijas ir rizikos draudimo fondų noras padengti neužtikrintą didesnių kainų riziką, lems tai, jog Brent naftos kaina grįš link 90 dolerių už barelį. Rusijoje tai pasirodys reikšminga ne tik Rosneft, bet ir valstybės finansų pergale, kur 2019 metų biudžeto lūžio taškas buvo pagrįstas Uralo naftos kaina ties 49 doleriais už barelį. Didžiausios Rusijos naftos kompanijos Rosneft akcijos pabrangs penkiasdešimt procentų.

Be to, 2020 metais ekologiškos ir žaliosios energijos sektorius nukentės dėl per didelio žiniasklaidos triukšmo ir mažos investicijų grąžos. Tačiau, atsižvelgiant į išsivysčiusių šalių prisiimtus klimato politikos įsipareigojimus, ilgalaikėje politikoje didžiausias dėmesys bus skiriamas elektrinėms transporto priemonėms ir sprendimams, kurie sumažina transporto priemonių išmetamų teršalų kiekį. Rusijai tai bus naudinga abiem frontais: pirma, ji yra didžiausia pasaulyje paladžio, naudojamo transporto priemonėse, ir kuris šiais metais tarp žaliavų pabrango labiausiai, tiekėja. 2020 metas kai demokratai perims Baltuosius rūmus ir sugriežtins išmetamųjų teršalų normas kartu su Indija, šio metalo kaina dar padidės.

Antra, Rusijai bus naudingas atsitraukimas nuo kobalto ir nikelio naudojimo elektromobilių akumuliatorių rinkoje padidinimas. 2020 metais nikelio paklausa smarkiai išaugs. Išsivysčiusių šalių vyriausybės teiks subsidijas elektrinių transporto priemonių pardavimų srityje, o didžiausi Vokietijos automobilių gamintojai pradės visapusiškai plėtoti gamybą, kad užtikrintų ilgalaikį akumuliatorių tiekimą. Kadangi Indonezija nuo 2020 metų sausio mėnesio nusprendė sumažinti nikelio rūdos eksportą, kad paremtų vietines plieno gamyklas, dėl padidėjusios paklausos ir aukštesnių kainų Rusijos MMC Norilsk Nickel gaus naudos bei kaip ir Rosneft atveju, jo akcijų kaina padidės penkiasdešimt procentų.


2. Netikėtas sąstingis padidins vertę augimo sąskaita

Į biržos prekybos sąrašą įtrauktas iShares MSCI World Value Factor pastebimai aplenks FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google), sugeneruodamas 25 procentais aukštesnius rezultatus. Pasaulis apėjo visą ratą nuo Breton Vudso sistemos pabaigos, kai buvo pareita nuo auksu pagrįsto dolerio prie grynai dolerio sistemos, kurioje ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje paskolų pavidalu įlieta trilijonai dolerių. Kiekvienam kredito ciklui reikia vis mažesnių palūkanų normų ir didėjančių paskatų, kad JAV ekonomika ir pasaulinė finansų sistema visiškai neužsiblokuotų.

Atsižvelgiant į tai, kad palūkanų normos yra žemesniuose skalės rajonuose, o JAV deficitas yra reikšmingas ir nuolat didėja, artėjanti recesija privers FED išplėsti savo balansą viršijant bet kokius įsivaizdavimus, bei siekiant finansuoti naujas Donald Trump fiskalines išlaidas, kad sustiprėtų infrastruktūra, jam besitikint būti perrinktu. Tačiau nutiks kažkas keisto: darbo užmokestis ir kainos greitai kils, kai stimulai pasieks ekonomiką, ironiška - tai nutiks dėl nepakankamų išteklių ir kvalifikuotos darbo jėgos, ką lems ankstesnis investicijų trūkumas. Kylanti infliacija ir pajamingumas savo ruožtu padidins kapitalo kainą ir pašalins zombių kompanijas iš rinkos, nes silpnesni skolininkai kovos dėl finansavimo. Apskritai, USD reikšmingai devalvuosis, nes rinka pripažins, kad FED tik paspartins balanso plėtrą, išlaikant ypač žemą bazinę palūkanų normą.


3. Politikos pasikeitimas ir ECB palūkanų normos padidėjimas

Europos bankai pakeis savo politiką, kai EuroStoxx indeksas 2020 metais padidės trisdešimt procentų. Nepaisant neseniai įdiegtos pakopų sistemos (tiering), kuri sumažino negatyvius neigiamų palūkanų normų padarinius, bankai ir toliau patirs didelę krizę. Jie turės susidurti su sudėtinga ekonomine ir finansine aplinka, kuriai būdingos struktūriškai labai žemos palūkanų normos, griežtesni reglamentai pagal Bazelio IV paketą - tai dar labiau sumažins bankų nuosavybės grąžą, be to, neigiamą poveikį darys fintech įmonių konkurencija. Reikalai įgis precedento neturintį posūkį ir 2020 metų sausio mėnesio pradžioje naujoji Europos Centrinio banko prezidentė Christine Lagarde, anksčiau pasisakiusi už neigiamas palūkanų normas, susvyruos ir pareikš, kad pinigų politika viršijo numatytas ribas.

Prezidentė akcentuos, kad ilgesnį laiką išlaikant neigiamas indėlių palūkanų normas, galima smarkiai pakenkti Europos bankų sektoriaus būklei. Norėdami priversti euro zonos vyriausybes, ypač Vokietiją, imtis veiksmų ir naudoti fiskalinę politiką ekonomikai skatinti, 2020 metų sausio 23 dieną ECB atstovai pakeis savo pinigų politiką ir padidins palūkanų normas. Po pirmo padidinimo netrukus sulauksime ir kito, tad greitai palūkanų norma už indėlius bus pakelta iki nulio, o metų pabaigoje netgi šiek tiek viršys šį lygį.


4. Energijos rinka netampa ekologiška

Biržoje kotiruojamo iškastinės energijos VDE fondo ir atsinaujinančiosios energijos fondo ICLN santykis padidės nuo 7 iki 12. Naftos ir dujų pramonė atsigavo po paskutinės finansinės krizės, atgavo maždaug 131 procentą patirtų nuostolių, užfiksuotų po 2008 metų iki maksimumo 2014 metų birželio mėnesį, kai Kinija ištraukė pasaulio ekonomiką iš istorinio kredito nuosmukio. Nuo to laiko dvi reikšmingos jėgos padarė neigiamą poveikį šiam sektoriui. Pirmoji buvo skalūnų dujų gavybos vystymas Jungtinėse Amerikos Valstijose ir sparti gamtinių dujų tiekimo grandinių per SGD globalizacijos pažanga. Tada sekė tikroji skalūnų naftos gavybos Amerikos revoliucija, dėl kurios JAV tapo didžiausia žalios naftos ir skystų naftos produktų gamintoja pasaulyje.

Antroji jėga buvo didėjantis politinis ir socialinis kapitalas kovai su klimato kaita, dėl kurio smarkiai išaugo atsinaujinančios energijos poreikis. Dėl mažesnių kainų ir dėl to, jog investuotojai vengė „juodosios“ energijos sektoriaus, iškastinio kuro srities įmonių akcijų vertės tapo 23 procentais mažesnės nei švarios energijos sektoriaus įmonių. 2020 metais pasikeis investicijų prognozės, nes OPEC ir toliau mažins gavybą, nuostolinguose JAV skalūnų projektuose gavyba sulėtės, o paklausa Azijoje vėl padidės. Naftos ir dujų pramonė netikėtai bus laimėtoja 2020 metais bei tai taip pat bus įspėjamasis signalas švarios energijos sektoriui.


5. Pietų Afrika taps ESKOM skolos auka

USD / ZAR valiutų kursas pakils nuo 15 iki 20 po to, kai pasaulis atjungs kredito linijas skirtas Pietų Afrikos Respublikai. Labai bloga žinia buvo šių metų pabaigoje paskelbtas Pietų Afrikos vyriausybės pranešimas, kad dėl tolesnių bandymų išgelbėti sunkumus patiriančią ESKOM energetikos bendrovę ir išlaikyti elektros tiekimą visoje šalyje, kitų metų biudžeto deficitas pakils į aukščiausią lygį per dešimtmetį (6,5 procento BVP), o tai labai pastebimas pablogėjimas po to, kai vyriausybė per pastaruosius kelerius metus sugebėjo stabilizuoti finansus ties beveik pastoviu -4 procentų bendrojo vidaus produkto lygiu. Dar blogiau, Pasaulio bankas vertina, kad, per šį laikotarpį Pietų Afrikos užsienio skola padidėjo daugiau nei dvigubai ir sudaro daugiau kaip 50 procentų BVP.

ESKOM fiasko gali būti paskutinis lašas kreditoriams: jie gali prarasti norą toliau finansuoti šalį, kuri kelis dešimtmečius nesugebėjo sutvarkyti savo finansų ir valdymo. 2020 metais Pietų Afrika nusitems su savimi ir kitas kylančias mažai patikimas šalis, kurių besivystančios ekonomikos pademonstruos labiausiai skirtingus rezultatus per daugelį metų. Pietų Afrika eina link bankroto.


6. Donald Trump paskelbs „America First“ mokestį, kad sumažintų prekybos deficitą

Apmokestinus visas užsienyje gautas pajamas, bus sutrikdytas tiekimas ir padidinta infliacija. JAV 10 metų infliacija užtikrintų iždo obligacijų pajamingumas 2020 metais bus 6 procentai dėl padidėjusio investuotojų susidomėjimo augant vartotojų kainų indeksui. 2020 metai prasidės santykiniu prekybos politikos stabilizavimu po to, kai Donald Trump administracija ir Kinija susitars bent dėl laikinų paliaubų muitų srityje, valiutų politikos ir žemės ūkio produktų pirkimo kontekste.

Tačiau jau 2020 metų pradžioje JAV ekonomika pradės užspringti: prekybos deficitas su Kinija reikšmingai nepagerės, o Kinija negalės realiai padidinti savo žemės ūkio pirkimų. Dėl viešosios nuomonės apklausų, prognozuojančių įspūdingą nesėkmę 2020 metų prezidento rinkimuose, Donald Trump ims nervintis, o jo administracija kaip paskutinę priemonę išbandys naują požiūrį, kad atgautų protekcionizmo pasakojimo kontrolę: „America first“ mokestį.

Pagal šią koncepciją bus visiškai rekonstruotas JAV pelno mokestis, siekiant palankumo gamybai Amerikoje pagal deklaruojamus „sąžiningos ir laisvos prekybos“ principus. Šis planas panaikins visus galiojančius tarifus, o vietoj to bus nustatytas vienodo dydžio 25 procentų pridėtinės vertės mokestis visoms pajamoms Jungtinėse Amerikos Valstijose, gautoms iš užsienio produkcijos. Tai sukels garsius prekybos partnerių protestus, nes tai iš tikrųjų bus senieji tarifai naujajame leidime, tačiau administracija atsakys, kad užsienio bendrovės gali perkelti savo produkciją į JAV, kad išvengtų mokesčių.


7. Švediją ištiks krizė

Švedijoje pasikeis platus ir pragmatiškas požiūris į stengiamasi geriau integruoti imigrantus ir į perkrautas socialines paslaugas, todėl bus įgyvendinta svarbi fiskalinė paskata ir pastebimai sustiprės krona (SEK). Kaip dažnai buvo daroma Švedijos politikoje, kaip tai buvo 1990-ųjų pradžioje, kai švedai per daug nuėjo į progresinį apmokestinimą ir dėl to žlugo ekonomika, dabar jų sukeltas politinis korektiškumas imigracijos srityje pasiekė tašką, kuriame visuomenė tapo politiškai nekorektiška.

Vyriausybė ignoruoja didelę ir nuolat augančią piliečių grupę, abejojančią šia politika, todėl pašalina juos iš bendrų diskusijų. Nors parlamentinė demokratija turėtų suteikti balso teisę visoms didelio masto grupėms, pagrindinės politinės partijos priėmė neįprastą bendrą sprendimą nekreipti dėmesio į imigracijos oponentus, kurių skaičius jau viršijo 25 procentus visų Švedijos rinkėjų.

Tiek politikų pateisinimas, tiek jų ketinimai buvo geri: atvirumas ir lygybė visiems bei Švedijos atviro ekonomikos modelio išsaugojimas. Tačiau bet koks per daug į kraštutinumus pakrypęs veiksmas gali priblokšti, ir visi modeliai turi būti modifikuojami, kai aplinkybės pasikeičia, kad jie galėtų toliau veikti. Kitos Šiaurės šalys apie „Švedijos sąlygas“ kalbės kaip apie grėsmę, o ne kaip apie geriausios praktikos modelį. Švedija patirs nuosmukį ir dėl mažos, atviros ekonomikos statuso ji bus ypač jautri globaliam sulėtėjimui. Šis socialinės ir ekonominės krizės jausmas užtikrins mandatą pokyčiams.


8. Demokratai laimės 2020 metų rinkimus moterų ir tūkstantmečių balsų dėka

2020 metų rinkimai JAV suteiks demokratams galimybę kontroliuoti Baltuosius rūmus ir abu Kongreso rūmus. Didelių sveikatos priežiūros ir farmacijos pramonės įmonių akcijos atpigs penkiasdešimt procentų. Apklausos susijusios su 2020 metais neatrodo daug žadančios Donald Trump, kaip panašiai ir rinkėjai. 2016 ir 2020 metais ribinis Donald Trump rinkėjas yra vyresnio amžiaus ir baltasis, t.y. jis priklauso demografinei grupei, kuri santykinai nyksta, nes gausiausia amerikiečių karta šiuo metu yra tūkstantmečiai, t.y. 20 - 40 metų žmonės, kurie yra daug liberalesni.

Tūkstantmečius ir net pačius seniausius „Z kartos“ atstovus JAV vis labiau motyvuoja neteisybė ir nelygybė, kurią lemia Centrinio banko atliekamas manipuliavimas turto rinka, taip pat klimato pokyčių baimės, kurių kontekste prezidentas Donald Trump žaibiškai maištauja kaip asmuo, neigiantis klimato pokyčius. Balsuojantys už kairiuosius rinkėjai vadovaujasi tik savo baime dėl Donald Trump, kurią išreiškia tiek turtingesnių priemiesčių moterys, tiek tūkstantmečiai.

Taigi, demokratai įgis daugiau kaip dvidešimt milijonų balsų pranašumą, padidins Atstovų rūmų kontrolę ir tam tikru mastu netgi perims valdžią Senate. Visuotinės sveikatos priežiūros ir vaistų kainų derybos žymiai sumažins viso sektoriaus pelningumą.


9. Vengrija pasitraukia iš ES

Nuo įstojimo į Europos sąjungą 2004 metais Vengrija patyrė įspūdingų ekonominių laimėjimų. Tačiau atrodo, kad 15 metų santuoka išgyvena nemalonumų po to, kai ES pradėjo procedūrą, numatytą 7 straipsnyje, remdamasis Vengrijos ir faktiškai ministro pirmininko Orban nustatytais apribojimais laisvai žiniasklaidai, teisėjams, akademikams, mažumoms ir žmogaus teisių grupėms. Vengrijos valdžia atsako, kad šalis tiesiog gina save, saugo savo kultūrą nuo masinės imigracijos.

Neįmanoma išlaikyti status quo, ir abiem šalims bus sunku susitarti 2020 metais, kai 7 straipsnyje numatyta procedūra Europos sąjungos sistemoje bus po truputį vykdoma. Ministras pirmininkas Orban atvirai sako, kad Vengrija yra susijusi „kraujo brolija“ su atnaujinta jėga - Turkija, priešingai nei likusi Europa, o tai yra reikšmingas retorikos pokytis, kuris sutampa su perkėlimais iš ES, tačiau jie išnyks per ateinančius dvejus metus. Vengrijos valiuta forintas (HUF) praras vertę, o EUR/HUF kursas bus 375 forintai už vieną eurą, nes rinkos baiminsis, jog nutrūks arba pasikeis kapitalo srautai, kai ES įmonės vėl ims persvarstyti savo investicijas Vengrijoje.


10. Azija įves naują rezervinę valiutą, kad taptų nepriklausoma nuo dolerio

Azijietiška Azijos Infrastruktūros investicijų banko palaikoma skaitmeninė atsargų valiuta sumažins JAV dolerio indeksą dvidešimt procentų, o dolerio vertė palyginti su auksu sumažės trisdešimt procentų. Siekdamas susidoroti su augančia prekybos konkurencija ir silpnybėmis, susijusiomis su didėjančia Amerikos grėsme JAV dolerio atžvilgiu ir pasaulinių finansų kontrole, Azijos Infrastruktūros investicijų bankas sukurs naują rezervinį aktyvą - Azijos skolinimosi teisę, t. y. ADR - 1 ADR, atitinkantis 2 USD, todėl ADR taps didžiausias valiutos vienetas pasaulyje. Šio žingsnio tikslas yra panaikinti dolerio naudojimą regioninėje prekyboje.

Vietos ekonomikų atstovai sudarys daugiašalį susitarimą dėl visos prekybos šiame regione tik ADR, o stambiausi naftos eksportuotojai - Rusija ir OPEC šalys, noriai pasirašys tokį susitarimą dėl didėjančios priklausomybės nuo Azijos rinkos. Šie pokyčiai reikšmingoje pasaulinės prekybos dalyje bei atskyrimas jos nuo JAV dolerio lems tai, jog Amerika matys mažesnį lėšų srautą savo dvigubo deficito finansavimui. Vos per kelis mėnesius Amerikos doleris praras dvidešimt procentų savo vertės lyginant su ADR, ir 30 procentų palyginti su auksu, o tai reiškia, kad neatidėliotino atsiskaitymo rinkoje aukso kaina 2020 metais žymiai viršys du tūkstančius dolerių už unciją.
 
Dar nėra komentarų