Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-02-08 10:40 Komentarai: (0)
Nerimas dėl Europos ekonomikos augimo perspektyvų vakar paskatino didžiausią vienos dienos regiono akcijų išpardavimą nuo gruodžio mėnesio pradžios. Vokietijos DAX vakar traukėsi -2,67 proc., Italijos FTSE MIB -2,59 proc., Britanijos FTSE 100 -1,11 proc., o Stoxx Europe 600 -1,49 proc.

D. Trumpo pranešimas, apie tai, kad jis iki kovo pradžios nesusitiks su Kinijos prezidentu, paskatino kritimus Amerikos rinkose (Dow Jones -0,87 proc., S&P 500 -0,94 proc.).

Europos Komisija (EK) vakar paskelbė, sumažinanti Europos Sąjungos ekonomikos augimo prognozę 2019 metams nuo 2,0 proc., prognozuotų pernai lapkritį iki 1,5 proc. Išplatintoje ataskaitoje EK teigia, kad pagrindinė priežastis, skatinanti mažinti lūkesčius yra aukštai besilaikantis neapibrėžtumas: politinis neapibrėžtumas Italijoje prisideda prie to, kad šalies ekonomikos augimo prognozė sumažinta nuo 1,2 iki 0,2 proc. ir turėtų augti lėčiausiai bendrijoje. Neramumai Prancūzijoje šalies ekonomikos augimą, lyginant su ankstesnėmis prognozėmis, šiais metais gali sumažinti nuo 1,6 iki 1,3 proc., o dėl Vokietijos automobilių pramonės sąstingio šalies ekonomikos augimas gali mažėti nuo 1,8 iki 1,1 proc. 0,1 proc. punktu, iki atitinkamai 2,7, 3,1 bei 2,7 proc. EK sumažino ir Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos bei Estijos augimo prognozes.

Didžiojoje Britanijoje, kuri iš ES tebeketina išstoti iki kovo mėnesio pabaigos, ekonomikos augimas tuo tarpu šiais metais gali nuosaikiai didėti nuo 1,2 iki 1,3 proc. Anot EK ataskaitos, Euro zonos ekonomikos augimas praėjusį pusmetį mažėjo iki 0,2 proc. lygio ir, beveik neabejojama, kad tokia tendencija išsilaikys ir pirmąjį šių metų ketvirtį, kadangi sausio mėnesio makroekonominiai duomenys nerodo esminių pokyčių, o lėtesnis nei anksčiau augimas regione turėtų išsilaikyti artimiausius porą metų. Aukštas neapibrėžtumas išlieka ir už regiono ribų: lėtėjanti pasaulio pramonė atsispindi mažėjančiame pasaulio prekybos augime, tebeišlieka neaiškumai dėl lėtėjančios Kinijos ekonomikos, kurios kritimas turėtų viršyti ankstesnes prognozes bei šios šalies prekybos konflikto su JAV. Vokietijos 10 m. obligacijų pajamingumas reaguodamas į vakar paskelbtą pranešimą užfiksavo didžiausią kritimą šiais metais iki 0,115 proc. lygio. Europos automobilių bei jų komponentų gamintojai prekybos sesiją užbaigė fiksuodami beveik 5 proc. kritimą. Tarp ženkliausiai kritusiųjų taip pat išsiskyrė regiono IT (-2,6 proc.), bei žaliavų (-2,3 proc.) kompanijos. Regiono pramoninkai bei finansų kompanijos sesiją baigė fiksuodamos po -1,77 proc. kritimus.

JAV prezidentas D. Trumpas vakar padidino rinkų nerimą dėl prekybos derybų progreso, paskelbdamas, kad iki kovo 1 d. nesusitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Kiek anksčiau D. Trumpas buvo minėjęs, kad joks naujas susitarimas nebus patvirtintas, kol abu lyderiai tiesiogiai neaptars prekybos santykių, bei nuogąstavo, kad šis susitikimas būtų galėjęs įvykti vasario pabaigoje, todėl manoma, atkėlus potencialaus susitikimo datą neribotam laikui į ateitį, kovo pirmąją, pasibaigus prekybos paliauboms, JAV prezidentas patvirtins 200 mlrd. JAV dolerių vertės tarifų įvedimą kiniškai produkcijai. Kiek daugiau naujienų šia tema bus laukiama kitą savaitę, kuomet yra planuojamas JAV Iždo sekretoriaus S. Mnuchino bei Prekybos Atstovo R. Lighthizerio vadovaujamos delegacijos vizitas Pekine. Nerimas dėl prekybos derybų rezultatyvumo šiandien atsispindi ir Azijos rinkose: Kinijoje šiandien prekyba dar vis nevyksta dėl naujametinio sezono, o Japonijos NIKKEI 225 bei Pietų Korėjos KOSPI 08:23 val. fiksavo atitinkamai -2,01 bei -1,2 proc. kritimus.

Valiutų rinkos

Vakar posėdžiavęs Britanijos Centrinis Bankas (BOE) nepaskelbė pokyčių dėl šalies bazinės palūkanų normos, palikdamas ją ties 0,75 proc. lygiu, o Infliacijos Raporte, BOE pristatė pesimistinį požiūrį į Brexit neapibrėžtumą. Net ir optimistiško scenarijaus, kuris darosi vis mažiau tikėtinas, atveju Britanijai „švelniai“ išstojus iš ES, šalies ekonomikos augimo prognozė šiems metams tesieka 1,2 proc., kai tuo tarpu lapkritį ši prognozė buvo lygi 1,7 proc. Britanijos ekonomika, anot BOE šiais metais augs lėčiausiu tempu per pastarąjį dešimtmetį, o šalia bankas perspėja, kad vyrauja daugiau nei 20 proc. tikimybė, kad šiais metais šalis gali susidurti su recesija. Nepaisant nevienareikšmių duomenų komitetas teigia, kad šalies ekonomika juda išvien su prognozėmis ir palūkanų normos kėlimas artimiausiu metu yra įmanomas, nors rinkos po vakarykščių pranešimų suabejojo tokia galimybe: tikimybė, kad BOE iki kitų metų vasaros pakels bazinę palūkanų normą sumažėjo nuo 75 iki 65 proc. EUR/GBP kursas vakar į naujienas reagavo krisdamas -0,36 proc. iki 0,87552 lygio, ties kuriuo laikėsi ir šiandien ryte 09:21 val.

EUR/USD kursas penktą iš eilės sesiją silpnėja ir penktadienio rytą fiksavo 1,1337 kainą (-0,04 proc.)

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 1,559 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +1,02 proc., o Rygos bei Talino atitinkamai krito -0,42 bei -0,09 proc. Trečdalis rinkos apyvartos buvo sugeneruota „Tallink Grupp“ pozicijoje, kur akcijos kaina sesijos metu pokyčio neužfiksavo ir išsilaikė ties 1,045 lygiu.

„Klaipėdos nafta“ vakar po prekybos sesijos paskelbė, kad bendrovės sausio mėnesio naftos produktų krovos apimtys traukėsi 19,3 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o SGD išdujinimas ir perkrova augo +79 proc. Preliminarios bendrovės pajamos sausį sudarė 8,7 mln. Eur ir traukėsi beveik 21 proc. lyginant su praėjusių metų sausiu.
 
Dar nėra komentarų