Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-06-20 10:17 Komentarai: (0)
Antradienį trečią sesiją iš eilės Europos bei JAV akcijų indeksai fiksavo kritimus, investuotojams vertinant JAV patvirtintus importo tarifus prekėms iš Kinijos, bei pranešimus, kad Baltieji Rūmai įpareigojo šalies prekybos atstovus paruošti naują importo tarifų paketą Kinijos prekėms. Vokietijos DAX vakar krito -1,22 proc., Britanijos FTSE 100 -0,36 proc., Stoxx Europe 600 -0,7 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai traukėsi -1,15 bei -0,4 proc.

Pirmadienį pasirodė pranešimai, kad D. Trumpas JAV prekybos agentūrą (USTR) įpareigojo paruošti naujus tarifus prekėms, importuojamoms į Ameriką iš Kinijos, jeigu pastaroji imsis atsakomųjų veiksmų prieš 25 proc. dydžio tarifus, 34 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, kurie įsigalios nuo liepos 6 d. Paketas apimtų 200 mlrd. vertės įvairių kategorijų prekes, kurioms būtų taikomas 10 proc. tarifas. Ekonomistai prognozuoja, kad liepą įsigaliosiantys tarifai Kinijos ekonomikos augimą neigiamai paveiktų apie 0,1 proc., o naujausio, 200 mlrd. vertės paketo įvedimas galėtų dar puse procento sumažinti Kinijos ekspansiją, kuri pastaruoju metu laikėsi ties 6,8 proc. riba. Antroji didžiausia pasaulio ekonomika, kuri šiuo metu generuoja didžiausią globalaus BVP augimą jau anksčiau yra paskelbusi, kad tikisi šiais metais stebėti augimo lėtėjimą iki 6,5 proc., nevertinant prekybos karo su JAV. Rinkoje belaukiant Kinijos atsakymo į JAV primetamas naujas prekybos taisykles neatmetama galimybė, kad Kinijos valdžia, turėdama stiprią monetarinę bei fiskalinę galią gali priimti bet kokias JAV diktuojamas sąlygas ir įsivelti į gilesnio masto nesutarimus, o pirmųjų veiksmų, analitikų nuomone, šalis ėmėsi jau šiomis dienomis, po to kai į pranešimus apie ženklią neigiamą įtaką šalies ekonomikai galinčius padaryti tarifus šalies juanio kursas reagavo santykinai mažu susilpnėjimu. Naujų importo tarifų įvedimas analitikų manymu taip pat turėtų ženklios įtakos Amerikos infliacijos, kuri pastarąjį mėnesį buvo lygi 2,8 proc. augimui. Amerikai ruošiant naujus apribojimus Kinijos importuotojams, Europos Sąjungos atstovai vakar pranešė, kad kitą savaitę vyksiančio Pasaulio Prekybos Organizacijos susitikimo metu pakartos kritiką, nukreiptą į JAV dėl bendrijos atžvilgiu vykdomos protekcionistinės politikos, dėl kurios šio mėnesio pradžioje buvo įverti muitų tarifai į JAV iš ES importuojamiems plieno bei aliuminio gaminiams.

Gilėjanti praraja JAV bei Kinijos prekybos santykiuose vakar labiausiai veikė žaliavų (Europoje -1,87 proc., JAV -1,81 proc.) bei pramonės kompanijas (Europoje -1,25 proc., JAV -2,14 proc.). Geležies rūdos kaina vakar traukėsi -4,34 proc. iki 70,3 JAV dolerių už toną lygio, kuris yra žemiausias per pastaruosius 2 mėnesius. Penktadienio sesiją daugiau nei 3,5 proc. kritimu pažymėjusi sidabro kaina nuo šios savaitės pradžios traukėsi dar 1,5 proc. ir šiandien ryte laikėsi ties 16,32 JAV dolerių už barelį lygiu, o kviečių kaina Čikagos biržoje per pastarąsias 3 sesijas traukėsi daugiau nei 3 proc. iki žemiausio lygio nuo balandžio pradžios ties 483,5 JAV dolerių riba.

Kinijos CSI 300 vakar į naujienas apie naujus tarifus reagavo užfiksuodamas didžiausią dienos kritimą nuo vasario pradžios, kuris buvo lygus 3,54 proc., o šiandien nuosaikiai augo (08:27 val. +0,35 proc.). Šalies žaliavų sektorius nuo šios savaitės pradžios neteko 6,6 proc., informacinių technologijų -5,87 proc., finansų -3,8 proc., energetikos -3,8 proc. Kitos Azijos rinkos šiandien taip pat atsitiesė po vakar patirtų kritimų: Japonijos NIKKEI 225 augo +1,06 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +1,33 proc.

Valiutų rinkos

USD/CNY kursas nepaisant nerimo dėl JAV bei Kinijos prekybos konflikto vakar užfiksavo palyginti nuosaikų +0,72 proc. stiprėjimą, o šiandien ryte 08:44 val. krito -0,2 proc. iki 6,4724 lygio.

EUR/USD tuo tarpu antrą iš eilės sesiją silpnėja ir šiandien ryte buvo lygus 1,1575 (-0,12 proc.) bei laikėsi ties vienu žemiausių lygių nuo pernai lapkričio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje antradienį buvo sugeneruota 1,5 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,29 proc., Rygos -1,98 proc., o Talino -0,14 proc. Pirmą kartą nuo listingavimo pradžios kainos kritimas buvo užfiksuotas „Tallinna Sadam“ pozicijoje. Tiesa, jis buvo nuosaikus (-0,35 proc.), o akcijos kaina vakar krito iki 1,98 Eur lygio, investuotojams sugeneruojant beveik 874 tūkst. Eur apyvartą.

„Olainfarm“ akcijų kaina vakar krito -4,29 proc., iki 7,8 Eur lygio, po to kai rinkoje buvo įvertintos pirmadienį vėlai vakare pasirodę naujienos, kad bendrovės pardavimai gegužę sudarė 8,87 mln. Eur ir buvo penktadaliu mažesni lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Didžiausią įtaką prastėjusiems rezultatams padarė situacija Rusijoje, kur praėjusio mėnesio pardavimų apimtys traukėsi beveik dvigubai iki 1,72 mln. Eur.
 
Dar nėra komentarų