Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-09-18 10:38 Komentarai: (0)
Pirmadienį, Europos akcijų rinkos nerado vieningos krypties, investuotojams laukiant D. Trumpo pranešimo apie tarifų Kinijai paketą. Vokietijos DAX prekybos sesiją baigė besitraukdamas -0,23 proc., Britanijos FTSE 100 -0,03 proc., o Stoxx Europe 600 augo +0,12 proc. Tuo tarpu Amerikoje prieš tarifų anonsą investuotojai ženkliai mažino rizikas IT (-1,4 proc.) bei nekasdieninio vartojimo prekių kompanijų pozicijose (-1,27 proc.), o didieji šalies akcijų indeksai Dow Jones bei S&P 500 traukėsi atitinkamai -0,35 bei -0,56 proc.

Nuo kitos savaitės JAV Prezidento administracija įves 10 proc. dydžio tarifus 200 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, o nuo naujų metų šie tarifai bus padidinti iki 25 proc. ribos – tai D. Trumpas paskelbė viešai, po to kai užsidarė JAV akcijų rinkos. Jeigu Kinija bandys taikyti atsakomąsias priemones, nukreiptas prieš JAV fermerius arba pramonės kompanijas, Baltieji Rūmai iš karto pritaikys dar 267 mlrd. JAV dolerių vertės tarifus Kinijos importui, taip mokesčiais apkraudami kiekvieną iš Kinijos į JAV importuojamą prekę. Anksčiau Kinija buvo pagrasinusi, jog jeigu JAV įves naujus apribojimus, importo tarifai bus pritaikyti 60 mlrd. JAV dolerių prekių paketui, pasiekiančiam Kiniją iš JAV. Reaguojant į paskelbtas naujienas, Kinijos Vice Premjeras bei vyriausiasis šalies Prezidento ekonomikos patarėjas Liu He antradienį dalyvaus susitikime, kuriame bus sprendžiama dėl Kinijos atsako į naujus apribojimus.

Belaukiant oficialaus Kinijos atsako, šios šalies Rinkų Reguliavimo Komisijos vadovas Fang Xinghai, kalbėdamas Tianjine, Kinijoje, vykstančiame Pasaulio Ekonomikos Forume pareiškė, kad jo šalis yra pasiruošusi blogiausiam tarifų scenarijui, kuris, jo manymu neturėtų padaryti ženklios neigiamos įtakos ekonomikai. Stipriai besilaikančiai Kinijos ekonomikai, kurios metinis augimas praėjusį ketvirtį buvo lygus 6,7 proc., JAV importo tarifai galėtų padaryti neigiamą 0,7 procentinių punktų įtaką, o neigiamas tarifų pasekmes padės sušvelninti Kinijos turimas gausus monetarinių bei fiskalinių ekonomikos reguliavimo įrankių rinkinys. Nedetalizuodamas kiek prekybos konfliktas gali užtrukti, F. Xinghai pareiškė, kad Kinijos bei JAV santykiai ateityje vis tiek turės normalizuotis, o abi šalys sugebės prisėsti prie bendro derybų stalo, turėdamos lygias teises. Antrojoje savaitės pusėje dar vis laukiama JAV bei Kinijos prekybos derybų, kurias Kinijos atstovai anksčiau žadėjo boikotuoti, jeigu JAV pritaikys naujus apribojimus, tačiau antradienio rytą Kinijos atsakymas šiuo klausimu dar nebuvo paviešintas. Antradienio rytą į naujienas rinkose buvo reaguojama ramiai: S&P 500 ateities sandorių vertė 08:05 val. buvo kritusi -0,08 proc., Kinijos CSI 300 vertė mažėjo -0,1 proc. Japonijos NIKKEI 225 tuo pat metu augo +1,51 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,24 proc.

Valiutų rinkos

JAV dolerio kursas valiutų krepšelio atžvilgiu, rinkoms besiruošiant tarifų anonsui vakar užfiksavo -0,45 proc. kritimą. EUR/USD vakar augo +0,5 proc. iki 1,1683 lygio, nuo kurio pernelyg nenutolo ir šiandien ryte, o USD/JPY trečią sesiją iš eilės pokyčio nefiksuoja ir nenutolsta nuo 112,00 lygio. USD/CNY kursas šiandien ryte į naujienas apie tarifus taip pat reagavo be didesnių pokyčių ir nuo rinkos atidarymo reikšmės buvo sustiprėjęs +0,12 proc. iki 6,8649 lygio.

Šiandien ryte buvo pristatytas Australijos Centrinio Banko (RBA) susitikimo, vykusio rugsėjo 4 d. protokolas, kuriame banko valdyba pabrėžė, kad dvi didžiausios grėsmės šalies ekonomikos perspektyvoms yra JAV bei Kinijos prekybos nesutarimai ir lėtas šalies algų augimas. Daugiau nei 2 metus ties 1,5 proc. riba besilaikanti bazinė palūkanų norma, neabejojama, nebus pakeista ir spalio 4 d. vyksiančio centrinio banko posėdžio metu, o protokole RBA taip pat indikavo, kad kito palūkanų normos keitimo metu, kurio data nedetalizuota, jos dydis bus keliamas. USD/AUD kursas naujų tarifų Kinijai pristatymą pasitiko sustiprėdamas 0,51 proc., tačiau neilgai trukus atsitraukė ir šiandien ryte 08:41 val. laikėsi ties 1,3897 lygiu (-0,24 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar buvo sugeneruota 534 tūkst. Eur apyvarta, kurios metu Vilniaus indeksas traukėsi -0,57 proc., Talino -0,18 proc., o Rygos augo +0,1 proc. Aktyviausiai prekiauta „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijomis, kurios sesijos metu traukėsi -0,44 proc. iki 8,98 Eur lygio.

„Novaturas“ sesijos metu augo +0,85 proc., bendrovei paskelbus, kad rugpjūčio mėnesio apyvarta sudarė 19,6 mln. Eur ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai augo +23 proc., o prie to prisidėjo 30 proc. augę klientų srautai. Pirmų 8 šių metų mėnesių bendrovės apyvarta, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, yra paaugusi 35 proc.
 
Dar nėra komentarų