Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-07-10 10:28 Komentarai: (0)
Gilėjanti politinė krizė Didžiojoje Britanijoje, vakar buvo viena iš pagrindinių rinkų temų, skatinusių svaro kurso pigimą, tačiau davusių teigiamą impulsą šalies akcijų augimui (FTSE 100 +0,92 proc.). Teigiamais pokyčiais vakar pasižymėjo ir kiti didieji Europos (DAX +0,38 proc., Stoxx Europe 600 +0,58 proc.) bei Amerikos (Dow Jones +1,31 proc., S&P 500 +0,88 proc.) indeksai.

Amerikoje vakar investuotojai ruošėsi artėjančiam antrojo ketvirčio rezultatų skelbimo sezonui, pildėsi portfelius finansų (+2,32 proc.) bei pramonės sektoriaus (+1,81 proc.) akcijomis ir pardavinėjo gynybinių telekomunikacijų (-1,42 proc.) bei komunalininkų (-3,13 proc.) bendrovių akcijas. Prognozuojama, kad praėjusį ketvirtį JAV kompanijos galėjo užfiksuoti bendrą vidutiniškai 20 proc. pelnų augimą, kuris būtų vienas didžiausių per pastarąjį dešimtmetį. Naftos kainų augimas, prognozuojama, turėtų padėti energetikų sektoriaus kompanijoms pelnus pagerinti daugiau nei 130 proc., įsibėgėjusi mokesčių reforma turėtų prisidėti prie pramonės kompanijų pelnų augimo +14,4 proc., o finansų sektoriaus rezultatai turėtų gerėti apie 17 proc. Informacinių technologijų bei žaliavų kompanijos gali užfiksuoti iki trečdalio siekiančius pelnų augimus. Šeštadaliu gali kilti kasdieninio vartojimo bei telekomunikacijų kompanijų pelnai, o šalies komunalininkai turėtų nefiksuoti rezultatų pokyčių.

Investuotojų koncentravimasis į artėjantį ketvirčio rezultatų skelbimą buvo stebimas ir Azijos rinkose, kur šiandien ryte 08:22 val. Japonijos NIKKEI 225 fiksavo +0,97 proc. augimą, Pietų Korėjos KOSPI stiebėsi +0,6 proc., o Kinijos CSI 300 ženklaus pokyčio nefiksavo.

Valiutų rinkos

Britanijoje vakar paskelbta, kad po to, kai apie pasitraukimą iš užimamų pareigų pareiškė Brexit sekretorius D. Davisas, Premjerės T. May komandą palieka ir šalies užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas, kuris buvo Britanijos pasitraukimo iš ES kampanijos veidas. B. Johnsono, kaip ir D. Daviso netenkino pernelyg nuosaiki T. May pozicija dėl išstojimo iš ES, siekiant išsaugoti gerus prekybos santykius, kuri anot B. Johnsono pavers D. Britaniją bendrijos kolonija. B. Johnsonas pasigedo T. May griežtos pozicijos Brexit derybose, teikdamas kad į jas Premjerė eina iškėlusi baltą vėliavą, o T. May atsakydama į kritiką pareiškė siekianti geriausių sąlygų vardan šalies gerovės. Opozicijoje esantys centro kairės Leiboristai vakar kritikuodami Premjerės poziciją taip pat pareiškė, kad tikisi iš išstojimo daugiau ir leido suprasti, kad partija nepalaikys dabartinio išstojimo iš ES susitarimo, kurį tikimasi patvirtinti rudenį. Pasigirdus nuomonėms, jog vyraujant nesutarimams dėl išstojimo proceso vertėtų surengti naują referendumą, T. May pareiškė, kad toks problemos sprendimo variantas yra negalimas.

Precedento per pastaruosius dešimtmečius neturintis aukšto rango sekretorių pasitraukimas, apžvalgininkų nuomone turėtų būti pagrindas konservatorių partijai pareikšti nepasitikėjimą T. May, tačiau abejojama ar tokia iniciatyva būtų sėkminga, kadangi tikimasi, jog T. May poziciją gali palaikyti du trečdaliai partijos narių. Didžiausią nerimą šiuo metu kelia vėlai vakare pasirodę pranešimai, kad T. May gali susidurti su Bendruomenių rūmus vienijančio Konservatorių komiteto narių išdavyste: nepaisant to, kad vakar vykusio priėmimo metu T. May komitete buvo sutikta šiltai, jau po susitikimo pradėjo sklisti spekuliacijos, kad neįvardinta dalis komiteto narių gali atsiskirti nuo T. May pozicijos, bei reikalauti Britanijos pasitraukimo iš bendrijos nesudarant jokio išstojimo susitarimo. Pastaroji politinė krizė, kuri yra didžiausia nuo 1982 m., kuomet dėl Argentinos invazijos į Folklando salas pasitraukė trys Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovai, artimiausiu metu neabejotinai turėtų paveikti svaro kursą, kuris gali susidurti su ženkliais vertės svyravimais. EUR/GBP po vakar užfiksuoto +0,22 proc. sustiprėjimo šiandien 08:03 val. toliau judėjo į viršų +0,08 proc. iki 0,88699 lygio, o vakar -0,17 proc. kritęs GBP/USD kursas šiandien ryte traukėsi -0,19 proc. iki 1,3235 lygio.

EUR/USD kursas antrą prekybos sesiją iš eilės nefiksuoja ženklaus pokyčio ir šiandien ryte 08:28 val. laikėsi ties 1,1743 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar vyko vasariška prekyba, kurios metu buvo sugeneruota 624 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,17 proc., Talino +0,45 proc., o Rygos biržoje prekyba nebuvo vykdoma. Ketvirtadalis dienos apyvartos sugeneruota „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kur vakar akcijos kaina traukėsi -0,1 proc. iki 1,953 Eur ribos.

„Klaipėdos nafta“ vakar po prekybos sesijos paskelbė, kad birželio mėnesio naftos produktų krova lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai krito -14,7 proc., o SGD išdujinimas augo +24,3 proc. Naftos terminalo veiklos pajamos per aptariamą laikotarpį sugebėjo paaugti 6,9 proc. iki 3,1 mln. Eur, o SGD terminalo pajamos krito -3,6 proc. iki 5,3 mln. Eur, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.
 
Dar nėra komentarų