JAV akcijų biržose – prastos savaitės prasta pabaiga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2018-12-10 10:24 Komentarai: (0)
Investuotojus neramina tarp JAV ir Kinijos auganti įtampa dėl „Huawei“ finansų vadovės arešto. Pekine Kinijos pareigūnai iškviestam JAV ambasadoriui įteikė protesto notą. JAV prekybos sekretorius R. Lighthizer pareiškė, kad W. Meng areštas neturi nieko bendro su prekybinių santykių aiškinimusi, bet kartu įspėjo, kad ateityje tikėtini kitų Kinijos bendrovių pareigūnų areštai.

R. Lighthizer taip pat paneigė gandus, kad paskelbtos trijų mėn. paliaubos gali būti dar pratęstos. Tai reiškia, kad nepasiekus susitarimo, tarifai kiniškoms prekėms bus padidinti jau kovo 1 dieną. Investuotojų auganti įtampa akivaizdžiai nedžiugina – JAV akcijų biržose blogiausia savaitė nuo kovo mėn. baigėsi dar vienu indeksų kritimu („S&P 500“ -2.33 proc., „Dow Jones“ 2,24 proc., NASDAQ -3,05 procento). Neigiamas nuotaikas paskatino ir prasti ekonominiai duomenys – lapkritį JAV sukurta 155 tūkst. naujų darbo vietų – 43 tūkst. mažiau nei prognozuota.

„Brent“ tipo naftos kaina penktadienį pakilo 2,68 proc. (iki 61,67 JAV dolerio už barelį), OPEC ir organizacijai nepriklausančioms šalims susitarus sumažinti gavybą 1,2 mln. barelių per dieną. Susitarimas galio pirmąjį 2019 m. pusmetį. Prancūzijos vyriausybė nusprendė stabdyti ekonomines reformas, šalyje vykstant demonstracijoms, kurių metu areštuota 1700 protestuotojų. Rytoj Jungtinės Karalystės parlamentas balsuos dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos sutarties projekto.

Savaitgalis Baltijos šalių biržose prasidėjo jau penktadienį. Prekyba vyko vangiai, nė vienai bendrovei nepavyko pasiekti 100 tūkst. eurų apyvartos. Aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ akcijomis – jų 52 sandoriais perleista už 70,3 tūkst. eurų, kaina pakilo 1,42 proc. (iki 1,07 euro už akciją). Kainos nuosmukiu išsiskyrė „Klaipėdos nafta“ – akcijos atpigo 5,69 proc. (iki 0,431 euro už akciją), bendrovei paskelbus, kad lapkričio mėn., palyginti su 2017 m. lapkričiu, naftos produktų krova sumažėjo 13,2 proc., naftos terminalų veiklos pajamos smuko 17,2 proc. (iki 2,9 mln. eurų), o visos pajamos – 8,9 proc. (iki 8,2 mln. eurų).
 
Dar nėra komentarų