Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-08-27 10:27 Komentarai: (0)
Europos bei JAV rinkos penktadienį nuosaikiai augo, investuotojams vertinant optimistišką J. Powello toną Jackson Hole vykusio pranešimo metu ir ruošiantis tolimesniems FED bazinės palūkanų normos kėlimams. Vokietijos DAX stiebėsi +0,23 proc., Britanijos FTSE 100 +0,19 proc., Stoxx Europe 600 +0,05 proc., o JAV Dow Jones bei rekordines aukštumas užfiksavęs S&P 500 atitinkamai augo +0,52 bei +0,62 proc.

Vasaros atostogų pabaigą tarp pasaulio bankų žymintis Jackson Hole susitikimas penktadienį praėjo be ženklesnių netikėtumų. FED vadovas J. Powellas, kuris praėjusią savaitę susilaukė D. Trumpo kritikos dėl vykdomo palaipsninio palūkanų normos didinimo, svarbiausio susitikimo pranešimo metu paskelbė, kad tvirta JAV ekonomikos ekspansija leidžia toliau planuoti palūkanų normos kėlimus, taip dar labiau sklaidydamas rinkų abejones, kad rugsėjį FED trečią kartą šiais metais kels bazinę palūkanų normą, bei didindamas lūkesčius, kad gruodį JAV federalinis rezervas ryšis įgyvendinti ir ketvirtą šiais metais bazinės palūkanų normos kėlimą. Vis dėl to, praėjusios savaitės pabaigoje pasirodžiusiame rugpjūčio pradžioje vykusio FED susitikimo protokole buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad yra juntamas neapibrėžtumas ir galimos rizikos iš JAV prezidento administracijos vykdomos politikos, įskaitant prekybos karus bei fiskalinį ekonomikos skatinimą, kuris šiuo metu, kuomet ekonomika ir taip artėja prie perkaitimo ribos, yra perteklinis. Nepaisant to, pranešimo metu J. Powellas teigė, kad šiuo metu ekonomikos perkaitimo ženklų dar vis neįžvelgia: nepaisant to, kad šalyje vyrauja darbo jėgos užimtumas, kuris yra didesnis už FED vidutinio laikotarpio lūkesčius, tai nedaro ženklios įtakos darbo jėgos brangimui bei infliacijos didėjimui. FED vadovas patikino, kad jeigu stiprus pajamų bei darbo rinkos augimas išliks panašiame lygyje, regiono centrinis bankas nenutoldamas nuo kurso toliau vykdys palaipsninį bazinių palūkanų kėlimą. Šiuo metu tikimybė, kad FED rugsėjo pabaigoje padidins bazines palūkanas nuo 2 iki 2,25 proc. yra lygi 93,5 proc., o lūkesčiai, kad dar vieno palūkanų kėlimo ketvirčiu procento bus sulaukta gruodžio pradžioje vyksiančio susitikimo metu, yra lygūs 64 proc. Tvirtėjantys lūkesčiai dėl tolimesnio bazinės palūkanų normos kėlimo penktadienį palaikė 12 mėnesių JAV obligacijų pajamingumą ties 2,4194 lygiu, o šalies 10 metų obligacijų pajamingumas krito -0,58 proc. iki 2,8098 lygio.

FED vadovo patvirtinimas, kad toliau bus vykdomas palaipsninis ir lėtas monetarinės politikos griežtinimas šiandien ryte skatino augimus ir Azijos biržose: 08:27 val. Japonijos NIKKEI 225 augo +1,00 proc., Kinijos CSI 300 +2,02 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,39 proc.

Valiutų rinkos

Kaip ir buvo nuogąstaujama anksčiau, JAV Rusijai penktadienį įvedė naujas sankcijas, atsakydama į kovo pabaigoje įvykdytą cheminę ataką Britanijoje, prieš buvusį šalies dvigubą agentą bei jo dukterį. Valstybės Departamento išplatintame pranešime teigiama, kad JAV apribos ginkluotės bei kariuomenės reikmenų pardavimą bei paskolų teikimą Rusijai, siekdama paveikti Rusijos aviacijos bei energetikos sektorius. Sankcijos įsigalioja nuo šiandien. Naujienos nebuvo netikėtos, kadangi jau visą praėjusią savaitę buvo laukiama naujų apribojimų paskelbimo, o į tai reagavęs USD/RUB kursas penktadienį krito -1,75 proc. bei kompensavo 3 prieš tai buvusių sesijų augimą. Pirmadienio rytą 08:42 val. kurso vertė stiprėjo, vieno dolerio kainai augant iki 67,414 rublių lygio (+0,57 proc.).

EUR/USD pirmadienio prekybos sesiją pradėjo fiksuodamas aukščiausią lygį nuo rugpjūčio pradžios ties 1,1653 kaina, tačiau įsibėgėjant prekybos sesijai pajudėjo neigiama linkme ir 08:50 val. laikėsi ties 1,1617 lygiu (-0,04 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje penktadienį buvo sugeneruota beveik 492 tūkst. Eur apyvarta. Pesimistiškai nusiteikusiose rinkose Vilniaus indeksas traukėsi -0,09 proc., Rygos -1,96 proc., o Talino -0,05 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Silvano Fashion Group“ pozicijoje, kurioje akcijos kaina krito -0,187 proc. iki 2,63 Eur lygio.

Penktadienį Nasdaq Vilnius birža paskelbė, kad nuo šiandien bus atnaujinta prekyba „AUGA group“ akcijomis, po to kai į prekybą įtrauktos antrinio akcijų platinimo metu išplatintos akcijos. Penktadienį bendrovė skelbs pusmečio veiklos rezultatus.

Šią savaitę bus laukiama naujienų iš bendrovės „Linas Agro Group“, kuri iki šios savaitės pabaigos žada paskelbti 12 mėnesių tarpinę informaciją. Ketvirtadienį „Grindeks“ paskelbs 6 mėnesių tarpinę informaciją, o penktadienį pusmečio rezultatus skelbs „Rokiškio sūris“, „Vilkyškių pieninė“, „Lietuvos Energijos Gamyba“, „Olainfarm“, „Panevėžio statybos trestas“ bei kiti.
 
Dar nėra komentarų