Kinijos ekonomika spalį lėtėjo sparčiau, negu prognozuota

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-11-14 10:17 Komentarai: (0)
Nuviliančių Kinijos ekonominių rodiklių virtinė tęsiasi. JAV akcijų biržose vakar aiški kryptis nesusiformavo („S&P 500“ +0,07 proc., „Dow Jones“ +0,33 proc., NASDAQ -0,05 proc.), Europoje dauguma indeksų smuktelėjo („Stoxx Europe 600“ -0,26 proc.), o neigiamu pokyčiu išsiskyrė Ispanijos „IBEX 35“ (-1,21 procento).

Ispanijos bendrovių akcijos smarkiai pigo antrą dieną iš eilės po to, kai valdančiąją koaliciją sudarė socialistų partija ir kraštutinės kairės judėjimas „Podemos“. Koalicija sudaryta praėjus vos 48 valandoms po rinkimų, politikos ekspertai ją jau pakrikštijo „neįmanoma koalicija“, nes iki tol politinėms jėgoms susitarti nepavyko pusę metų. Itin skeptiškai naująją valdančiąją daugumą įvertino verslo atstovai. Esminių naujienų dėl JAV-Kinijos prekybinių derybų investuotojai vakar nesulaukė, išskyrus žinią, kad kyla nesutarimų dėl amerikietiškos žemės ūkio produkcijos pirkimo.

Šįryt paskelbta visa eilė Kinijos ekonomikos rodiklių. Kaip pastaruoju metu jau tapo įprasta, dauguma jų buvo prastesni, negu prognozuota. Pramonės produkcija spalį šalyje paaugo 4,7 proc., mažmeninė prekyba 7,2 proc., investicijos – 5,2 procento. Visi trys rodikliai buvo žemesni, negu prognozuota (atitinkamai 0,7, 0,6 ir 0,2 procentinio punkto).

Prekyba Baltijos šalių biržose klostėsi vangiai. Pagal sandorius (58) ir apyvartą (64,8 tūkst. eurų) pirmą vietą užėmė ESO. Atnaujinus prekybą ESO akcijomis po to, kai „Ignitis grupė“ paskelbė apie savo valdomų bendrovių patraukimą iš akcijų biržos, jų kaina šoktelėjo 7,61 proc. – iki 0,778 euro už akciją, bet liko žemiau anksčiau nurodytos oficialaus siūlymo 0,788 euro už akciją kainos. „Ignitis gamybos“ akcijos pabrango 1,74 proc. (iki 0,585 euro už akciją) – aukščiau nurodytos oficialaus siūlymo 0,575 euro už akciją kainos (apyvarta siekė tik 11,7 tūkst. eurų).

„Olainfarm“ akcijos vakar atpigo 1,74 proc. (iki 6,76 euro už akciją). Bendrovė per biržą išplatino pranešimą, kuriame paneigė žinias apie strateginio investuotojo paieškas.
 
Dar nėra komentarų