Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-03-13 10:47 Komentarai: (0)
Europos bei JAV akcijų rinkos vakarykštę sesiją baigė pernelyg nenutoldamos nuo prekybos atidarymo reikšmių, nors pranešimai tiek iš Europos, tiek iš JAV formavo neigiamas nuotaikas. Vokietijos DAX traukėsi -0,17 proc., Britanijos FTSE 100 augo +0,29 proc., Stoxx Europe 600 mažėjo -0,06 proc., Amerikos S&P 500 augo +0,3 proc., o dėl naujo modelio lėktuvų skrydžių atšaukimų dėl dviejų aviakatastrofų 6,15 proc. kritusios „Boeing“ akcijos vakar Dow Jones indekso vertę sumažino -0,38 proc.

Britanijos Parlamentas vakar vakare įvykusio balsavimo metu, kaip ir buvo tikėtasi, didele balsų dauguma nepriėmė naujausio Brexit sutarties siūlymo. Šiandien šalies parlamentas svarstys klausimą dėl „no-deal“ varianto, kurio metu Britanija iš ES išstotų be jokios sutarties priėmimo. Beveik neabejojama, kad šio balsavimo metu Parlamentas nepalaikys idėjos išstoti iš ES be sutarties, tačiau šalis neatmeta šio scenarijaus, o šiandien įvyksiančio Iždo Kanclerio P. Hammondo kasmetinio finansų pristatymo metu bus aptartos prognozės dėl galimo „no-deal“ scenarijaus. Ketvirtadienį bus planuojama surengti balsavimą dėl šalies išstojimo iš ES nukėlimo. Tam, kad šis terminas būtų nukeltas, reikėtų gauti ir visų 27 ES narių pritarimą, tačiau bendrija anksčiau yra minėjusi, kad nepaisant to, jog palaiko termino pratęsimo idėją, tam kad būtų priimtas teigiamas sprendimas, jai yra svarbu žinoti, kokius klausimus per pratęstą laikotarpį įsipareigoja išspręsti Britanijos derybininkai. Kiek anksčiau Europos Tarybos Prezidentas D. Tuskas yra minėjęs, kad atsižvelgiant į T. May nenorą pratęsti narystės terminą, jo trukmė turėtų būti „racionali“ indikuodamas, kad palaiko trumpo pratęsimo, galinčio siekti iki 3 mėn. idėją, tačiau ES atstovai kiek anksčiau yra siūlę Britanijai įvykdyti pratęsimą iki 2019 ar net iki 2020 m. pabaigos, siekdami apskritai atkalbėti Britaniją nuo Brexit idėjos.

Brent rūšies naftos kaina auga trečią prekybos sesiją iš eilės ir šiandien ryte 08:33 val. laikėsi ties 66,9 JAV dolerių už barelį lygiu, rinkai sekant pranešimus iš OPEC+ apie disciplinuotai vykdomą kartelio naftos apimčių mažinimą. Nepaisant to, auga spaudimas naftos kainos lygio mažėjimui: JAV įstatymų leidėjams vis garsiau kalbant apie grįžimą prie OPEC veiklos apribojimo siekiant išsaugoti žemas naftos kainas bei svarstant apie vadinamojo NOPEC įstatymo priėmimą, naftos eksportuotojai užvakar privačiuose pokalbiuose su Wall Streeto atstovais paskelbė, kad jeigu JAV įstatymiškai apribos kartelio įtaką, OPEC nutrauks bet kokį gavybos apimčių mažinimą, taip padidindamas naftos gavybos apimtis iki maksimalių lygių. Tai paskatintų naftos kainos kritimą bei paralyžuotų žymiai didesniais kaštais gavybą vykdančių JAV skalūnų išgavėjų veiklą, bei sužlugdytų šio sektoriaus veiklą.

JAV Prekybos Atstovas R. Lighthizeris vakar įkvėpė pesimizmo JAV – Kinijos prekybos derybų klausimu, šalies senate pareikšdamas, kad nepaisant pasiektos pažangos diskusijose su Kinija dėl šalies struktūrinių reformų, JAV turi išlaikyti atvirą klausimą dėl tarifų Kinijos produkcijai patvirtinimo. R. Lighthizeris taip pat nepasakė ar yra planuojama panaikinti jau egzistuojančius tarifus Kinijos produkcijai, bei nesiryžo atsakyti, kiek laiko dar gali užtruktu prekybos derybos. Azijos rinkos šiandien nuosaikiai juda žemyn: 08:15 val. Kinijos CSI 300 traukėsi -0,43 proc., Japonijos NIKKEI 225 -0,99 proc., o Pietų Korėjos KOSPI -0,41 proc.

Valiutų rinkos

Tris prekybos sesijas iš eilės stiprėjęs EUR/USD kursas trečiadienio rytą ženklaus pokyčio nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksuoja ir 08:52 val. laikosi ties 1,1285 lygiu.

EUR/GBP kursas tuo tarpu po vakar užfiksuoto +0,97 proc. augimo iki 0,86332 lygio, šiandien ryte nuosaikiai traukėsi ir laikėsi ties 0,862 kaina (-0,15 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota beveik 595 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,29 proc., o prie to ženkliausiai prisidėjo likvidžiausia dienos pozicija tapusios „Šiaulių banko“ akcijos (+0,86 proc., 0,469 Eur), Rygos indeksas krito -0,81 proc., o Talino -0,33 proc.

Geri „LHV Group“ praėjusio mėnesio rezultatai neišjudino banko akcijos kainos, kuri sesijos pabaigoje išsilaikė ties 11 Eur lygiu.

„Vilkyškių pieninė“ prieš pat vakarykštę sesiją paskelbė, kad vasario mėnesio pardavimai lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai augo 28 proc. bei sudarė 7,8 mln. Eur, o akcijos kaina į naujienas sureagavo augdama +2,46 proc. iki 2,92 Eur lygio.
 
Dar nėra komentarų