Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-07-16 10:41 Komentarai: (0)
Europos bei JAV rinkose vakar vyko rami prekyba, rinkoms stokojant svarbesnių naujienų. Vokietijos DAX sesiją baigė augdamas +0,52 proc., Britanijos FTSE 100 +0,34 proc., Stoxx Europe 600 +0,23 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai augo +0,1 bei +0,02 proc.

„The New York Times“ vakar išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad JAV tarifų pagalba surenkami mokesčiai iš Kinijos nesugeba atsverti žalos, kurią patiria JAV verslininkai. JAV Muitinės ir Pasienio Apsaugos Tarnyba praėjusią savaitę paskelbė, kad Kinijai įvesti tarifai mokesčių surinkimą padėjo padidinti 20,8 mlrd. JAV dolerių, tačiau Baltieji Rūmai kiek anksčiau yra teigę, kad vien tik šalies žemės ūkio subsidijavimui skirtų programų metu praėjusią liepą bei šių metų gegužę buvo iš viso skirta 28 mlrd. JAV dolerių. Pats D. Trumpas vakar vykusio renginio metu paskelbė, kad Kinija, sustabdydama JAV žemės ūkio produkcijos įsigijimą tiesioginių nuostolių šalies ūkininkams padarė tik už 16 mlrd. JAV dolerių. Tiek D. Trumpas susitikimų su rinkėjais metu, tiek oficialioji JAV statistika nepateikia duomenų apie tai, kokią žalą kitoms verslo šakoms daro prekybos karas su Kinija, šalies kompanijoms tokioms kaip aukštųjų technologijų kompanijas, lėktuvų bei medicinos įrangos gamintojus, kurios neteko kontraktų dėl išardytų tiekimo grandinių. Kinija vakar paskelbė apie lėčiausią tempą per 3 dešimtmečius pasiekusį šalies BVP augimą, kurio penktadalį sudaro su eksportu susiję sritys, o pats D. Trumpas, komentuodamas prastėjančius Kinijos ekonomikos rezultatus pabrėžė augantį Kinijoje dirbančių kompanijų poreikį persikelti į kitas, tarifų nespaudžiamas šalis, kurį Kinija turi norėti sustabdyti sudarydama prekybos susitarimą. Viena iš tokių šalių – Vietnamas, kurio eksportas į JAV per pirmuosius 5 šių metų mėnesius augo 36 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o šalis tarp JAV prekybos partnerių šiemet pašoko iš 12 į 8 vietą. Apie planus mažinti produkcijos gamybos dalį Kinijoje bus laukiama ir jų pranešimų ir kartu su šio ketvirčio kompanijų veiklos rezultatais: apie tai jau kiek anksčiau pranešė tokios kompanijos kaip Japonijos žaidimų įrangos gamintojas „Nintendo“ bei JAV video įrangos gamintojas „GoPro“, o dar pernai metais savo planus dėl Kinijos rinkos pradėjo koreguoti didieji Europos bei JAV automobilių gamintojai. Šią savaitę bus laukiama JAV bei Kinijos prekybos atstovų telefoninio pokalbio, po kurio, jei šis bus rezultatyvus, JAV delegacija artimiausiu metu keliautų vykdyti derybas į Pekiną.

Azijos rinkose antradienio rytą vyrauja vasariška, nelikvidi prekyba, o didieji regiono indeksai neranda vieningos krypties. 08:39 val. Kinijos CSI 300 fiksavo -0,56 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -0,65 proc., o Pietų Korėjos KOSPI augo +0,31 proc.

Valiutų rinkos

Rami prekyba vyksta ir valiutų rinkose: EUR/USD kursas antradienio rytą 08:58 val. pokyčio nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksavo ir laikėsi ties 1,1258 lygiu. USD/JPY tuo pat metu laikėsi ties 108,02 kaina.
EUR/GBP kursas vakar atšoko iki šių metų aukštumų ties 0,89949 lygiu, nuo kurio pamažu aukštyn judėjo ir šiandien ryte, rinkai vakar įvertinus pranešimus, kad praėjusią savaitę tarp Britanijos bei ES vykę diskusijos buvo vienos sunkiausių nuo pat išstojimo proceso pradžios 2016 m. ES atstovams teigiant, kad pastarosios diskusijos, galimai dėl būsimos naujos Britanijos premjero komandos, buvo priešiškos, Britanijos atstovai vykusį dialogą įvertino kaip konstruktyvų. Kitaip nei T. May, kuri kiek įmanoma stengėsi vengti išstojimo iš ES be jokios sutarties galimybės, kandidatai į Britanijos premjero postą J. Huntas bei B. Johnsonas deklaruoja pasirengimą išstoti iš ES be sutarties, jeigu bendrija nebus linkusi derėtis. Kaip ir T. May derybų proceso metu, abu kandidatai taip pat bandytų peržiūrėti Airijos pasienio sąlygas, kurios buvo viena opiausių problemų ankstesnių derybų metu, nepaisant to, kad ES kartoja, jog nėra linkusi persvarstyti T. May pasiekto susitarimo. Vis dėl to, ES atstovai yra minėję, kad sričių, kurios nebuvo pasiūlytos T. May ir kurias būtų galima apsvarstyti yra dar likę, o ankstesnių derybų metu jos nebuvo svarstomos, kadangi buvo neabejojama, jog bet koks T. May pasiektas susitarimas neturi galimybių būti patvirtintas Britanijos parlamente. J. Huntui bei B. Johnsonui grasinant, kad Britanija bus linkusi išstoti iš ES spalio 31 d., kai baigsis derybų pratęsimo terminas, tiek ES, tiek pagrindinė kandidatė į Europos Parlamento vadovės kėdę U. von der Leyen šios savaitės pradžioje patvirtino, kad bendrija palaikytų tolimesnį išstojimo termino pratęsimą. Aktyvaus derybų proceso atnaujinimo tikimasi sulaukti rugpjūčio mėnesio antroje pusėje.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje pirmadienį buvo sugeneruota 894 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,33 proc., Rygos -0,77 proc., o Talino -0,14 proc. Ketvirtadalis rinkos apyvartos sugeneruota „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kur akcijos kaina sesijos metu traukėsi -0,76 proc. iki 1,965 lygio. „LHV Group“ šiandien ryte paskelbė antrojo ketvirčio veiklos rezultatus: grynasis pelnas sudarė 7,66 mln Eur ir lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu traukėsi 24 proc., kadangi praėjusiais metais buvo įskaičiuoti vienkartiniai Lietuvos padalinio rezultatai, tačiau lyginant su šių metų pirmu ketvirčiu augo +53 proc. Nuosavo kapitalo grąžos rodiklis antrą ketvirtį sudarė 18,1 proc., kai tuo tarpu praėjusį ketvirtį jo reikšmė buvo lygi 12,2 proc. Banko vykdantysis vadovas komentuodamas rezultatus praėjusį ketvirtį įvertino kaip aktyviausią bei geriausią banko istorijoje.
 
Dar nėra komentarų