Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-06-17 10:37 Komentarai: (0)
Europos rinkos penktadienį nežymiai krito, investuotojams pardavinėjant regiono informacinių technologijų sektoriaus akcijas (-1,71 proc.), sektoriuje plintant lūkesčiams dėl neigiamos prekybos karų įtakos kompanijų ketvirčio rezultatams. Vokietijos DAX sesiją baigė krisdamas -0,6 proc., Britanijos FTSE 100 -0,31 proc., Stoxx Europe 600 -0,4 proc. Didieji Amerikos indeksai penktadienį nenutolo nuo rinkos atidarymo reikšmių (Dow Jones -0,07 proc., S&P 500 -0,16 proc.).

Brent naftos kaina trečią prekybos sesiją iš eilės fiksuoja augimą ir pirmadienio rytą laikėsi ties 62,14 JAV dolerių už barelį riba, rinkai ieškant balanso tarp pasiūlos užtikrinimui riziką keliančių įvykių viduriniuosiuose rytuose bei nerimą keliančio pasaulinio naftos vartojimo perspektyvų. Prie JAV kaltinimų Iranui dėl praėjusią savaitę įvykusio dviejų tanklaivių užpuolimo Hormuzo sąsiauryje, savaitgalį prisidėjo Saudo Arabijos princas, paragindamas pasaulinę bendruomenę pasmerkti Iraną ne vien tik dėl pastarųjų įvykių, tačiau ir dėl tuo pat metu praėjusią savaitę įvykusio Saudo Arabijos civilinio oro uosto apšaudymo raketomis, bei kiek anksčiau įvykdytos atakos prieš Saudo Arabijos naftos vamzdynus. Savaitgalį taip pat pasirodė pranešimų, kad prieš pat tanklaivių užpuolimą, Iranas paleido tris raketas į JAV bepilotį orlaivį, identifikavusį šalia kiek vėliau ataką patyrusių laivų buvusius Irano katerius, tačiau šis užpuolimas buvo nesėkmingas. JAV taip pat apkaltino Iraną dėl praėjusią savaitę įvykdytos sėkmingos atakos prieš kitą Amerikos bepilotį orlaivį, patruliavusį virš Raudonosios jūros. Reaguodama į praėjusios savaitės įvykius, JAV paskelbė, kad užtikrins saugią laivybą Hormuzo sąsiauryje.

OPEC+ praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė, kad savo pusmetinį susitikimą, kiek kitaip nei įprasta, vykdys ne birželio pabaigoje, o pirmosiomis liepos dienomis. Saudo Arabijos atstovai likus porai savaičių iki susitikimo paskelbė, kad susitarimas dėl tolimesnio gavybos mažinimo pratęsimo tarp kartelio narių jau yra beveik pasiektas, bei paskelbė besitikintys sezoniškai nulemto naftos produktų suvartojimo augimo antrąjį šių metų pusmetį. Tuo tarpu blogėjant pasaulinės prekybos fonui Amerikos Energetinių Išteklių Informacijos Agentūra praėjusios savaitės pabaigoje perspėjo, kad kitąmet naftos paklausa turėtų augti sparčiau nei pasiūla, taip didindama spaudimą žemyn energetinių išteklių kainoms.

D. Trumpas šią savaitę oficialiai turėtų pradėti savo 2020 m. rinkiminę kampaniją, siekdamas perrinkimo antrai kadencijai. Praėjusią savaitę jis pareiškė, kad jeigu nebus perrinktas prezidento rinkimuose, tai kitais metais akcijų rinkų turėtų laukti griūtis. D. Trumpas taip pat, kaip įprasta, pakomentavo JAV – Kinijos derybų procesą bei lūkesčius dėl galimo susitikimo su Kinijos lyderiu G-20 viršūnių susitikime šio mėnesio pabaigoje, pareikšdamas, kad Kinija šiuo metu sumoka pakankamai tarifų, kad JAV nejaustų poreikio skubinti prekybos derybų proceso. Tuo tarpu prezidento administracija pastaruoju metu susilaiko nuo griežtesnės linijos taikymo Kinijos atžvilgiu, kas leidžia teigti, kad Baltieji rūmai nėra linkę dar labiau aštrinti esamos priešpriešos. Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“ vakar paskelbė, kad šiais metais tikisi nuo 40 iki 60 proc. sieksiančio išmaniųjų telefonų pardavimų kritimo, tačiau kompanijos vadovas tuo pat metu pareiškė, kad JAV taikomas spaudimas turėtų tik nežymiai sulėtinti kompanijos augimą. Nauju pūliniu, kuris gali didinti spaudimą JAV – Kinijos prekybos konflikte vis dar gali tapti įvykiai Honkonge: nepaisant to, kad šalies įstatymų leidėjai atidėjo svarstymo dėl paprastesnių ekstradicijos sąlygų į Kiniją svarstymą, šalyje vis dar protestuota apie trečdalis milijono piliečių. Azijos rinkos naują prekybos savaitę pradeda be ženklesnių pokyčių: 08:22 val. Japonijos NIKKEI 225 augo +0,17 proc., Kinijos CSI 300 pokyčių nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksavo, o Pietų Korėjos KOSPI traukėsi -0,21 proc.

Valiutų rinkos

JAV dolerio kursas penktadienį sustiprėjo valiutų krepšelio atžvilgiu, rinkai įvertinus šiek tiek lūkesčius pranokusius JAV makroekonominius rodiklius: JAV mėnesinis pramonės produkcijos rodiklis gegužę kiek netikėtai augo nuo -0,4 iki 0,4 proc., nors buvo tikimasi, kad aptariamu laikotarpiu jis teaugs 0,2 proc. Mėnesinis mažmeninių pardavimų rodiklis tuo pat metu augo nuo 0,3 iki 0,5 proc. ir nežymiai neatitiko lūkesčių (0,6 proc.), tačiau mažmeninių pardavimų rodiklis nevertinant automobilių išsilaikė ties 0,5 proc. riba, nors buvo tikėtasi augimo lėtėjimo iki 0,4 proc. Rinkai be didesnių abejonių laukiant JAV bazinių palūkanų normų kėlimo dar šią vasarą, trečiadienį bus laukiama FED posėdžio, kuriame bus tikimasi užuominų dėl tolimesnės Federalinio Rezervo monetarinės politikos krypties. EUR/USD kursas po pastarąsias 3 sesijas trukusio silpnėjimo daugiau nei 1 proc., pirmadienio rytą laikėsi šiek tiek virš 1,1215 ribos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 666 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,25 proc., Rygos -0,51 proc., o Talino -0,22 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Tallink Grupp“ pozicijoje, kur sugeneruota trečdalis rinkos apyvartos, o akcijos kaina sesijos metu traukėsi -0,47 proc. iki 1,065 lygio.

Šiandien „Novaturas“ skelbs savo praėjusio mėnesio pardavimus, o penktadienį 3 mėnesių veiklos rezultatų bus laukiama iš „Valmieras stikla škiedra“
 
Dar nėra komentarų