JAV ir Kinija – arti susitarimo dėl prekybinių santykių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-02-18 10:20 Komentarai: (0)
Savaitė akcijų biržose baigėsi su vėjeliu. Penktadienį gerokai ūgtelėjo dauguma Europos ir JAV akcijų indeksų („Stoxx Europe 600“ +1,41 proc., „S&P 500“ +1,09 proc., „Dow Jones“ +1,74 proc., NASDAQ +0,61 procento).

„S&P 500“ indeksas pasiekė 10-ies savaičių aukštumas, pasirodžius žinioms, kad JAV ir Kinija derybose dėl prekybos pasiekė principinį susitarimą visais pagrindiniais klausimais. JAV prezidentas pareiškė, kad abi šalys gerokai priartėjo prie susitarimo, o kovo 1 d. terminas importo tarifų padidinimui gali būti nukeltas. D. Trumpas taip pat patvirtino, kad įves nepaprastąją padėtį tam, kad būtų užtikrintas sienos su Meksika statybų finansavimas, bet ši žinia investuotojams nebuvo netikėta.

Akcijų kainų ralį pakurstė ir nuo dviejų metų žemumų atšokęs vartotojų pasitikėjimo rodiklis. „Brent“ tipo naftos kaina kilo ketvirtą prekybos sesiją iš eilės (+2,60 proc. – iki 66,25 JAV dolerių už barelį), Rusijai pranešus apie planus paspartinti gavybos mažinimą, dėl kurio susitarta „OPEC+“ formate. Optimistinės nuotaikos šįryt persimetė ir į Azijos akcijų biržas. 8.45 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo pakilęs 1,82 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ 2,53 proc., Honkongo „Hang Seng“ 1,70 procento. JAV biržos šiandien nedirbs dėl nacionalinės šventės.

Investuotojai pagaliau sulaukė teigiamo OMXB indekso pokyčio. Po dešimt prekybos sesijų iš eilės trukusio nuosmukio Baltijos šalių indeksas baigiantis savaitei ūgtelėjo 0,37 procento. Prekybos lyderės pozicijų neužleido „Merko Ehitus“ – sudaryti 166 sandoriai už 615,6 tūkst. eurų, kaina šįkart nepakito.

Aktyviai prekiauta ir estų mažmenininkės „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijomis (73 sandoriai už 227,1 tūkst. eurų), kurių kaina smuktelėjo 1,11 proc. – iki 8,90 euro už akciją. Novaturas paskelbė, kad sausio mėn. pajamos siekė 9,3 mln. eurų, o metinis augimo tempas – 26 procentus. Kelionių organizatoriaus akcijų kaina penktadienį nepakito. „Olainfarm“ jau pasibaigus prekybos sesijai pranešė, kad sausį pardavimai išaugo 35 proc. – iki 12,4 mln. eurų, dviženklis augimo tempas fiksuotas visose pagrindinėse rinkose.
 
Dar nėra komentarų