Savaitė akcijų biržose baigėsi nervinga prekybos sesija

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-05-20 10:40 Komentarai: (0)
Investuotojai iš prekybos karų fronto sulaukė tiek gerų, tiek blogų naujienų. Penktadienį pranešta, kad D. Trumpo administracija pasiekė susitarimą su Kanada dėl plieno ir aliuminio tarifų panaikinimo. Taip įvykdyta pagrindinė sąlyga tam, kad JAV Kongresas ratifikuotų iš naujo suderėtą NAFTA prekybinį susitarimą.

Santykiuose su Kinija padėtis gerokai labiau komplikuota – valdžios valdoma šalies žiniasklaida griežtina toną, kas rodo, kad derybos bent kuriam laikui veikiausiai pasiekė aklavietę. Akcijų indeksai penktadienį keletą kartų keitė kryptį, o prekybos sesiją baigė raudonojoje zonoje (Europos „Stoxx Europe 600“ -0,36 proc., JAV „S&P 500“ -0,58 proc., „Dow Jones“ -0,38 procento). Savaitgalį pranešta, kad „Google“ kompanija, vadovaudamasi vyriausybės įvestomis priemonėmis, apribos „Huawei“ įrenginių turėtojams galimybę naudotis „Android“ programine įranga ir kai kuriomis aplikacijomis (tokiomis kaip „Youtube“ ir „Google Maps“). Kainų kilimu penktadienį išsiskyrė tik kalnakasybos bendrovių akcijos. Geležies rūdos kaina juda link 100 JAV dolerių už toną ribos – tai aukščiausias lygis per pastaruosius penkerius metus.

Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursas euro atžvilgiu smuktelėjo 0,46 proc. (iki 0,877 svaro už eurą). Šalies premjerė Th. May sutiko nustatyti terminą savo pasitraukimui iš pareigų. Birželio pradžioje numatyta parlamentui dar kartą pateikti išstojimo iš ES sutartį, kuri buvo atmesta jau tris kartus. Nepriklausomai nuo balsavimo rezultato, Th. May paliks ministrės pirmininkės postą. Azijoje šįryt indeksų kryptys išsiskyrė – 8.45 val. Lietuvos laiku Kinijos „Shanghai Composite“ buvo smuktelėjęs 0,87 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,65 proc., o Indijoje, paaiškėjus, kad po parlamento rinkimų ministras pirmininkas N. Modi veikiausiai liks valdžioje, „BSE 30“ pakilo 2,41 procento.

Baltijos šalių biržose vyravo nuosaikiai korekcinės nuotaikos (OMXV -0,32 proc., OMXT -0,27 proc., OMXR -0,17 procento). „Tallinna Sadam“ paskelbė, kad pirmąjį 2019 m. ketvirtį, palyginus su tuo pačiu 2018 m. laikotarpiu, pajamos sumažėjo 3,0 proc. (iki 28,5 mln. eurų), o pelnas susitraukė 6,7 proc. (iki 11,0 mln. eurų). Bendrovės akcijų kaina smuktelėjo 0,46 proc. (iki 2,16 euro už akciją).

Iš 20 tūkst. eurų apyvartą viršijusių bendrovių brango tik „Silvano fashion Group“ akcijos (+0,87 proc.), didelių kainos pokyčių neužfiksuota. „Olainfarm“, jau pasibaigus prekybos sesijai, pranešė apie valdybos siūlymą iš 2018 m. pelno išmokėti 0,10 euro už akciją dividendus. Prieš pateikiant šį siūlymą akcininkų susirinkimui, ketinama gauti kreditorių pritarimą. Remiantis penktadienio uždarymo kaina, pasiūlymas atitinka 1,7 proc. dividendinį pajamingumą.
 
Dar nėra komentarų