Prekybos karas gali tęstis dvidešimt metų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-09-18 15:11 Komentarai: (0)
Alibaba tinklapio įkūrėjas Jack Ma konferencijos Šanchajuje metu pasakė, jog Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos ginčas prekybos srityje gali užtrukti net dvidešimt metų.

„Net ir po kai Donald Trump išeis į pensiją, naujas prezidentas tęs ginčą. Kalba vyksta apie dviejų didžiųjų valstybių varžybas. Vienas dalykas, kurį mes tikrai žinome, yra tas, kad pasauliui reikia naujų prekybos taisyklių“ - tikino jis.

Anot jo, visi dalyvaujantys prekybos kare patirs nuostolių. Turtingiausias kinas mano, jog jo šalis turėtų sustiprinti savo ekonomiką, kad galėtų susidoroti su konflikto padariniais ir perkelti prekybos ryšius su JAV į kitus regionus, pavyzdžiui, į Pietryčių Aziją ar Afriką.

„Tai užtruks ilgai. Jei norite trumpalaikio sprendimo, tai tokio nėra“ - pabrėžė Jack Ma.

Po to, kai Amerikos prezidentas paskelbė, kad nuo rugsėjo dvidešimt ketvirtos dienos įves dešimties procentų muitus 200 milijardų dolerių vertės metiniam prekių importui iš Kinijos, šios Azijos šalies vyriausybė pranešė, kad tą pačią dieną ji įvesti atsakomuosius muitus importui iš Amerikos. Ko gero Kinijos taikomi nauji muitai apims aštuoniasdešimties milijardų dolerių vertės prekių importą iš JAV.

Priminsime, kad jau anksčiau Amerika ir Kinija apsikeitė muitais importuojamoms prekėms, kurių vertė penkiasdešimt milijardų dolerių. Prezidentas Donald Trump taip pat atskleidė, kad dar gali įvesti papildomus muitus 267 milijardų dolerių vertės prekių importui iš minimos Azijos valstybės. Kinija turi mažiau erdvės manevrams nei JAV, nes iš Amerikos importuoja mažesnės vertės prekių, t.y. tik už maždaug 130 milijardų dolerių per metus. Tačiau kitą vertus, Kinijos valdžios institucijos, pavyzdžiui, gali nustatyti apribojimus, taikomus JAV bendrovių veiklai jų šalyje.
 
Dar nėra komentarų