Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-04-24 10:38 Komentarai: (0)
Didieji Europos bei JAV indeksai vakar fiksavo augimus investuotojams sekant kompanijų ketvirčio rezultatus bei vertinant naftos rinkos pranešimus. Vokietijos DAX sesiją baigė augdamas +0,11 proc., Britanijos FTSE 100 +0,85 proc., Stoxx Europe 600 +0,23 proc., o rekordines aukštumas užfiksavę JAV Dow Jones bei S&P 500 indeksai atitinkamai stiebėsi +0,55 bei +0,88 proc.

Brent naftos kaina nuo savaitės pradžios yra paaugusi daugiau nei 3 proc. ir trečiadienio rytą laikėsi virš 74,1 JAV dolerių už barelį lygio, rinkai sureagavus į savaitgalį pasirodžiusius pranešimus, kad JAV Baltųjų Rūmų administracija nepratęs išimčių taikytų 8 šalių grupei, įsigyjant Irano naftos. Saudo Arabija bei Jungtiniai Arabų Emyratai reaguodami į šį pranešimą pareiškė, kad stebės Irano eksporto apimčių dinamiką, bei pajungs didesnius naftos gavybos pajėgumus tuo atveju, jeigu pastebės išaugusį naftos poreikį taip suformuodami lūkesčius, kad naftos kainos neturėtų reaguoti į sugriežtėjusias sankcijas sparčiu augimu. Iranas savo ruožtu pagrasino uždaryti jam priklausantį Hormuzo sąsiaurį Golfo įlankoje, per kurį rinkai yra pateikiama 20 proc. visos pasauliui eksportuojamos naftos. JAV Prezidento administracija dar pernai apkaltino Iraną nesilaikant pasirašyto branduolinio susitarimo bei apribojo galimybes eksportuoti savo produkciją, tačiau buvo pritaikiusi laikinas išimtis didžiausioms Irano tarptautinės prekybos partnerėms įskaitant Kiniją, Indiją, Turkiją, Pietų Korėją bei Japoniją. Šios pernai rudenį įsigaliojusios sankcijos Irano naftos gavybą sumažino daugiau nei ketvirtadaliu nuo 3,8 mln. iki 2,71 mln. barelių per dieną lygio. Prognozuojama, kad šią savaitę daugiau nei 2 JAV doleriais pabrangusi Brent naftos barelio kaina šią savaitę gali stabilizuotis šiame lygyje ar net pajudėt žemyn, po to kai rinka įvertins šiandien vakare pasirodysiančius JAV naftos rinkos duomenis, kurie, prognozuojama, parodys JAV žaliavinės naftos atsargų augimą, tačiau ilgesnėje perspektyvoje mažėjantis Irano naftos eksportas gali dar paskatinti naftos kainų augimą. Energetikų akcijos Europoje vakar užfiksavo +2,12 proc. augimą ir dominavo tarp regiono pirkėjų, o Amerikoje šio sektoriaus kompanijos į naujienas spėjo sureaguoti dar pirmadienį augdamos daugiau nei 2 proc. ir vakar ženklių kainos pokyčių neužfiksavo.

„Snapchat Inc“ (+3,99 proc., poprekybinė sesija +2,5 proc.) vakar jau po prekybos sesijos paskelbė, kad pirmojo ketvirčio pardavimai augo beveik 39 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, tačiau nepaisant to, kompanijos grynasis nuostolis vienai akcijai buvo beveik dvigubai didesnis už lūkesčius. Pajamų augimą socialiniam tinklui padėjo generuoti stabiliai išsilaikęs aktyvių vartotojų skaičius, kuris praėjusį ketvirtį išsilaikė ties 190 mln. riba, nors analitikai tikėjosi jo kritimo iki 186 mln. vnt, o pernai metais tuo pačiu laikotarpiu per dieną socialinį tinklą vidutiniškai pasiekdavo 191 mln. vartotojų. „eBay Inc“ vakar augo +1,44 proc., o po prekybos dar +4,85 proc., po to kai buvo paskelbta, kad kompanijos pardavimai nepaisant internetinės prekybos segmento traukimosi bei konkurencinės kovos su „Amazon.com Inc“ praėjusį ketvirtį augo daugiau nei 2,4 proc. bei tiek pat pranoko analitikų lūkesčius, tačiau pelno augimas, nors ir buvo didesnis nei 53 proc., už lūkesčius buvo mažesnis -3,5 proc. Optimizmo rinkai taip pat suteikė kompanijos paskelbtos kito ketvirčio pelno bei pajamų prognozės, kurios yra didesnės už analitikų lūkesčius.

Azijos rinkos trečiadienio rytą judėjo skirtingomis kryptimis: Japonijos NIKKEI 225 fiksavo -0,34 proc. kritimą, Pietų Korėjos KOSPI -1,01 proc., o Kinijos CSI 300 augo +0,09 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas antrą prekybos sesiją iš eilės fiksuoja nuosaikų kritimą JAV dolerio atžvilgiu ir šiandien ryte 09:18 val. laikėsi ties 1,1207 lygiu (-0,18 proc.). EUR/GBP kursas tuo tarpu antrą prekybos sesiją iš eilės pokyčių nefiksuoja ir laikosi ties 0,86713 lygiu (-0,08 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota beveik 902 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,13 proc., Rygos -0,18 proc., o Talino stiebėsi +0,07 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur akcijos kaina vakar traukėsi -1,33 proc. iki 0,444 Eur lygio. Aktyviai prekiauta ir Latvijos farmacininkų „Grindeks“ bei „Olainfarm“ pozicijose, tačiau bendrovių akcijų kainos vakar pokyčio neužfiksavo ir išsilaikė atitinkamai ties 11,2 ir 5,9 Eur lygiais.

„Telia Lietuva“ rytoj paskelbs pirmojo ketvirčio tarpinius rezultatus, o penktadienį vykdys visuotinį akcininkų susirinkimą. Penktadienį taip pat tarpinių ketvirčio rezultatų bus laukiama iš „Tallinna Vesi“ bei „Aprangos“, o tą pačią dieną VASus vykdys „Klaipėdos nafta“, „Vilkyškių pieninė“, „Grigeo“ bei „Pieno žvaigždės“.
 
Dar nėra komentarų