Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-12-07 10:38 Komentarai: (0)
Europos rinkos vakar užfiksavo blogiausią prekybos sesiją nuo 2016 m. birželį įvykdyto Brexit referendumo, po to kai naujienos apie „Huawei“ finansų direktorės bei kompanijos įkūrėjo dukros suėmimą padidino rinkų nerimą dėl JAV taikomo spaudimo prekybos konflikte su Kinija.

Italijos FTSE MIB krito -3,54 proc., investuotojams be prekybos konflikto sekant ir naujienas iš šalies vyriausybės, kur antradienį premjeras J. Conte turėtų paviešinti biudžeto projektą, kurio deficitas gali būti sumažintas nuo 2,4 iki 2,0 proc. Nepaisant Italijos judėjimo link kompromiso su ES, rinkų netenkina Italijos valdančiųjų lūkesčiai kitais metais įvykdyti pajamų reformą skurdžiausiems šalies gyventojams, bei valdančiųjų pozicija, kad mažesnis nei 2 proc. deficitas kitais metais nebus planuojamas. Britanijos FTSE 100 krito -3,15 proc., nepaisant to, kad ketvirtadienį pasirodė pranešimų, jog prognozuojamą triuškinamą pralaimėjimą dėl Brexit susitarimo kitą savaitę planuojamame parlamento posėdyje galinti patirti šalies premjerė T. May svarsto galimybę atidėti balsavimo datą. Vakarykščiame posėdyje su ministrų kabinetu pasigirdo svarstymų, kad T. May gali bandyti atnaujinti derybas su Briuseliu dėl išstojimo sąlygų pagerinimo bei tuo pat metu bandyti išlošti laiko derybose su Britanijos išstojimo iš ES be jokio sutarimo šalininkais. Vokietijos DAX vakar traukėsi -3,48 proc., o Stoxx Europe 600 krito -3,09 proc. ir sesijos pabaigoje pasiekė žemiausią kainos lygį nuo 2016 m. gruodžio.

Visuotinio nerimo fone Amerikos indeksai vakar išsilaikė tvirtai ir užfiksavo tik nuosaikius kritimus. Dow Jones traukėsi -0,32 proc., o S&P 500 -0,15 proc. Kinijos prekybos ministerijos atstovas F. Gao vakar išplatintame pranešime pareiškė, kad jo šalis bei Amerika gruodžio 1 d. vykusio susitikimo metu pasiekė susitarimą žemės ūkio, automobilių bei energetikos sektoriuose ir Kinija iš karto pradės įgyvendinti šiuos įsipareigojimus. F. Gao taip pat pakartojo anksčiau pasirodžiusias naujienas, kad Kinija daugiau dėmesio skirs intelektinės nuosavybės apsaugai, ir šioje srityje glaudžiau bendradarbiaus su JAV. Azijos rinkos, kuriuos pastarąją savaitę išlaiko rimtį neigiamų nuotaikų fone, šiandien ryte fiksavo nuosaikius augimus: 08:26 val. Japonijos NIKKEI 225 augo +0,82 proc., Pietų Korėjos KOSPI +0,45 proc., o Kinijos CSI 300 traukėsi -0,13 proc.

Vakar antrą dieną posėdžiavęs OPEC nepriėjo bendros pozicijos dėl kitų metų naftos gavybos apimčių mažinimo, Rusijai atsisakius Saudo Arabijos sąlygų. OPEC delegatai teigia, kad Saudo Arabija norėtų, jog Rusija naftos gavybą nuo sausio pusmečiui sumažintų 300 tūkst. barelių per dieną, arba daugiau nei 2,6 proc., tačiau Rusijos atstovai naftos gavybą sutinka mažinti tik 150 tūkst. barelių per dieną. Rusijos Energetikos ministras A. Novakas vakar paliko OPEC susirinkimą, tačiau pozicijos dėl kito pusmečio naftos gavybos bus laukiama šiandien, kuomet kartelio pageidavimai bus apsvarstyti tarp A. Novako bei V. Putino. Nesutarimai kyla ir dėl Irano naftos apimčių: nepaisant to, kad JAV sankcijų spaudžiama šalis savo naftos gavybą buvo priversta mažinti daugiau nei dviem trečdaliais bei atsisako dalyvauti bet kokiam naftos gavybos mažinime, kitos kartelio narės reikalauja įsitraukimo į susitarimą. Panašių išlygų reikalauja neramumų krečiamos Venesuela, Nigerija bei Libija. Brent naftos kaina per pastarąsias 3 sesijas neteko daugiau nei 4 proc. savo vertės ir šiandien ryte 09:13 val. laikėsi ties 59,55 JAV dolerių už barelį kaina.

Valiutų rinkos

JAV dolerio kursas vakar neženkliai susilpnėjo valiutų krepšelio atžvilgiu, po to kai vakar buvo pranešta, kad JAV prekybos deficitas spalį sudarė 55,5 mlrd. JAV dolerių, buvo didesnis už ankstesnes prognozes bei pasiekė aukščiausią lygį per pastarąjį dešimtmetį. Šiandien bus laukiama JAV darbo rinkos rodiklių, vyraujant prognozėms, kad lapkritį JAV dirbančiųjų skaičius nevertinant žemės ūkio sektoriaus turėjo augti 198 tūkst., nedarbo lygis šalyje išliko ties 3,7 proc. riba, o vidutinio valandinio darbo užmokesčio metinis augimas išsilaikė ties 3,1 proc. riba. EUR/USD kursas penktadienio rytą 09:27 val. laikėsi ties 1,1365 riba (-0,08 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP vakar buvo sugeneruota 1,844 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,11 proc., Rygos traukėsi -0,05 proc., o Talino -1,03 proc. Daugiau nei pusė šios apyvartos sugeneruota „Grigeo“ pozicijoje, kur vakar perleista akcijų už 1 mln. Eur. „Tallink Grupp“ akcijos sesiją baigė fiksuodamos -2,31 proc. kritimą iki 1,055 Eur lygio, o trečioje vietoje pagal sesijos apyvartą atsidūrusių „AUGA group“ kaina krito -1,5 proc. iki 0,394 Eur lygio.

„Klaipėdos nafta“ penktadienio rytą paskelbė, kad lapkričio mėnesio naftos produktų krova traukėsi 13,2 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o SGD išdujinimas tuo pat metu augo 59,6 proc. Abiejų dydžių reikšmės nuo šių metų pradžios, lyginant su tuo pačiu periodu 2017 m. yra susitraukę atitinkamai 3,9 bei 29 proc. Lapkričio mėnesio bendrovės pajamos lyginant su pernai lapkričiu traukėsi 8,9 proc., o per 11 mėnesių šis traukimasis buvo lygus 4,7 proc.
 
Dar nėra komentarų