TVF vėl sumažino pasaulinės ekonomikos augimo prognozę

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-07-23 18:08 Komentarai: (0)
Ketvirtą kartą per pastaruosius devynis mėnesius Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sumažino pasaulinės ekonomikos augimo prognozę.

Savo atnaujintoje apžvalgoje minimo fondo atstovai pabrėžė silpnesnes pasaulinės prekybos perspektyvas, neapibrėžtumą susijusį su brexit, ir didėjančią geopolitinę įtampą Artimuosiuose Rytuose.

Remiantis naujausia prognoze, šiais metais pasaulio ekonomikos augimas sieks 3,2 procento. Palyginti su balandžiu, lūkesčiai sumažinti 0,1 procento, na o palyginti su praėjusių metų spaliu, augimo prognozė jau sumažinta net 0,5 procento.

Tuo pačiu Tarptautinio valiutos fondo ekonomistai mano, kad kitais metais padėtis pagerės tik nežymiai, t.y. pasaulio ekonomikos augimas turėtų paspartėti iki 3,5 procento. Tačiau tikėtinas pagerėjimas yra labai neapibrėžtas, nes prognozė daroma remiantis prielaida, kad sulauksime stabilizacijos besivystančiose rinkose bei jog bus pasiekta pažanga prekybos srityje.

Tuo tarpu minimo fondo atstovai atsižvelgę į užfiksuotą prieaugį per pirmą šių metų ketvirtį padidino Amerikos bendrojo vidaus produkto augimo prognozę 2019 metams 0,3 procento iki 2,6 procento. Bet tuo pačiu prognozuoja, kad per antrą šių metų pusę didžiausios pasaulio ekonomikos augimo tempas sulėtės ir kitais metais jau sudarys tik 1,9 procento.

Euro zonos šių metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozė nepakeista ir sudaro 1,3 procento, o Japonijos atveju pakoreguota nuo vieno procento iki 0,9 procento. Tuo tarpu antra pagal dydį pasaulyje Kinijos ekonomika per šiuos metus turėtų paaugti 6,2 procento, arba 0,1 procento mažiau nei prognozuota balandį.
 
Dar nėra komentarų