Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-08-21 10:19 Komentarai: (0)
Europos akcijų rinkos vakar augo, investuotojams ruošiantis JAV bei Kinijos prekybos deryboms, bei Amerikos verslo bei prekybininkų atstovų susitikimui, kurio metu bus diskutuojama dėl 200 mlrd. JAV dolerių tarifų Kinijos prekėms (Vokietijos DAX +0,99 proc., Britanijos FTSE 100 +0,43 proc., Stoxx Europe 600 +0,57 proc.).

Teigiamomis nuotaikomis pasižymėjo ir Amerikos akcijų rinkos, kurios sekė eilinę D. Trumpo kritiką FED vadovui bei po jos susilpnėjusį JAV dolerio kursą (Dow Jones +0,35 proc., S&P 500 +0,24 proc.).

Kinijos bei JAV prekybos atstovams besiruošiant šią savaitę vykdyti susitikimą, kurio metu būtų apsvarstomi prekybos konflikto išeities taškai, Amerikoje vakar prasidėjo trečiasis šalies verslo ir prekybos grupių diskusijų etapas, kurio metu bus svarstomas klausimas dėl 25 proc. tarifų, kurių vertė 200 mlrd. JAV dolerių įvedimo Kinijos prekėms. Ankstesniuose dvejuose prekybos derybų raunduose dauguma atstovų pasisakė už didesnį importo tarifų išimčių taikymą, kadangi tarifai pernelyg didina prekių iš Kinijos įsigijimo kaštus ir taip daro neigiamą įtaką verslui, o palaikančiųjų tarifus, su tikslu gerinti savo konkurencinę padėtį, tarp JAV verslo atstovų buvo mažuma. Dėl dominuojančios Kinijos padėties gaminant tokias prekes kaip jūrinius konteinerius, šią prekių kategoriją nuspręsta išimti iš paruošto tarifų sąrašo, o šiame etape aktyvios diskusijos tebevyks vertinant plastiko bei chemijos, taip pat puslaidininkių gamyboje naudojamų komponentų bei kitų prekių kategorijas.

Teigiamos nuotaikos dėl pasiruošimo prekybos deryboms vyrauja ir Azijos rinkose, kur antradienio rytą dauguma regiono indeksų augo: Kinijos CSI 300 07:51 val. stiebėsi +1,89 proc., o prie šio augimo dalinai galėjo prisidėti ir šalies investiciniai fondai, iš kurių vakar sulaukta neoficialių pranešimų, kad siekiant palaikyti šalies akcijų rinkos stabilumą, šie pirmadienį įgyvendino didžiųjų šalies kompanijų akcijų įsigijimų. Japonijos NIKKEI 225 augo +0,22 proc., nepaisant to, kad šalies jenos kursas stiprėjo JAV dolerio atžvilgiu, o Pietų Korėjos KOSPI stiebėsi +0,88 proc.

Valiutų rinkos

D. Trumpas vakar eilinį kartą laužė tradicijas nekomentuoti į centrinio banko politikos bei sukritikavo FED vadovo J. Powello vykdomą palūkanų normos kėlimą, argumentuodamas tuo, jog tikėjosi kad J. Powellas palaikys pigių pinigų politiką. Istoriškai, FED monetarinis valdymas niekada nepasižymėjo suderinamumu su politikų norais, kadangi centrinio banko palaikomi aukštesni nei norima skolinimo kaštai turėdavo neigiamą įtaką rinkėjams. Nuo D. Trumpo prezidentavimo pradžios FED jau yra įgyvendinęs 5 bazinės palūkanų normų kėlimus po ketvirtį, 2 iš jų įgyvendinti nuo tada, kai J. Powellas pradėjo eiti pareigas ir dar dviejų kėlimų yra tikimasi sulaukti iki šių metų pabaigos, tačiau nepaisant sparčiausio palūkanų kėlimo nuo 2003 metų, jos vis tiek yra žemos, lyginant su istoriniais standartais ir žemiau 4 proc. ribos besilaikančiu nedarbo lygiu, bei nekelia problemų šalies ekonomikos augimui, o tolimesnį stabilų palūkanų normos kėlimą FED yra pasiryžęs palaikyti, stebėdamas virš tikslinės 2 proc. ribos perkopusią infliaciją, kuri centrinio banko manymu artimiausiu metu gali įsibėgėti.

D. Trumpas FED palaikymo tikėtųsi ir prekybos konflikte, argumentuodamas tuo, kad importo tarifų spaudžiamos ES bei Kinija manipuliuoja savo valiutų kursais, nepaisant to, kad JAV Iždo departamentas, balandį pasirodžiusioje pusmetinėje ataskaitoje pretenzijų ES, Kinijai ar kokiai nors kitai pasaulio šaliai dėl manipuliavimo valiutos kursu neturėjo. EUR/USD kursas po D. Trumpo pranešimo vakar augo +0,38 proc., o šiandien ryte 08:09 val. į viršų stiebėsi dar +0,42 proc. iki 1,153 ribos. Vakar -0,39 proc. kritęs USD/JPY kursas šiandien nuo atidarymo reikšmės buvo nenutolęs ir laikėsi ties 110,07 lygiu (0,0 proc.). FED rinkų dėmesio centre išliks ir visą likusią savaitę: rytoj vakare rinkai bus paskelbtas praėjusio centrinio banko susitikimo protokolas, o penktadienį Jackson Hole bus laukiama kasmetinio centrinių bankų vadovų susitikimo, kurio metu bus sekamos užuominos dėl artimiausių laikotarpių monetarinės politikos gairių.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Talino biržoje prekyba nevyko, o Vilniaus (+0,07 proc.) ir Rygos (-0,3 proc.) biržose sugeneruota bendra apyvarta tesiekė 118 tūkst. Eur.

„Olainfarm“ vakar paskelbė, kad septynių mėnesių pajamos sudarė 70,6 mln. Eur ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai didėjo 4 proc., o didžiausią įtaką šiam augimui darė 22 proc. augę pardavimai Latvijoje, 44 proc. Baltarusijoje ir 17 proc. Ukrainoje.

„AUGA Group“ vakar pranešė, kad penktadienį pasibaigusio akcijų platinimo metu buvo išplatintas visas siūlomas akcijų kiekis, t.y. 40 mln. akcijų, už minimalią 0,45 Eur kainą. Paklausa pasiūlą viršijo 4 procentais, o mažmeniniai investuotojai sudarė penktadalį visos paklausos. Investuotojams akcijos bus pateiktos rugpjūčio 23 d., o prekybą jomis NASDAQ Vilniaus bei Varšuvos vertybinių popierių biržose bus numatoma pradėti rugpjūčio 30 d.
 
Dar nėra komentarų