Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-11-19 10:35 Komentarai: (0)
Penktadienį didieji akcijų indeksai nenutolo nuo sesijos pradžios reikšmių, investuotojams vertinant D. Trumpo komentarus prekybos konflikto su Kinija kontekste. Vokietijos DAX traukėsi -0,11 proc., Britanijos FTSE 100 -0,34 proc., Stoxx Europe 600 -0,2 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai augo +0,49 ir +0,22 proc.

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki susitikimo su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, JAV prezidentas D. Trumpas penktadienį vykusio pranešimo metu pareiškė matantis Kinijos pastangas išspręsti prekybos konfliktą, tačiau nepaisant to takoskyra tarp abiejų šalių tebeišlieka didelė ir Kinija turėtų rodyti didesnes pastangas. Jeigu abiems šalims nepavyks pasiekti prekybos sutarimo, nuo kitų metų sausio gali išaugti jau galiojantys tarifai 200 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, o vėliau įsigalioti ir nauji 267 mlrd. JAV dolerių vertės tarifai produkcijai, importuojamai į Ameriką iš Kinijos, apie kuriuos prieš porą mėnesių buvo užsiminęs JAV prezidentas. Vis dėl to, praėjusios savaitės pabaigoje D. Trumpo išplatintą pranešimą finansų rinkos pasitiko teigiamai, jį vertindamos kaip nežymų atšilimą prekybos santykiuose. Dar prieš tai, ketvirtadienį, Baltųjų Rūmų Prekybos Sekretorius W. Rossas buvo paskelbęs, kad lapkričio pabaigoje vyksiančiame G-20 susitikime, kurio metu turėtų susitikti abiejų šalių lyderiai, gali būti pasiektas preliminarus susitarimas dėl prekybos santykių, kai tuo tarpu prieš savaitę Baltieji Rūmai dar neigė, kad yra vykdomi veiksmai, galintys susitikimo metu padėti pasiekti proveržį. Neabejojama, kad abi puses sėsti prie derybų stalo skatina ir prieš pusantros savaitės praėję vidurio kadencijos rinkimai JAV: Kinija jau anksčiau yra derinusi savo užsienio politikos veiksmus su Amerikos politiniu kalendoriumi, o JAV Prezidento administracija jaučia spaudimą švelninti toną dėl prarastos respublikonų daugumos šalies Atstovų Rūmuose.

Naujienų prekybos konflikto temoje sulaukta ir savaitgalį, kai JAV Vice Prezidentas M. Pence užsipuolė Kiniją teikdamas, kad JAV neskubės keisti savo krypties dėl prekybos konflikto, jeigu savojo kurso neskubės keisti Kinija. M. Penco komentaras buvo labiau orientuotas ne konkrečiai į JAV bei Kinijos prekybos konfliktą, o į Šaltojo karo laikus primenančią prekybos situaciją Azijoje tarp mažesniųjų regiono valstybių, kurios priešpriešos akivaizdoje yra priverstos rinktis, ar priimti JAV primetamus prekybos tarifus, orientuotis į augantį Kinijos vartojimą bei stoti į šios šalies pusę, ar išsaugoti ilgai vystytas tiekimo grandines bei prekybos konflikte palaikyti JAV. Neapsiribojama vien tik prekybos santykiais: tokios šalys kaip Australija, Japonija, Pietų Korėja bei Filipinai be aktyvios prekybos su abiem konfliktuojančiom šalim, taip pat turi artimus gynybos ryšius su JAV, kurie gali tapti gilesnio konflikto priežastimi. Įtampą prieš JAV bei Kinijos lyderių susitikimą didina ir praėjusią savaitę vykęs JAV, Australijos, Indijos bei Japonijos „ketverto“ susitikimas, kurio pagrindiniai uždaviniai imtis veiksmų siekiant subalansuoti Kinijos ekonominę bei karinę galią regione. Tuo tarpu Kinijos lyderio pozicija ženkliai skiriasi nuo tos, kurią komunikuoja JAV: kitaip nei M. Pence, kuris akcentavo augančią priešpriešą bei blokų formavimąsi, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas praėjusią savaitę ragino regiono šalis palaikyti bendrą prekybos sistemą, argumentuodamas tuo, kad prekybos konfliktas nei vienai konfliktuojančiai pusei neleis pasiekti pergalės.

Naujienų srautą prekybos derybose Azijos rinkos pirmadienio rytą pasitinka nuosaikiai augdamos: 08:24 val. Kinijos CSI 300 stiebėsi +0,77 proc., Japonijos NIKKEI 225 +0,65 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,39 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas penktadienį augo +0,77 proc. iki 1,1415 lygio, nuo kurio pernelyg nenutolo ir pirmadienio rytą (08:45 val. 1,1405) rinkai įvertinus FED valdybos pirmininko pavaduotojo R. Claridos komentarą, kad šalies Federalinio Rezervo bazinė palūkanų norma yra netoli neutralios ribos, ties kuria ji nei slopins, nei skatins regiono ekonomikos.

Nerimo ženklų R. Clarida įžvelgė užsienio ekonomikoje, kurioje jis teigė matantis lėtėjimo ženklų ir į kurios duomenis, šiuo metu FED turėtų kreipti ypatingą dėmesį. Rinkos į naujienas iš karto sureagavo kaip į ženklą, kad FED gali lėtinti palūkanų normos kėlimo tempus, o 1 m. JAV obligacijų pajamingumas užfiksavo didžiausią vienos dienos kritimą per pastarąsias 4 savaites iki 2,6587 proc. ribos. R. Clarida penktadienį taip pat apgynė FED vykdomą palaipsninį palūkanų normos kėlimą, kuris anksčiau yra sulaukęs nemažai kritikos iš JAV prezidento dėl greito tempo, argumentuodamas tuo, jog tokia centrinio banko politika yra įprasta remiantis atitinkamomis rinkos sąlygomis, bei saugo regiono ekonomiką nuo perkaitimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 607 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,17 proc., Rygos +1,13 proc., o Talino +0,06 proc. Kiek neįprastai didžiausia sesijos apyvarta pasižymėjo Alternatyviojoje rinkoje esanti „MADARA Cosmetics“, po to kai rinkoje buvo perleista bendrovės akcijų už 154 tūkst. Eur, o akcijos kaina sesijos metu augo +0,65 proc. iki 7,7 Eur lygio.

Penktadienį buvo paskutinė diena, kuomet buvo prekiaujama „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurios šiandien bus išbraukiamos iš Oficialiojo rinkos sąrašo.

Latvijai švenčiant Nepriklausomybės dieną, Rygos biržoje šiandien prekyba nebus vykdoma.
 
Dar nėra komentarų