Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-07-11 10:06 Komentarai: (0)
FED vadovo J. Powello pranešimas JAV Kongrese, bei pasirodęs praėjusio FED FOMC susitikimo protokolas paskatino rinkų optimizmą dėl JAV centrinio banko planų atlaisvinti monetarinį reguliavimą. Stiprėjant euro kursui, didieji Europos indeksai vakar fiksavo nuosaikius kritimus (Vokietijos DAX -0,51 proc., Britanijos FTSE 100 -0,08 proc., Stoxx Europe 600 -0,2 proc.), o didieji Amerikos indeksai matavo naujas rekordines aukštumas (S&P 500 +0,45 proc., Dow Jones +0,29 proc.).

J. Powellas vakar pareiškė, kad FED yra pasiruošęs mažinti skolinimosi kaštus, pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį sumažindamas bazines palūkanų normas, su tikslu kovoti prieš lėtėjantį ekonomikos augimą, silpnėjančią infliaciją bei nerimą dėl tarptautinės prekybos. Vis dėl to, likus beveik 3 savaitėms iki kito FED posėdžio liko atviras klausimas, kokiu dydžiu, 0,25 proc. ar 0,5 proc. bus mažinamos bazinės palūkanos: pastarasis J. Powello pareiškimas visiškai išsklaidė abejones dėl to, kad mažinimas bus vykdomas, o tikimybė, kad palūkanos bus mažinamos puse procento, nuo artimos nuliui praėjusios savaitės pabaigoje, vakar pašoko iki 25 proc. Augančią būtinybę kelti bazines palūkana parodė ir vakar paviešintas praėjusio FED FOMC susitikimo protokolas, kuriame teigiama, kad komiteto nariai vis labiau palaiko monetarinės politikos švelninimą, siekiant išvengti ateities šokų rinkose. Palaikymą palūkanų mažinimui vakar sustiprino ir nuosaikių pažiūrų Saint Luiso FED vadovas J. Bullardas, kuris pabrėžė mažinimo poreikį liepos mėnesį, bei pareiškė, kad gruodį įvykdytas paskutinysis palūkanų didinimas buvo klaida. Abejones sklaidantis FED vadovo pareiškimas dėl monetarinio švelninimo leis labiau atsikvėpti ir besivystančių bei Azijos rinkų centriniams bankams, jautusiems pernelyg didelį spaudimą po pastarojo padidinimo: artimiausiu metu bus laukiama pokyčių Indonezijos, Pietų Korėjos bei Turkijos centrinių bankų politikose, o tuo tarpu Rusijos bei Indijos centriniai bankai savo monetarines politikas jau yra sušvelninę kiek anksčiau. Aiškėjanti FED kryptis švelninti reguliavimą neabejotinai suteiks daugiau manevravimo galimybių ir dėl prekybos karų spaudimą patiriančiam Kinijos Centriniam Bankui. Šiandien bus laukiama praėjusio mėnesio ECB susitikimo protokolo, rinkai taip pat tikintis įžvelgti užuominų apie pastarojo banko pasiruošimą švelninti reguliavimą. Banko vadovas M. Draghi praėjusio susitikimo metu buvo pabrėžęs, kad dėl dingusių paskatų ekonomikos augimui, stimuliavimo poreikis yra išaugęs. JAV 10 m. obligacijų pajamingumas vakar į naujienas reagavo nežymiai ir išsilaikė ties 2,04 proc. lygiu.

Europos Komisija vakar paskelbė ketvirtines Euro zonos ekonomikos prognozes. Kaip ir praėjusį ketvirtį tikimasi, kad regiono ekonomikos augimas 2019 m. bus lygus 1,2 proc., tačiau kitų metų augimo prognozė neženkliai sumažinta nuo 1,5 iki 1,4 proc. Šių metų Vokietijos prognozė palikta ties 0,5 proc. lygiu, o kitų metų sumažinta nuo 1,5 iki 1,4 proc. Jungtinės Karalystės prognozės šiems bei kitiems metams išliko nepakitę ties 1,3 proc. lygiu.

Brent naftos kaina vakar augo daugiau nei 4,4 proc. ir perkopė 67 JAV dolerių ribą, aukščiausią per pastaruosius pusantro mėnesio, rinkai sureagavus į besisklaidančias abejones dėl FED ekonomikos skatinimo bei vakar pasirodžiusius savaitinius JAV naftos rinkos duomenis. Šalies žaliavinės naftos atsargos praėjusią savaitę traukėsi 9,5 mln. barelių, pralenkdamos lūkesčius, bei išankstinius duomenis, benzino atsargos krito -1,5 mln. barelių, o į pajėgumų ribą įsirėmusi naftos gavyba laikėsi ties 12,3 mln. barelių per dieną lygiu.

Azijos rinkos šiandien ryte neranda vieningos krypties: 09:00 val. Japonijos NIKKEI 225 augo +0,51 proc., Kinijos CSI 300 traukėsi -0,22 proc., o Pietų Korėjos KOSPI augo +1,42 proc.

Valiutų rinkos

Vakarykštis J. Powello pranešimas paskatino antrą prekybos sesiją besitęsiantį JAV dolerio silpnėjimą valiutų krepšelio atžvilgiu. EUR/USD kursas antrą prekybos sesiją iš eilės juda aukštyn ir ketvirtadienio rytą 09:19 val. laikėsi ties 1,127 lygiu (+0,16 proc.), o USD/JPY reikšmė per pastarąsias dvi prekybos sesijas neteko 0,8 proc. savo vertės ir laikėsi ties 107,97 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 1,521 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,52 proc., Talino +0,12 proc., o Rygos traukėsi -0,35 proc. Aktyviausiai prekiauta „Šiaulių banko“ pozicijoje, kurioje vakar dominavo pardavėjai, akcijos kainą sumažindami -0,83 proc. iki 0,477 Eur lygio.

„Vilkyškių pieninė“ vakarykštės sesijos metu paskelbė, kad birželio mėnesio konsoliduotos pardavimo pajamos siekė 9,5 m. Eur ir buvo 1 proc. didesnės lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pozicijoje vyraujant nedideliam likvidumui, vakar akcijos kaina užfiksavo +0,83 proc. augimą iki 2,44 Eur lygio.
 
Dar nėra komentarų