J.Yellen: JAV prekybos deficitas yra daugiau FED nei Kinijos kaltė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-11-13 15:36 Komentarai: (0)
Tai FED vykdomas palūkanų normos didinimas reaguojant į fiskalinį stimuliavimą lemia Amerikos užsienio prekybos deficito augimą, o ne Kinijos nesąžininga komercinė veikla, tikina buvusi šios šalies Centrinio banko vadovė Janet Yellen.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad didesnės palūkanos Amerikoje daro spaudimą stiprėti doleriui, ir dėl to didėja prekybos deficitas. Buvusi Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovė, kurią šių metų pradžioje šiame poste pakeitė Jerome Powell, teigia, kad tai augantis amerikiečių apetitas užsienio prekėms padeda didinti prekybos deficitą.

„Aš nemanau, kad netinkama prekybos praktika Kinijoje ar bet kur kitur pasaulyje yra JAV prekybos deficito priežastis. Amerikos prekybos deficitas atspindi tai, kad amerikiečiai išleidžia daugiau nei gamina. Mes importuojame daug prekių ir paslaugų tam, kad patenkintume šią paklausą“ - sakė Janet Yellen.

Buvusi FED vadovė prognozuoja, kad kitais metais Amerikos Centrinis bankas siekiant stabilizuoti darbo rinką tris arba keturis kartus padidins savo bazinę palūkanų normą. Nedarbo lygis šalyje nukrito žemiau to lygio, kurį ekonomistai laiko priimtinu.

„Mes turėjome šalį, kuri jau funkcionavo esant visiškam užimtumui, prieš tai kai buvo įgyvendintas mokesčių sumažinimas, o papildomos išlaidos padidino ekspansinę fiskalinę politiką. Tai stumtelėjo ekonomika iki tolio lygio, kur ji jau gali būti perkaitusi“ - teigė Janet Yellen.

Jos nuomone, būtent tai lemia didesnį kiekį palūkanų normos padidinimų nei būtų tuomet, jei nebūtų fiskalinio stimuliavimo.
 
Dar nėra komentarų