ECB sprendimai atitiko lūkesčius

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-12-13 15:50 Komentarai: (0)
Šiandien į posėdį susirinkę Europos Centrinio banko atstovai nusprendė nekeisti tiek bazinės, tiek kitų palūkanų, na o aktyvų supirkimo programa galutinai bus užbaigta šiais metais, tačiau reinvestavimo programa bus dar ilgai tęsiama.

Bazinė palūkanų norma, kuri jau ilgą laiką nėra keičiama, euro zonoje ir toliau sudarys apvalų nulį. Europos Centrinis bankas ir toliau už jame komercinių bankų laikomus indėlius taikys neigiamą 0,4 procento palūkanų norma, o ribinio skolinimosi palūkanų norma irgi nekinta ir sieks 0,25 procento.

Valdančioji taryba mano, kad ECB pagrindinės palūkanų normos nesikeis dar bent iki 2019 metų vasaros pabaigos, tačiau bet kokiu atveju tiek, kiek to reikės siekiant užtikrinti, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija ir toliau tvariai artėtų prie dviejų procentų, ar bent jam artimo lygio.

Europos Centrinio banko atstovai šiandien posėdžio metu taip pat patvirtino, jog šį mėnesį galutinai bus užbaigta iki tol daugiau nei trejus metus vykdyta aktyvų supirkimo rinkoje programa. Bet Valdančioji taryba plečia savo ateities gaires dėl reinvestavimo.

„Valdančioji taryba ketina toliau reinvestuoti visas lėšas, gautas iš pagal aktyvų supirkimo programą įsigytų vertybinių popierių išpirkimo, suėjus jų terminui, dar gana ilgą laiką nuo tos dienos, kai ji pradės didinti ECB pagrindines palūkanų normas, ir bet kokiu atveju tiek, kiek tai bus reikalinga siekiant užtikrinti palankias likvidumo sąlygas ir palaikyti aukštą skatinamosios pinigų politikos lygį“ - rašoma euro zonos Centrinio banko pranešime.

Europos Centrinio banko vadovas Mario Draghi spaudos konferencijos metu atsakydamas į užduotus klausimus teigė, kad nebuvo diskutuota apie tai, kada konkrečiai pirmą kart galėtų būti kilstelta bazinė palūkanų norma, nes tai priklausys nuo ekonominės padėties ir pasirodančių naujausių makroekonominių rodiklių, be to, nebuvo diskutuota kiek konkrečiai bus tęsiama reinvestavimo programa susijusi su turimais skolos vertybiniais popieriais.

Paklaustas ar nesibaimina, kad kilus naujai krizei euro zonos monetarinės politikos vykdytojai neturės pakankamai įrankių, kad su ja susidoroti, nes tik dabar užbaigia savo aktyvų supirkimo programą, kai Amerikos Centrinis bankas tą padarė jau prieš trejus metus ir tuo pačiu jau gerokai per pastaruosius kelis metus kilstelėjo savo bazinę palūkanų normą, ECB vadovas tikino, kad jie turi pakankamai priemonių kovoti su krize.

Mario Draghi kelis kartus pabrėžė, kad šiandien posėdžio metu Europos Centrinio banko atstovai vieningai priėmė sprendimus. Tuo pačiu jis pripažino, jog padidėjo rizikos euro zonos ekonomikos atžvilgiu.

Europos Centrinis bankas šiandien tuo pačiu paskelbė savo atnaujintas euro zonos makroekonomines prognozes. Paaiškėjo, kad buvo sumažinta tiek šių, tiek kitų metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozė. Abiem atvejais po 0,1 procento iki atitinkamai 1,9 ir 1,7 procento. Tuo tarpu per 2020 metus ekonomika turėtų ūgtelėti 1,7 procento ir ši prognozė išliko nepakeista.

Kalbant apie metinę infliaciją, šių metų prognozė kilstelta nuo 1,7 iki 1,8 procento, o kitų sumažinta nuo 1,7 iki 1,6 procento. 2018 metų bedarbystės euro zonoje prognozė sumažinta nuo 8,3 iki 8,2 procento, o 2019 metų nepakeista ir siekia 7,8 procento.
 
Dar nėra komentarų